Grillfun logo

Zelf een Dry Rub maken

zelf dry rub maken

Iedereen die graag doet barbecueën maakt uiteraard wel eens een dry rub. Je eigen dry rub maken en ontwikkelen tot perfectie, zodat jij jou vrienden en familie kunt laten genieten van jou barbecue creaties! Dat wil natuurlijk iedereen eens proberen. In dit artikel neem ik jou mee naar hoe jij je eigen dry rub kunt maken en waar je op moet letten en welke smaken zijn er. Er zijn genoeg dry rubs op de markt en mijn favoriete dry rubs die je kunt kopen kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit artikel.

Op de barbecue wedstrijd in Zeewolde kwam ik de eigenaar tegen van ” Van Beekum Specerijen “. Na een leuk gesprek hebben we besloten dat ik hun ingrediënten ga testen omdat ik tot voor kort alle kruiden haalde bij de Toko. Het nadeel van de Toko vind ik persoonlijk dat je alle kruiden in een bakje krijgt waarna ik ze thuis weer opnieuw moet verpakken in een afsluitbare strooibus of pot. Voor de prijs hoef je het niet te laten om ze bij Van Beekum Specerijen te kopen. Ze verkopen ook dry rubs maar heb zelf gekozen om alleen de kruiden te gebruiken omdat het beter bij mij past en ze graag zelf maak. Wat super is dat je ook lege bussen kunt kopen waar je jouw zelf gemaakte dry rub in kunt bewaren.

Wat is een Dry Rub

Een dry rub is een mix van droge kruiden en specerijen. Je strooit dit over het vlees en wrijft het vlees ermee in. Hierna laat je de kruidenmix (rub) intrekken in je vlees voordat je het gaat bereiden op de barbecue. Veel dry rubs bestaan uit suiker en zout, dit omdat suiker zorgt voor een karamelisering van je vlees waardoor je een mooie korst krijgt. Zout wordt toegevoegd omdat het vocht onttrekt uit het vlees waardoor de kruiden kunnen worden opgenomen door de sappen van het vlees.

Ik zie vaak dat mensen reageren dat er mega veel zout en suiker in rubs zit. Als je gaat uitrekenen hoeveel gram rub je strooit op een stuk vlees en hoeveel je er dan zelf van binnenkrijgt, valt het allemaal reuze mee. Tegenwoordig zijn er ook diverse rubs op de markt waar minder zout en suiker inzit. Keuze genoeg dus als je een rub wilt kopen. Wanneer je zelf een dry rub gaat maken dan kun je de hoeveelheid natuurlijk zelf bepalen.

Basis recept

Wanneer ik een dry rub maak start ik altijd met de basis van onderstaande ingrediënten. Je kunt het hierna verder uitbouwen door jou gewensten smaak te ontwikkelen. Op deze manier maak je de perfecte dry rub voor jezelf. Er zijn natuurlijk ook genoeg rubs die als basis kerrie hebben of andere ingrediënten. Dit is echter de meest traditionele versie om een dry rub te maken en een goede basis om mee te starten.

  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 4 eetlepels zout
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 4 eetlepels bruinesuiker of rietsuiker
  • 1 eetlepel uienpoeder

Met alleen deze basis heb je ongeveer 160 gram dry rub wat al een mooie hoeveelheid is. Je kunt de rub het beste in een afsluitbare pot doen of in een ziplock zakje. Zet hem donker en droog weg zodat hij niet verkleurd door de zon en gaat klonteren. Heb je toch klonten erin schud hem dan goed door elkaar voor gebruik.

De ontwikkeling van jou perfecte dry rub

Wanneer je de basis hebt kun je gaan starten met het ontwikkelen van jou eigen dry rub. Iedereen heeft zijn voorkeur natuurlijk en hieronder staan een aantal kruidenmix tips die je kunt gebruiken bij het ontwikkelen van jou smaak. Gebruik niet alle kruiden maar maak een selectie van wat jij lekker vindt.

  • Wil je een pittige rub voeg dan zwarte peper, cayennepeper of chilipoeder toe. Experimenteer met de hoeveelheden en start bijvoorbeeld met 1 van de kruiden. Wanneer je het echt pittig wil hebben dan kun je starten met cayennepeper maar let op gebruik niet te veel!
  • Voor Aziatische smaken kun je gember, kurkuma, kerrie, komijn en koriander gebruiken.
  • Iets waar ik zelf heel erg van hou zijn mediterrane smaken. Denk hierbij aan rozemarijn, oregano, tijm en salie. Je kunt ze gedroogd kopen maar ook zeker gemalen tot poeder. Zelf gebruik ik het liefste gewoon de gedroogde variant en niet de gemalen.
favoriete dry rub

Welke Dry Rubs zijn mijn favoriet

Er zijn tegenwoordig zoveel dry rubs te koop dat je niet meer weet welke je moet kopen. Vaak kun je ze niet even proberen voordat je ze koopt. Je koopt dan een pot en probeert het, en is totaal niet jou smaak. Dan zit je met een pot te kijken wat je nooit meer gaat gebruiken! Wat zijn nu eigenlijk mijn favoriete dry rubs die zeker naar mijn mening de moeite zijn op te proberen. Ik heb hier totaal geen commercieel belang bij omdat ik geen aandelen heb in deze rubs :).

Van alle rubs die ik heb geprobeerd de afgelopen jaren springt er eigenlijk eentje uit die ik heel vaak gebruik. Je kunt dan ook eigenlijk wel stellen dat het voor mij de beste dry rub is die er bestaat. Welke zou dat nu eigenlijk zijn?

Natuurlijk “The Chicken” van NOSKOS. Dit is bij uitstek de lekkerste rub waar mijn hele gezin een groot fan van is. We gebruiken hem niet alleen voor kip maar is door de mediterrane smaken ook super lekker op gebakken aardappelen of andere gerechten. Regelmatig gebruiken we hem ook als marinade door een eetlepel te mengen met olijfolie. Super lekker als de kipfilet er een nachtje in heeft gelegen, en de volgende dag verwerken in een gerecht. Een andere super lekker rub van NOSKOS is “The Jerk” die lekker een beetje pit heeft waar mijn vrouw zo gek op is.

Naast deze rub ben ik ook een groot van van de Dry Rubs van “No Rubbish” mijn persoonlijke voorkeur gaat dan naar de “Spanish Delight” die je weer even terug brengt naar Spanje. Het is een all purpose rub met een beetje pit die niet overheerst maar lekker subtiel is. Een andere rub die al bijna op is bij ons is de award winning KCBS rub van 2018 van No Rubbish met de naam “The Incredible”. Het is een verrassende rub met gember en laurier die super goed past op rund- en varkensvlees. Natuurlijk hebben ze nog veel meer dry rubs net als NOSKOS maar dit zijn toch wel de twee die bovenaan mijn lijstje staan.

Om jullie niet teveel keuze te geven is de laatste rub die hier echt in de smaak viel de “Braai Rub No.1” van De Fik Erin. Deze rub is heel anders van smaak dan de bovenste rubs en is echt een verrassing. Je krijgt echt een smaak explosie in je mond met deze rub en een lekkere nasmaak van komijn. Deze rub is super veelzijdig en niet alleen te gebruiken als rub maar ook perfect voor andere maaltijden waaronder ovenschotels. Braai Rub No.3 moet ik nog proberen en dat ga ik binnenkort zeker doen.

Dry Rub Recepten

Natuurlijk staan er op mijn website al een paar dry rub recepten. Verschillende zijn in mijn BBQ recepten verwerkt maar een paar die ik regelmatig worden gebruikt zijn uitgeschreven als een dry rub recept. Klik op de afbeelding om naar de juiste rub te gaan

Dry rub heerlijk voor kip

Pikante dry rub met lekker wat pit

Dry rub speciaal voor spareribs

Disclaimer

Dit artikel is tot stand gekomen door het gebruik van diverse producten die ik gratis heb mogen ontvangen maar bevat mijn persoonlijke mening. De link naar Van Beekum Specerijen is een affiliate link zodat ik mogelijk een vergoeding krijg via de link om deze geweldige hobby te bekostigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *