Grillfun logo

Rondleiding bij Brouwerij ‘t IJ in Amsterdam

brouwerij rondleiding
banner inamood

Begin oktober heb ik met een aantal vrienden op uitnodiging van Wouter een bezoek gebracht aan brouwerij ‘t IJ. Bier en barbecue passen namelijk super goed samen en als echte bierliefhebbers hebben wij hier natuurlijk geen nee tegen gezegd. Omdat wij natuurlijk ook bier gaan proeven hebben wij besloten om de trein te pakken naar Amsterdam. Om jou een indruk te geven over brouwerij ‘t IJ en de rondleiding heb ik er een blog over geschreven!

De Geschiedenis van brouwerij ‘t IJ

Tijdens de rondleiding krijg je natuurlijk het hele verhaal te horen over het ontstaan van de brouwerij en de diverse soorten bier die inmiddels allemaal worden geproduceerd in Amsterdam. Maar om reeds een indruk te geven begin ik met in het kort de geschiedenis te vertellen over brouwerij ‘t IJ.

brouwcafe 't ij

Kasper Peterson is de oprichter van brouwerij ‘t IJ in 1985. Je geloofd het misschien niet maar Kasper Peterson is muzikant en net als ons gek op bier. Zijn voorkeur ging uit naar de bieren die worden gebrouwen in België. Na het starten met zelf bierbrouwen in een kraakpand kwam hij er al snel achter dat het bier aansloeg in Amsterdam. Een kans om een leegstaand badhuis te kopen voor 1 gulden liet hij daarom ook niet gaan.

Om bier te brouwen was het namelijk een ideaal pand gezien de water toe- en afvoersystemen en natuurlijk de stoomgenerator. Tevens beschikt het pand over een goede tegelvloer die makkelijk te reinigen is. Tegenwoordig wordt er nog steeds bier gebrouwen in het oude badhuis Funen met de karakteristieke molen. Hier kunnen ze namelijk kleine oplages maken en experimenteren met brouwen. Het gave is dat je dus specials krijgt die alleen te proeven zijn in het proeflokaal wat ook gelegen is in het pand.

Na 20 jaar bierbrouwen heeft Kasper Peterson echter bierbrouwerij ‘t IJ verkocht aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse. Op dit moment is hij ook niet meer betrokken bij het hele proces van brouwerij ‘t IJ. Het bier is inmiddels een groot succes in Nederland en door de vraag zijn ze in 2015 verhuisd naar een grotere locatie op 900 meter afstand van de molen. Tot heden wordt daar het bier gebrouwen van ‘t IJ maar volgend jaar gaan ze verbouwen en de capaciteit verhogen.

Wist je dat brouwerij ‘t IJ de eerste brouwerij was in Nederland die speciaal bier is gaan produceren? De rest van de geschiedenis hoor je wel tijdens de rondleiding want anders hoef je natuurlijk niet meer te gaan kijken!

rondleiding brouwerij 't ij
brouwvat bierbrouwerij

De brouwerij rondleiding

Inmiddels heb ik een aantal brouwerijen in Nederland bezocht en vooral brouwerijen die speciaal bier maken. Dit omdat het mijn voorkeur heeft. Van alle brouwerijen die ik tot heden heb gezien is brouwerij ‘t IJ het grootste. De rondleiding die wij hebben gehad duurde ongeveer 2 uur wat een mooie tijd is. Wij hadden alle tijd om vragen te stellen en kregen de gehele geschiedenis te horen en ook over de toekomst en het brouwproces natuurlijk. Dit gebeurde allemaal tijdens de wandeling door de fabriek.

Het viel mij op dat er nog veel handmatig wordt uitgevoerd zoals het inpakken van de flessen in dozen. Het vullen gaat natuurlijk automatisch maar het is gaaf om te zien hoe dit op deze schaal wordt uitgevoerd. Ze verkopen namelijk heel wat bier door het jaar heen. Het is heel interessant om meer te weten over de diverse hop en mout soorten die ze gebruiken en waarom. Wat overblijft na het proces wordt niet weggegooid, het gaat namelijk naar een lokale boer die het gebruikt voor zijn schapen.

In een brouwerij van een beetje niveau heb je natuurlijk ook een laboratorium. Hier kregen wij uitleg door de laborante en ik stond er versteld van dat er zoveel afwijkingen in bier kunnen zitten na het brouwen. Om de proevers te trainen worden er regelmatig smaak testen gedaan om te proeven of het bier goed is. Maar om ook foute te ontdekken worden er regelmatig speciale pillen in het bier opgelost die een bepaalde type fout veroorzaken op smaak gebied. Een aantal afwijkingen die in bier kunnen zitten zijn bijvoorbeeld; kattenpis, grondlucht, zoet, banaan, melkzuur en nog vele andere. Je moet hiervoor echt je smaakpupillen testen en blijven testen.

Na de rondleiding hebben wij een lekkere wandeling gemaakt naar het brouwcafé en daar onder het genot van een hapje en een aantal biertjes nog nagepraat. In totaal zijn wij ongeveer 4 uur bij brouwerij ‘t IJ geweest.

bierflessen 't ij
hapjes brouwcafe 't ij

Conclusie

Persoonlijk vonden wij het een geweldige middag door de rondleiding maar ook zeker door de passie waarmee Wouter ons te woord stond. Wij hebben weer veel geleerd over een biermerk en natuurlijk genoten van het heerlijke bier. Ben je zelf ook geïnteresseerd in hoe bier wordt gebrouwen of naar de brouwerij zelf. Dan kan ik je aanbevelen om eens een bezoek te plannen bij Brouwerij ‘t IJ. Voor de prijs hoef je het niet te laten want het kost maar 7 euro!

Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier op rondleiding Brouwerij ‘t IJ

Disclaimer

Deze blog is niet gesponsord en bevat mijn persoonlijke mening over deze geweldige dag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *