Grillfun logo

Review: Weber Smokefire EX4 deel 2

Review Weber Smokefire
banner inamood

Een aantal weken geleden ontving ik de nieuwe Weber Smokefire van de Weber Original Store in Amersfoort. Door deze geweldige samenwerking heb ik de mogelijkheid om de Smokefire te testen. Dit heb ik de afgelopen weken gedaan en heb diverse testen uitgevoerd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen over de werking van de Smokefire. Zoals je kunt lezen is deze review inmiddels deel 2 van de review over de Smokefire. In deel 1 zijn vooral de functies uitgelegd van de nieuwe Weber Smokefire voordat ik de mogelijkheid had om deze te testen.

Weber Smokefire

Wat is nu eigenlijk de Smokefire? De Smokefire is de nieuwe pellet barbecue van Weber. Als brandstof gebruik je geen houtskool of briketten maar kleine houtpellets die verkrijgbaar zijn in diverse smaken. Het temperatuurbereik ligt tussen de 95 en 315 graden Celsius. Via het display met de Weber Connect kun je de gewenste temperatuur instellen. De Weber Connect is de nieuwe barbecue assistent die je helpt om jou vlees te bereiden tot perfectie. Je krijgt meldingen op je telefoon wanneer je bijvoorbeeld het vlees moet omdraaien. Naast dit geeft hij precies stap voor stap aan wat je zou moeten doen en hoelang het nog duurt voordat je gerecht klaar is. Hieronder de korte specificaties die te vinden zijn op de Weber Website.

Specificaties Smokefire EX4 GBS

 • Grilt met een temperatuur van 95 – 315 graden celcius
 • De porselein geëmailleerde afwerking van Weber beschermt tegen roesten en barsten.
 • Een groot grillopervlak van totaal 4270 vierkante centimeter verdeeld over 2 niveaus.
 • DC aangedreven motor, speciaal ontworpen om storingen in de pellettoevoer te voorkomen.
 • Ontworpen om de hitte gelijkmatig over het grilloppervlak te verdelen.
 • Roestvrijstalen flavorizer bars.
 • Mogelijkheid om vier temperatuur sensoren aan te sluiten.
 • Pellet reservoir van 10 kg.
 • Roestvrijstalen gourmet BBQ systeem en grillroosters.
 • Eenvoudig schoon te maken as- en vetlade.
 • Twee vergrendelbare zwenkwielen.
Weber Smokefire

Weber Smokefire release America

De nieuwe Weber Smokefire was al even aangekondigd en heel veel barbecue liefhebbers konden niet wachten tot deze pellet barbecue eindelijk leverbaar was. Het design ziet er geweldig uit en zeker de techniek erachter is goed doordacht. Ze hebben namelijk diverse merken pellet barbecues getest en gekeken wat er anders zou moeten. Dit hebben ze allemaal verwerkt in de Weber Smokefire, daarom konden veel mensen niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Er zijn diverse demo’s geweest in America en overal over de wereld werden mensen enthousiast. Op Youtube kun je diverse filmpjes hierover vinden. Wat erna kwam is denk ik wel bij iedereen bekent. Er waren heel veel problemen met de Weber Smokefire wat ertoe heeft geleid dat er zelfs nieuwe onderdelen zijn ontworpen. Hieronder een korte opsomming van de problemen die naar voren kwamen bij de eerste testen door barbecue liefhebbers in America.

Opsomming problemen

 • Geen verbinding met de Weber Connect
 • Diverse problemen met de Software
 • Pellets glijden niet goed zodat op een gegeven moment er geen pellet aanvoer is ondanks er pellets in de hopper zijn.
 • Blokkering auger die de pellets aanvoert.
 • Auger die pellets blijft aanvoeren waardoor de Smokefire uitgaat.
 • Ophoping van as waardoor het vet niet wordt afgevoerd.
 • Brand in de pellet barbecue
 • Geen goede temperatuur verdeling.
 • Temperatuur drops bij maximale temperatuur

Uitstel levering

Door al deze problemen dacht ik zelf waar ga ik aan beginnen. Maar Weber kennende worden de problemen opgelost want zo’n product kun je en wil je niet op de markt zetten. Hierdoor is de Smokefire ook later dan gepland op de markt gekomen in Europa. Wat naar mijn idee een goede beslissing is geweest. Ze hebben de problemen opgelost door nieuwe software, een nieuwe ramp in het pellet reservoir en een nieuwe auger.

Dit zou de grootste problemen moeten oplossen volgens Weber. Na deze aanpassingen en diverse testen door Bram van de Weber Original Store hebben ze besloten om de verkoop te starten van de Weber Smokefire. Ik ontving de EX4 wat het kleinste model is wat nu op de markt is na zijn grote broer de EX6. In deze review kan ik dan ook alleen mijn bevindingen opnoemen met de EX4. Met de EX6 heb ik geen ervaring en heb er ook geen testen op uitgevoerd.

Unboxing Smokefire

Dan was het eindelijk zover dat de bezorg aanbelde dat hij een pakketje had voor mij. Toen ik de pallet zag dacht ik damn hoe krijg ik die naar binnen door de voordeur. Het was echt een giga doos en was blij dat ik niet de EX6 had gekregen. Met wat geweld naar de voordeur geschoven en de gang leeggemaakt om hem in de woonkamer te zetten. Het was een heel karwei maar omdat we regen verwachte moest hij even in de woonkamer staan. Mijn vrouw was al zwaar geïrriteerd en wilde al de telefoon pakken om John Williams te bellen voor de opnames van help mijn man heeft een hobby ;). Gelukkig is het niet zover gekomen en ben ik de volgende dag gestart met het opbouwen van de Smokefire. Wat me opviel is dat de montage handleiding echt subliem is. Ze werken nu met een letter systeem en alles is heel goed beschreven met afbeeldingen. Het klopte allemaal perfect wat het in elkaar zetten makkelijk maakte.

De grote doos kon je via een klik systeem eraf halen waarna alle dozen zichtbaar zijn. Neem eerst de montagehandleiding en start zoals omschreven is. Haal de Smokefire niet uit de doos want de doos heb je nodig om hem zonder beschadigingen in elkaar te zetten. De montage ging zonder problemen en dan gaan we natuurlijk direct de stekker erin doen. Eerst de Smokefire vullen met pellets de stekker in het stopcontact en starten maar. Het viel me direct op dat het display in de Engelse taal stond en de temperatuur op Fahrenheit. Even in het menu gekeken van de Smokefire op het display en kon niks ontdekken om de instellingen aan te passen. Hierna de Weber Connect app gedownload en na het starten van de applicatie de Smokefire gelijk verbonden. Dit ging zonder problemen en er was een update noodzakelijk. Op het display stond beschreven dat je de telefoon naast het display moest leggen om te updaten. Een kleine tip zorg ervoor dat het display van je telefoon niet uitgaat want dan stopt het downloaden. Na het aanpassen van de instelling ging het zonder problemen en de update was klaar na 20 minuten. Hierna moest ik de Smokefire opnieuw opstarten en tot mijn verbazing kon ik gelijk opnieuw updaten. Na ongeveer een uur was het dan zover dat ik de Smokefire kon gaan inbranden. Eerst natuurlijk de taal aangepast naar Nederlands en de temperatuur ingesteld op graden Celsius. Volgens de handleiding is inbranden noodzakelijk op de hoogste stand. Dit wil zeggen 315 graden maar dit heb ik zelf niet gedaan. Ik dacht laat hem wel aan voor een uur op 250 graden. Hierna was de Smokefire klaar voor gebruik.

Testen Weber Smokefire EX4

Inmiddels heb ik diverse testen uitgevoerd op de Smokefire. Na het bekijken van heel veel video’s op Youtube heb ik een plan gemaakt wat ik allemaal wil gaan testen. Dit is allemaal beschreven in onderstaande paragrafen, waarna de conclusie volgt van de Weber Smokefire EX4. Tijdens het testen ben ik niet tegen grote problemen aangelopen zoals het vastlopen van de auger of het zakken in temperatuur. Ook heb ik geen problemen gehad met de Weber connect zoals het verliezen van de verbinding. Inmiddels heb ik bijna drie zakken pellets opgemaakt tijdens het testen. De performance is goed bevallen alleen is het werken met een pellet barbecue zoals de Weber Smokefire heel anders dan ik gewend ben met barbecues op kolen. Ik heb helaas geen referentie met andere pellet barbecues waardoor ik de Smokefire niet heb kunnen vergelijken met andere.

Weber Connect

We starten met de software van de Weber Connect die is geïntegreerd in de Smokefire. De Weber Connect is de nieuwe app van Weber waar je stap voor stap begeleid wordt in het maken van jou gerecht op de barbecue. Wanneer we kijken naar de geïntegreerde hardware op de Smokefire zie je dat deze is uitgevoerd met een mooi display waar alles netjes wordt weergegeven. Je hebt vier aansluitingen voor een temperatuursensor. Helaas krijg je maar één sensor geleverd en moet je de andere drie zelf aanschaffen. Het is wel mogelijk om de sensoren te gebruiken van bijvoorbeeld de IGrill. Hierdoor had ik er zelf genoeg. Een minpuntje vind ik persoonlijk dat je de kabels van de sensoren door de ventilatie openingen moeten aan de achterzijde. Ze hadden dit makkelijk kunnen oplossen door een opening te maken in de zijkant van de deksel.

Weber Connect 2
Weber connect 1
Weber Connect 3

Wanneer we naar de software kijken zit er veel potentie in en zelf heb ik de stap voor stap optie getest met een hele kip gezien deze reeds voorzien is in de app. Het is even wennen omdat de software nu precies tegen jou zegt wat je moet doen. Dit haalt wel een beetje de fun weg maar kan me voorstellen dat het voor veel mensen ideaal is. Je krijgt zelfs te horen wanneer je het vlees moet omdraaien of wanneer je bijvoorbeeld de spareribs moet inpakken en lakken.

Wanneer je de app opent zie je direct dat er heel veel ontbreekt, en nog lang niet klaar is. Volgens Weber is dit een proces in uitvoering maar persoonlijk vind ik het wat slordig doordat je bijvoorbeeld nog niet een temperatuur grafiek kunt zien. Er zijn heel veel opties die er nog niet inzitten bij de bereiding van het vlees. Bij mij is de verbinding super op mijn Iphone 8, en heb de verbindingsproblemen die andere hebben nog niet meegemaakt. Wanneer ik hem verbind heb ik een veel beter bereik dan bijvoorbeeld de IGrill 2. Mijn Smokefire staat 15 meter diep in mijn tuin en had tot op de zolder ontvangst. Je kunt de Smokefire verbinden via wifi of bluetooth. Er zijn niet veel instellingen die je op de Smokefire zelf kunt aanpassen zoals de taal en de temperatuur eenheid. Hier heb je echt de app voor nodig. Je kunt wel de pettel barbecue aanzetten en de temperatuur instellen. Op het gebied van bereiding en welke kerntemperatuur je wenst te bereiken word allemaal geregeld via de Weber Connect app.

Wat het probleem met de verbinding betreft lijkt het erop dat het nog steeds niet is opgelost doordat er nog steeds personen zijn met dit soort problemen.

De hopper (pelletbak)

Veel personen die de allereerste versie van de Smokefire kochten hadden het probleem dat na ongeveer 8 tot 10 uur er geen aanvoer was van pellets naar de auger. Dit terwijl er nog genoeg pellets aanwezig waren in de hopper. Om dit probleem te verhelpen hebben ze een nieuwe ramp geplaatst in de hopper waardoor de pellets beter moeten glijden. Mijn langste BBQ sessie is 10 uur geweest op de Smokefire en de pellets vallen nu netjes in de auger waardoor je zorgeloos kan barbecueën tot hij leeg is. De sensor geeft aan dat er geen pellets meer aanwezig zijn in de hopper waarna je kunt bijvullen. Dit probleem is wat mij betreft opgelost.

Hopper 1
Hopper 2

Auger vastlopen plus pellet drops

Na bijna drie zakken pellets en het bereiden van kip, spareribs, diverse sessies zonder eten kan ik concluderen dat ik totaal geen problemen heb met het vastlopen van de auger of de aanvoer van pellets. Er is namelijk voor dit probleem ook een revisie uitgevoerd op de auger. In deze revisie hebben ze de vorm iets veranderd. Tevens is het nu één geheel geworden waardoor je dus minder kans hebt op vastlopen.

Het droppen van pellets lijkt mij meer een software probleem. Dit zou bij lange sessies naar voren moeten komen maar heb ik zelf nog niet ondervonden. Het is wel zo dat ik pas drie lange sessies heb gedaan van tussen de 6 en 10 uur.

Ophoping as / Afvoeren vet

Weber omschrijft dat ze een geweldig easy clean systeem hebben voor het afvoeren van as en vet in de Smokefire. Door dit systeem loopt al het vet in de opvangbak en valt de as in de achterzijde of voorzijde van de bak. Op deze manier hoef je alleen de opvangbak te verwijderen en het vet weg te gooien. Super handig als dit zou werken.

In de praktijk is het helaas een drama. De as valt naast de firepot en verdeelt zich over de bodem van de Smokefire. Wanneer as in contact komt met vet vormt het een blokkade. Zoals je kunt zien is er na een sessie van 6 uur een blokkering bij de afvoer. Je merkt ook dat in de opvangbak bijna geen vet en as aanwezig is. Hieruit concludeer ik dat het gewoon niet werkt.

De oplossing die Weber nu aandraagt is te vinden op hun Youtube kanaal waar diverse video’s online zijn gekomen hoe je met de Smokefire moet werken. Dit probleem lossen ze op door opvangbakjes te leggen op de flavorizer bars waarin het vet druipt van het vlees. Dit is iets wat we natuurlijk kennen van de kolen barbecues zodat hij niet te smerig wordt na een barbecue sessie. Ook beschrijven ze dat je de Smokefire moet schoonmaken na iedere sessie. Hiervoor is een handige schraper geleverd bij de Smokefire. Op deze manier kun je na het uitschakelen en wanneer de Smokefire voldoende is afgekoeld starten met schoonmaken. Dit is natuurlijk geen probleem want onderhoud hoort erbij.

Andere fabrikanten van pellet barbecues hebben een plaat onder het grillrooster met een vet afvoer naar buiten. Hier is een complete afscheiding van as / vuur en vet. Weber heeft dit echter niet gedaan met als rede dat ze ook willen searen op hoge temperatuur zodat je gebruikt kunt maken van het GBS systeem. Andere pellet barbecue zijn hier niet geschikt voor waardoor de Smokefire iets unieks heeft.

ophoping 1
ophoping 2
ophoping 3

Brand in de Smokefire

De brand die bij velen is ontstaan in de Smokefire is te verklaren door het bovenstaande. Wanneer het vet niet afgevoerd wordt kan het vlamvatten en zeker wanneer je continu een vlam hebt. Het vuur in de firebox blijft namelijk na het opstarten altijd branden. Wanneer de ventilator harder gaat draaien vallen er ook vonken in de Smokefire. Dit is normaal, maar wanneer je vet ophoping krijgt kan het makkelijk vlamvatten. Dit lossen ze op door lekbakjes te gebruiken en na gebruik de Smokefire schoon te maken.

Het vuur dooft ook niet makkelijk doordat er voldoende zuurstof aanwezig is in de Smokefire. Wanneer je dit hebt door slecht onderhoud in je houtskool of gasbarbecue is het geen probleem. Het is makkelijk op te lossen door de gaskraan te sluiten en de barbecue dicht te maken. Bij een houtskool barbecue is het alle schuifjes sluiten en deksel erop. Hierdoor dooft de vlam snel waardoor het veilig is. Bij de Smokefire is dit niet mogelijk en moet je de brandblusser gebruiken of wachten. Natuurlijk wilde ik dit even gecontroleerd testen. Na 6 uur spareribs bereiden op 120 graden zonder lekbakjes heb ik de temperatuur ingesteld op 300 graden. Sear grate erin om wat hamburgers te maken. Door de hoge temperatuur krijgt je dus veel vuur in de firebox. Na 10 minuten stond het vet dat aanwezig was in de Smokefire in brand.

Maak je Smokefire dus na iedere sessie schoon en ga niet van een lange sessie met vet over na een hoge temperatuur. Dit is geen probleem als je lekbakjes gebruikt zoals Weber nu ook voorschrijft.

brand 1
brand 3
brand 2

Temperatuur verhouding

Zoals beschreven in de specificaties stelt Weber dat de temperatuur verdeling over het gehele grilloppervlak gelijk is. Helaas is dit niet het geval en voor mij misschien wel het grootste punt waar ik moeite mee heb. Om dit goed te testen heb ik een test gedaan op 120 graden en eentje op 180 graden. Zoals je op de foto kunt zien heb ik vier sensoren geplaatst op diverse punten in de Smokefire. Op deze punten heb ik gedurende een uur de temperatuur gemeten. In de resultaten kun je zien dat de temperatuur meer dan 20 graden afwijkt tussen links en recht. Tevens wijkt de temperatuur op het bovenste rooster af van de middelste temperatuur. Dit probleem zie je regelmatig terugkomen in diverse Youtube filmpjes. Dit wil zeggen als je steaks wil bereiden dat ze niet allemaal tegelijk klaar zijn.

Wanneer je dit weet kun je er rekening mee houden tijdens de bereiding maar dan moet je natuurlijk ook niet vermelden dat dit één van de sterke punten is. Om te kijken wat de invloed is op de bereidingstijd heb ik twee hele kippen erop gelegd. Deze voorzien van een sensor en meten maar. Er was een afwijking van 1 graad tussen links en rechts wat dus geen probleem is. Echter merkte ik wel dat de onderzijde van de linkse kip minder gaar was dan de rechter. Je meet de temperatuur namelijk in het dikste gedeelte en dat is bovenin. Het was merkbaar doordat ik bij de linkse na het opensnijden nog bloed zag. Hierdoor heb ik de linkse kip opengeknipt en nog even er terug op gelegd.

Meting
Temperatuur 1
Temperatuur 2

Verspreiding as in de Weber Smokefire

De verspreiding van as heb ik niet onder de klachten gehoord of gezien op Social Media maar voor mij wel een dingetje. Wanneer je eten gaat bereiden boven de 200 graden komt er ook as vrij boven het grillrooster. Dit is voor mij wel een dingetje waardoor ik niet snel iets zou gaan bereiden als bijvoorbeeld een pizza. Ik wil namelijk geen as op mijn eten hebben. Wanneer je even iets wil af grillen op hoge temperatuur zie ik het niet echt als een probleem omdat het maar kortstondig is. Echter wanneer je voor 4 personen pizza’s gaat maken ben je wel even bezig en lijkt het mij niet erg smakelijk. Of er daadwerkelijk ook veel as op je gerecht komt weet ik niet. Tijdens mijn test heb ik de Smokefire een uur op 250 graden ingesteld. In onderstaande foto’s kun je de as verspreiding zien door de pellet barbecue. Je moet je afvragen, barbecue je vaak op zo’n hoge temperatuur zodat het een probleem is.

as 1
as 2
as 3

Conclusie

Inmiddels heb je een hoop kunnen lezen over mijn bevindingen. Mijn conclusie is dan ook wel lastig vind ik persoonlijk. Weber is namelijk het merk waar mijn blog avontuur mee is begonnen. Als ik eerlijk ben moet ik bekennen dat ik teleurgesteld ben in Weber en dat het de naam geen eer aandoet. Zoals je kunt lezen is de Smokefire en de Weber Connect nog steeds in ontwikkeling. In één van de Youtube filmpjes vertellen ze van Weber ook dat het product nog lang niet klaar is en dat het nog vol in ontwikkeling is. Dit geeft natuurlijk hoop, en ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van beide producten. Het begin is er maar er is nog een lange weg te gaan. Ik vraag me sterk af of het as probleem is op te lossen en of ze via software de temperatuur verdeling kunnen beïnvloeden.

Het positieve van de Smokefire

De Weber Smokefire is een super fijne pellet barbecue dus begrijp me niet verkeerd met alle bovenstaande bevindingen. Weber heeft een gewaagd ontwerp gemaakt met veel potentie. Echter maken ze niet waar wat ze zelf als specificaties opgeven op een aantal punten. Je moet je dus bewust zijn van wat niet mogelijk is met de Smokefire op het moment. Het geeft veel gemak want je stelt de temperatuur in en meer hoef je niet te doen dan het controleren van de temperatuur. Gebruik lekbakjes en maak de Smokefire na iedere barbecue sessie schoon. Dit is een hele andere manier van werken dan op een barbecue met kolen. Bij de Smokefire is het schoonmaken echt belangrijk na gebruik of voordat je gaat beginnen. Het makkelijkste is om dit te doen net na gebruik als je de Smokefire uitschakelt. De pellet barbecue is nog warm en makkelijk schoon te maken.

Zelf ga ik de Smokefire vooral voor lange sessies gebruiken, of als er veel mensen op bezoek komen. Je hebt namelijk ruimte genoeg om van alles te maken.

Ik hoop dat deze review nuttig is geweest zodat je een goede afweging kan maken bij de aanschaf van de pellet barbecue. Zelf verwacht ik dat er nog updates komen van deze review het komende jaar. Ik ga deze schrijven als los artikel en voeg dan een linkje toe aan dit uitgebreide artikel.

Van de Weber Original Store heb ik begrepen dat er een grote update uitkomt voor de Smokefire en de Connect op 22 mei. Ik hou je op de hoogte over verdere ontwikkelingen.

Succes met de keuze en veel Grillfun!

4 Comments

 • Ruud , 22/05/2020 @ 17:59

  Mooie review! Nog veel werk voor Weber ben ik bang…

  • Grillfun , 23/05/2020 @ 17:58

   Bedankt Ruud was een pittige klus om het meeste op te schrijven. Ze hebben inderdaad nog wat werk te doen bij Weber. Vandaag is de nieuwe update uitgekomen en ga weer verder testen 🙂

 • Sammy wilms , 24/05/2020 @ 08:41

  Dus best nog even wachten voor aankoop?
  Of valt het allemaal wel mee?
  Greetz

  • Grillfun , 24/05/2020 @ 13:08

   Hallo Sammy, Het is afhankelijk van wat je verwacht van de Smokefire. Er is nu een nieuwe update uitgekomen die diverse zaken moet verbeteren. Binnenkort ga ik weer verder met testen en kom met een nieuwe update. Persoonlijk valt het wel mee als je weet hoe je hem moet gebruiken. Maar ze maken niet waar wat in hun specificaties staat en vraag me af of alles wel op te lossen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *