Grillfun logo

Winter BBQ Kerstrecepten en Tips

Winter BBQ Kerstrecepten

Barbecueën met kerst waarom niet? In Nederland gaat de barbecue steeds meer aan tijdens de winter en waarom ook niet gebruiken tijdens de kerst! Een heerlijk kerstrecept van de BBQ tijdens het kerstdiner geeft toch iets extra’s of juist een heerlijke Winter BBQ op iedere andere dag. Bij de juiste voorbereiding kun je ook nog eens genieten van je bezoek.

Tips voor een Winter BBQ

Tips voor een Winter BBQ is natuurlijk super handig en zeker met de stress die veel mensen hebben tijdens de bereiding van de kerstrecepten. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten tijdens de bereiding. Het belangrijkste is dat je een barbecue gebruikt met deksel zodat het vlees niet te snel afkoelt. De tips gaan dan ook over als je bijvoorbeeld een Weber Master Touch hebt of een andere kettle barbecue of kamado.

Onderstaande recepten zijn bijna allemaal indirect, dan is het belangrijk dat de warmte goed in de barbecue blijft. Een low and slow sessie zou ik niet snel aanbevelen voor een kerstdiner gezien het moeilijker te plannen is. Voor een normale winter BBQ is dat natuurlijk wel mogelijk om lekker low and slow te gaan. Wanneer je toch low and slow wil gaan en je vlees is te vroeg klaar, is het niet direct een probleem. Plaats het vlees in een heteluchtoven op een temperatuur van 50 graden. Dan gaart het vlees niet meer door en blijft het lekker warm.

kerstcadeau ideeen

Brandstof is natuurlijk altijd nodig tijdens de bereiding en wanneer het koud is heb je meer houtskool of briketten nodig. Het is belangrijk dat je de luchttoevoer juist iets verder openzet zodat de temperatuur hoog genoeg blijft in de barbecue. Haal daarom liever een zak houtskool extra zodat je zeker niks te kort komt tijdens de bereiding. Het zou natuurlijk zonde zijn als je moet stoppen met de bereiding en dat je het af moet maken in de oven. 

Wanneer je buiten lekker bezig bent is het natuurlijk ook leuk als gasten naar buiten komen. Denk er bijvoorbeeld aan om een vuurkorf aan te maken waar je lekker warm staat. Hang er een pot boven met bijvoorbeeld gluhwein zodat je ook iets lekker warms hebt te drinken en de kinderen kunnen lekker alvast een marshmallow maken boven het vuur. Wanneer je deze mogelijkheid niet hebt, kleed je dan goed aan door bijvoorbeeld een thermoshirt aan te doen.

Iets anders wat belangrijk is, is dat je het gerecht reeds een keer hebt gemaakt. Het zou zonde zijn wanneer je het voor de eerste keer maakt en het zou fout gaan. Maak het een week vooraf en test het recept! Op deze manier kan het bijna niet fout gaan. Let wel op als je geen overkapping hebt dat je bijvoorbeeld een tent regelt die boven de barbecue kan staan. Het weer in Nederland is natuurlijk altijd lastig te voorspellen en het zou zomaar kunnen gaan regenen.

Kerstrecepten BBQ

Hieronder een overzicht met diverse suggesties voor een kerst van met barbecue gerechten. Dit is een overzicht van een aantal recepten maar onder aan de pagina staat een knop waar je op kunt klikken voor een overzicht van alle kerstrecepten op mijn website.

Voor- & tussengerechten

Een voorgerecht of tussen gerecht van de BBQ is natuurlijk geen probleem mits je deze snel kunt bereiden. Wat dachten jullie van een heerlijke “rumpsteak met whisky zuurkool en appeltjes”? Het is een heerlijk fris gerecht wat snel te maken is. Zet de glazen buiten bij je barbecue zodat je ze gelijk kunt vullen als het gerecht klaar is. 

Wat dacht je van een salade met hert als voorgerecht? Het is een gerecht vol van smaak en ideaal om je kerstdiner mee te beginnen. Ik weet zeker dat je gasten zullen smullen van dit gerecht.

Rumpsteak met Whisky Zuurkool en Appeltjes

Wilde salade met hertenrugfilet

Hoofdgerechten vlees of gevogelte

Wat ga je nu maken als hoofdgerecht tijdens de feestdagen? Mijn advies maak het je niet te moeilijk en kies voor een gerecht wat bij iedereen in de smaak valt. Ik heb wel eens eend gemaakt of haas terwijl ik niet zeker wist of iedereen er wel van houd. Je kunt dan hebben dat ze alleen de bijgerechten eten en dat is zonde van de tijd die je in de keuken staat. Bij ons is de beef wellington toch wel het schot in de roos op het gebied van kerstrecepten. Of een lekkere picanha of côte de boeuf, daar maak ik ze blij mee. Maar ik natuurlijk heel veel diverse gerechten maar mijn kinderen zijn niet zo fan van wild. 

In november maak ik daarom al mijn kerstrecepten voor de website en met kerst zelf maak ik iets waar ik zeker van weet dat ze het lekker vinden. Wanneer je veel eters krijgt is het vooral belangrijk dat je een recept kiest waar de voorbereiding in de ochtend of de dag ervoor kan plaatsvinden. Zorg ervoor dat je alleen de barbecue hoeft aan te maken en het vlees erop. 

Kerstkalkoen met gevulde pompoen van de BBQ

Lamsrack op de BBQ met Italiaanse Kruidenkorst

Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ

Côte de Boeuf van de grill met blauwe kaassaus

Hoofdgerechten wild

Op het gebied van wild ben ik zelf gek op hert omdat het lekker mals is. Ideaal voor de feestdagen maar niet iedereen houd ervan.

Gegrilde Hertenbiefstuk van de BBQ met rode portsaus

Nu zul je vast denken waar zijn de nagerechten voor kerst 😉 Die komen binnenkort online gezien ik deze nog aan het maken ben. Voor een compleet overzicht van recepten voor de feestdagen kun je op onderstaande link klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *