Grillfun logo

Review: Yakiniku Shichirin tafelbarbecue

tafelbarbecue
banner inamood

Een aantal maanden geleden kreeg ik een bericht van Yakiniku of ik de nieuwe tafelbarbecue met de naam Shichirin wilde testen en reviewen. Hier zeg ik natuurlijk geen nee tegen en een aantal dagen later stond hij voor me deur. Naast de Shichirin ontving ik ook een doos binchotan houtskool die je gebruikt in combinatie met de tafelbarbecue. Na een aantal testen is het nu dan tijd om er een review over te schrijven. We beginnen met de oorsprong van de Shichirin.

Oorsprong Shichirin

Zelf had ik nog nooit gehoord van de naam en na wat zoekwerk op internet kom je erachter dat dit soort houtskool barbecues vroeger werden gebruikt om het huis te verwarmen. Een Shichirin is een ligt gewicht compact kooktoestel tegenwoordig maar volgens de oude traditie werden ze vooral gemaakt van keramiek of gietijzer en gebruikt om een hut te verwarmen. In die tijd werden ze niet gebruikt om op te koken wat tegenwoordig vooral wordt gedaan. De Shichirin is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals rond, vierkant of zoals het type dat ik heb ontvangen rechthoekig.

De naam Shichirin is niet uniek voor het type kooktoestel gezien de meeste van ons hem kennen onder de naam Hibachi. In de regio Kansia wordt deze tafelbarbecue ook wel Kanteki genoemd. Een ander kenmerk is dat er een open grillrooster op ligt zodat je boven directe hitte grilt. Misschien is de teppanyaki ook wel bij sommige bekend. Het onderscheid zit in de manier van koken. Bij een Shichirin grillen we dus echt boven kolen en bij een teppanyaki grillen we op een bakplaat.

yakiniku
yakiniku shichirin

Binchotan

We kunnen heel kort zeggen dat een Shichirin een tafelbarbecue is die je gebruikt met houtskool en grilt boven directe hitte. In de traditionele cultuur maken ze gebruik van Binchotan wat één van de puurste houtskool soorten is. Hij bestaat namelijk voor 95% uit houtskool. Het grootste nadeel van Binchotan is dat het relatief kostbaar is door het proces hoe het gemaakt wordt. Tevens is de houtskool lastig aan te krijgen door de hardheid. Het grote voordeel is dat je geen vlammen krijgt wanneer je zo kort boven de kolen aan het grillen bent. De afstand tussen het rooster en de houtskool is bij de Shichirin namelijk minimaal. Een ander voordeel is dat ze maar liefst 6 uur op temperatuur blijven.

shichirin

Mijn ervaring met de Shichirin

Na het uitpakken van de Shichirin moet je hem nog in elkaar zetten. Dit is zo gedaan en de gebruiksaanwijzing is duidelijk. Het design is geweldig en je hebt echt een mooie tafelgrill om samen met je gezin of vrienden te grillen. Er zijn twee uitvoeringen verkrijgbaar een ronde en de rechthoekige die ik heb gebruikt. Persoonlijk vind ik het design en de kwaliteit super en geeft je echt sfeer aan tafel. Maar hoe bevalt de Shichirin nu eigenlijk?

Een aantal dagen later heb ik de Shichirin voor het eerst gebruikt door Yakitori spiesen te bereiden op de tafelbarbecue. Bij de eerste test heb ik natuurlijk gebruik gemaakt van de Binchotan houtskool, echter het was me wel een dingetje om deze aan te krijgen. Ik heb ze in een starter gelegd met drie wokkels eronder maar kreeg ze niet aan. Wat ik dan ook mis is informatie hoe je het beste Binchotan aan kan krijgen. Dit staat ook niet vermeld op de website van Yakiniku wat ik een gemiste kans vind. Om de Binchotan aan te krijgen heb ik ze rechtop gezet dicht tegen elkaar met opnieuw wokkels eronder. Na wat zoeken op internet bleek dit een goede oplossing te zijn. Het duurt wel ongeveer 30 minuten voordat ze op temperatuur zijn en je kunt beginnen met barbecueën.

Het grillen direct boven de kolen is ook wel een dingetje omdat het allemaal redelijk snel gaat. Je moet de spiesen regelmatig draaien en je moet ervoor zorgen dat ze niet dik zijn waardoor je ze maar even hoeft te grillen. Het is geen overbodige luxe om twee zones te maken omdat het allemaal zo snel gaat. Er zijn nu ook staven beschikbaar waardoor je de afstand iets kan vergroten en het draaien makkelijker gaat. Op deze manier blijft het vlees niet plakken aan het rooster als je wil draaien. Wanneer je twee zones maakt kun je het vlees ook even boven het indirecte deel leggen zodat ze niet te snel zwart worden.

Wanneer je wat vetter vlees gaat grillen krijg je snel vlammen in de Shichirin wat je dus voorkomt met de Binchotan echter door de prijs per doos (tussen de 60 en 80 euro) verwacht ik niet dat veel mensen dit soort houtskool gaan gebruiken. Hierdoor is het aan te raden om echt twee zones te maken wat het grill oppervlak eigenlijk halveert. Wat me opviel tijdens het gebruik met Binchotan en normale houtskool is dat als het een beetje waait dat het as gaat rondvliegen. Dit is natuurlijk niet echt smakelijk als het op je gerechten komt die nog op tafel staan. Inmiddels heb ik de Shichirin 5 keer gebruikt en je kunt er leuke gerechten mee maken.

eten van de shichirin

Conclusie

Een advies is altijd persoonlijk natuurlijk en vind het zelf wel lastig bij deze nieuwe tafelgrill. Er zijn tegenwoordig namelijk zoveel verschillende tafelbarbecues en er komen er alleen maar meer bij. Misschien is het een hot item en is er veel vraag naar. Persoonlijk vind ik de prijs van 299 euro wel een dingetje. Je hebt daarvoor wel een mooi design tafelgrill met een authentieke uitstraling. Hij is makkelijk te reinigen door met een doek over het keramiek te gaan en het rooster kan in de vaatwasser. Zelf brand ik hem gewoon schoon en ga er met een borstel even over. Het verwijderen van het as is niet zo makkelijk. Je kunt met een kwast de as verwijderen door de luchtschuiven of je kunt een as stofzuiger gebruiken.

Kort gezegd is het een mooie tafelbarbecue maar zou hem zelf niet direct aanschaffen gezien de prijs en dat je hem maar beperkt gebruikt. Het is niet een barbecue die je ieder weekend aanmaakt. Tevens is het toepassen van twee zones echt wel noodzakelijk waardoor het grill oppervlak beperkter wordt. Maar misschien ben je juist wel opzoek naar zo’n soort tafelgrill en dan zou ik het zeker doen.

Disclaimer:

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Yakiniku en mocht hiervoor deze barbecue gratis ontvangen. Deze review is geschreven naar eigen inzicht en bevat mijn persoonlijke mening.

3 Comments

 • Darlene , 14/11/2020 @ 20:19

  5 sterren
  A big thank you for your article. Thanks Again.

 • De vleeschouwer , 21/03/2021 @ 07:12

  Beste,

  Ik heb me gisteren de ronde aangeschaft met de bijhorende tepanyki plaat en pincetjes , iedereen verklaard mij zot om zoveel geld uit te geven aan iets dat ik al 4x heb (bbq) meer een hobby blijt een hobby . Ik kijk uit naar vanavond de grote test .
  Fingers crossd

  • Grillfun , 21/03/2021 @ 07:21

   Super gaaf en veel plezier ermee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *