Grillfun logo

Weber Summit Charcoal Grill Review

Summit-Charcoal-Grill
banner inamood

Het is alweer een tijd geleden om precies te zijn 16 april 2018 dat ik de Weber Summit Charcoal Grill ontving van de Barbecueshop.nl te Naarden. Hoe gaaf is het als je zo’n barbecue mag ontvangen als BBQblogger. Mijn hart ging er sneller van kloppen en na een aantal foto’s mocht hij mee naar huis.

Na heel wat BBQ uren op de Weber Summit werd het tijd voor de review. Zoals jullie weten test ik de producten die ik ontvang grondig voordat ik er iets over ga schrijven.

Ten eerste waarom wilde ik een barbecue die de temperatuur lang vasthoud? Wanneer je low and slow gerechten hebt zoals pulled pork is het natuurlijk leuk als je in de nacht gewoon door kan slapen. Daarom zocht ik naast mijn Weber Master Touch met GBS nog een barbecue die de warmte lang vasthoud. Nu dacht ik eerst aan een kamado Joe of een Big Green Egg. Echter na een gesprek met Weber Barbecue Holland kwam ik op het idee om een Weber Summit Charcoal Grill aan te schaffen.

Zoals ik altijd doe ging ik aan de slag met de voor en de nadelen van diverse kamado’s en de Weber Summit. Natuurlijk werk ik dit uit in een nieuw artikel met de eigenschappen van de Weber Summit in vergelijk met de kamado Joe en de Big Green Egg. Voor mij was de keuze natuurlijk makkelijk zou je zeggen als je de aanbieding krijgt van de Barbecueshop.nl om de Weber Summit gesponsord te krijgen. Echter was ik nog aan het twijfelen tussen de kamodo Joe en de Weber Summit. Waarom de keuze toch op de Weber Summit uitkwam, kun je lezen in mijn volgenden artikel dat nu online staat, Summit vs keramische BBQ

Barbecueshop.nl in Naarden

De eigenschappen van de Summit

Wat is nu eigenlijk een Summit Charcoal Grill? Heel kort gezegd is het een dubbelwandige, lucht geïsoleerde ketelbarbecue. Wanneer je naar de Summit kijkt valt er gelijk één ding op en dat is het RVS kastje naast de ketel. In dit kastje zit een gasfles, ja je leest het goed een kleine gasfles om de kolen aan te steken via een elektrische ontsteker. 

Om een goed beeld te krijgen van de Summit gaan we hem doormidden zagen en geef ik een korte omschrijving bij ieder onderdeel van de barbecue. Deze foto mocht ik van Weber gebruiken om jou als lezer goed te informeren over de Summit.

Weber Summit Cheacoal Grill
  1. Lucht geïsoleerde dubbelwandige ketel en deksel Het deksel en de ketel zijn vervaardigd van dubbelwandig met lucht geïsoleerd staal. De lucht heeft een isolerende werking en zorgt voor constante temperaturen gedurende het gehele grillproces. 
  2. Rapidfire ventilatierooster Wanneer het ventilatierooster volledig openstaat functioneert de barbecue als een soort brikettenstarter zodat de barbecue snel aan is. Het ventilatierooster werkt hetzelfde als een traditioneel Weber ventilatierooster, maar door het scharnierende design geeft hij de luchttoevoer een boost waardoor de temperatuur snel verhoogd en men de ultieme temperatuurcontrole heeft.

3. Deksel thermometer Een verbeterde, geïntegreerde dekselthermometer die gemakkelijk en snel inzicht geeft door de aangegeven grillzones.

4. Easy open scharnierend deksel Het deksel bevat een scharnier met een veer, zodat het deksel met één hand eenvoudig te openen en te sluiten is. 

5. Aluminium binnenlaag Aan de binnenkant van het deksel zit een aluminium laag. Hierdoor is het deksel lichter, dus makkelijk op te tillen. Bovendien optimaliseert het de hitte in de barbecue, omdat aluminium hitte zeer goed geleidt en reflecteert. De afdichting is gemaakt van gevlochten staal, waardoor hij lang meegaat en bijdraagt aan het optimaliseren van de isolatie.

6. Snap-jet Gasontstekingssysteem Met deze handige functie steekt men de barbecue gemakkelijk en snel aan. Met een simpele druk op de knop zijn de briketten of het houtskool binnen 15 minuten klaar voor gebruik.

7. Scharnierend roestvrijstalen gourmet BBQ systeem grillrooster Verwijder het middenstuk uit het 61 cm brede grillrooster om één van de vele GBS accessoires in het rooster te plaatsen, zoals een wok, bakplaat, sear grate of zelfs een pizzasteen.

8. Scharnierende Diffuser Plate Deze luchtgeïsoleerde, roestvrijstalen difusser plate zorgt voor een consistente lage, gelijkmatige temperatuur, en is perfect voor langzaam garen, roken en bakken.

9. One-touch Reinigingssysteem Het wel bekende systeem van de master touch die de as opvangt in de pan die je makkelijk kunt verwijderen en kunt uitkloppen.

10. Roken, Low & Slow functie De instelling op het One-touch reinigingssysteem maakt het super eenvoudig om de luchttoevoeren en hierdoor de temperatuur te regelen van de barbecue. Tevens kun je via de hendel makkelijk de as, de aspan inschuiven zodat je de ketel makkelijk schoon kunt houden.

11. Houtskoolrooster op twee niveaus Het houtskoolrooster kan op twee niveaus worden gebruikt, zodat men flexibel is in het gebruik van de grillmethode. Bij direct of indirect plaatst men het rooster bovenin. Bij roken of low & slow in de onderste positie.

De Summit Charcoal Grill wordt geleverd op een robuust frame met twee grote plastic wielen en een scharnierend voorwiel met daar tussenin een mooi groot rek waar je eventueel je roosters op kwijt kunt. 

Het testen van de Summit

Nu je weet waar alle onderdelen voor zijn kom je eigenlijk al snel tot de conclusie dat de Summit Charcoal Grill een BBQ is die vergelijkbaar is met een keramische BBQ. Hij houd volgens de gegevens de warmte namelijk lang vast. Hoe kun je daar nu beter achter komen dan door te gaan testen! Zoals jullie van mij gewend zijn test ik natuurlijk alle mogelijkheden met een barbecue en ik ben niet anders te werk gegaan dan bij andere testen. Waar ik natuurlijk het meest benieuwd naar was, is de low and slow sessie van deze barbecue. Op de Weber Master Touch ging dit al goed zonder problemen echter moest ik er wel een paar keer uit om de temperatuur bij te regelen of door briketten bij te vullen bij het maken van bijvoorbeeld pulled pork. Volgens de specificaties zou je makkelijk 10 a 12 uur kunnen barbecueën met één lading kolen. Zo iets moet je natuurlijk niet tegen mij zeggen gezien ik het zeker ga testen.

Wat heb ik de afgelopen tijd allemaal gemaakt op de Summit? Ik kan je zeggen super veel en wat ik zelf erg mooi vindt is dat je ruimte hebt om een complete maaltijd te maken op de Summit. Je hebt door het 61 cm rooster zelfs zoveel plaatst dat er wel 6 a 7 kippen op kunnen staand. Ja serieus het is een mega barbecue die je ook niet makkelijk door de deur krijgt. Ik maakte pulled pork, spareribs, kip natuurlijk maar ook een hele ribeye of een complete maaltijd zoals je kunt zien op de foto. 

Twee ervaringen met de Summit tijdens de bereiding:

Een T-bone steak maken volgens het reverse sear principe is geen probleem. Je legt houtskool op het kolenrooster in de onderste positie en maakt de kolen aan via het gasontstekingssysteem. Binnen 10 minuten zijn de kolen voldoende aan en draai ik de gastoevoer dicht. Je zorgt dat alle luchttoevoer maximaal openstaat en je kunt binnen 15 minuten starten. Na wat testen weet je precies hoe alle openingen moeten staan om hem op 120 graden te krijgen. Voeg via het scharnierende rooster en het scharnierende deel van de diffuser plate het rookhout toe. Maak alles dicht en leg het vlees erop met een kerntemperatuurmeter.

Nu is het wachten tot het vlees de juiste temperatuur heeft. De temperatuur blijft mooi stabiel gedurende het hele grill proces, wat je gewoon een prettig gevoel geeft. Haal het vlees van de barbecue en als dat nog niet is gebeurd voorzie het rooster van de gietijzeren sear grate en verwijder de diffuser plate. Wat echt super is! Wanneer je een Master Touch hebt kun je ook alle GBS producten gebruiken op de Summit Charcoal Grill. Leg de kolen onder de sear grill en voeg eventueel nieuwe toe en maak alles open. Binnen 10 minuten heb je de Summit makkelijk boven de 250 graden en kun je het vlees even dicht schroeien. 

Ik vertel het natuurlijk wel heel makkelijk maar het is ook zo makkelijk als je door hebt hoe de luchttoevoer moet staan, je hebt echt maximale controle over de temperatuur in de barbecue. Ben je bijvoorbeeld hamburgers aan het maken die een mooie dikte hebben dan wil je natuurlijk dat ze eerst op hoge temperatuur even worden aangebakken en daarna langzaam door garen naar de juiste kerntemperatuur. Zet je alle luchttoevoer dicht dan is je temperatuur van bijvoorbeeld 250 graden makkelijk in een kleine 10 minuten terug naar 150 graden. Dat gaat je echt niet lukken met een kamado doordat alle warmte wordt opgeslagen in het keramiek van de kamado.

Gerechten van de Weber Summit Charcoal Grill

Low and Slow

De Summit moet uitermate schikt zijn om langzaam te garen op een lage temperatuur en ik heb dit natuurlijk eerst getest met spareribs. Ik heb de spareribs gemaakt in de Master Touch en in de Summit om te kijken of er een verschil is. Beide spareribs heb ik gemaakt volgens de wel bekende methode, maar door de dikte aangepast naar 3-2-0,5. Met deze test gebruikte ik voor beide barbecue’s kokosbriketten. Wat me gelijk opviel is dat de temperatuur van de Summit heel stabiel bleef en die van de Master Touch schommelde meer, en moest ik daardoor meer bijsturen.

Dit is natuurlijk logisch gezien de Summit de warmte beter vasthoud. Na het hele barbecue proces ben ik gaan proeven en het viel me gelijk op dat de spareribs van de Summit fall from the bone waren en van de Master Touch hadden nog een mooie bite. Ik heb mijn spareribs het liefste niet fall from the bone maar liever met een bite. Dit wil dus zeggen dat door de stabiele temperatuur de spareribs op de Summit reeds misschien een half uur eerder klaar waren dan de spareribs van de Master Touch. Voor mijn gevoel heeft dit puur te maken met de stabiele temperatuur.

Na de spareribs kan de pulled pork natuurlijk niet ontbreken. Ik stond echt versteld van dit resultaat en helaas heb ik de grafiek niet bewaard op de iGrill maar die ga ik snel toevoegen bij de volgende bereiding van pulled pork op de Summit. Wat ik gedaan heb is één kolenmandje gevuld met kokosbriketten en vervolgens de temperatuur geregeld op 110 graden. Ik heb in de 11 uur geen één keer briketten bijgevuld of de tuchttoevoer aangepast. Gedurende de 11 uur was de temperatuur mooi constant en had ik voor mijn gevoel nog wel even door kunnen gaan als de pulled pork niet klaar was. Tijdens deze test was het buiten rond de 23 graden en droog. Ik weet niet of een kamado ook 11 uur kan op deze manier, maar het was super prettig dat ik gewoon kon doorslapen zonder eruit te hoeven om de luchttoevoer aan te passen of om briketten bij te vullen. Je kunt natuurlijk ook de snake methode gebruiken maar dat is niet nodig.

Conclusie

Summit Charcoal Grill

Ja, de conclusie is niet moeilijk het is gewoon een top barbecue. Mijn eerste indruk was dat ik het gas ontstekingssysteem een beetje overdreven vond gezien je ook aanmaakblokjes hebt. Ik moet echter toegeven, het is wel super makkelijk en gebruik op de Summit niks anders. Met één gasfles kun je de Summit afhankelijk van hoelang je de gastoevoer open laat staan ongeveer 10 keer de barbecue aanmaken. Één nadeel is dat de vlam niet krachtig genoeg is om de kolen aan te maken als het kolenrooster in de bovenste stand staat.

De stabiliteit van de barbecue is super en je kunt hem heel goed verplaatsen. Inbouwen is alleen wat lastiger door het gasontstekingsysteem maar als je creatief bent moet dat zeker lukken. Ik heb de Summit op een verhoging gezet zodat de ketel op dezelfde hoogte zit als de rest van mijn buitenkeuken.

Je zult wel merken dat ik nog uren door kan schrijven, maar om een lang verhaal kort te maken. Ben je opzoek naar een barbecue met een groot grill oppervlak en eentje waar je maximale controle hebt over de temperatuur dan is de Summit Charcoal Grill misschien wel iets voor jou. Barbecueën is natuurlijk helemaal hip en met deze barbecue kun je gewoon alles en is geschikt voor iedereen of je nu net start met deze geweldige hobby of dat je al jaren aan het barbecueën bent.

Klik voor het vergelijk met een keramische BBQ

Bedankt voor het lezen en veel Grillfun! Heb je nog vragen over de Summit laat het me weten ik beantwoord ze graag. Je kunt natuurlijk ook naar de Barbecueshop.nl gaan of naar de Weber Original Store in Amersfoort.

Disclaimer

Dit artikel is gemaakt in opdracht van Barbecueshop.nl gezien ze mij deze geweldige barbecue hebben gesponsord. Bedankt Tom Coronel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *