Grillfun logo

Review: OptiGrill Elite van Tefal

Optigrill elite
banner inamood

Een aantal maanden geleden ontving ik van Tefel Nederland de OptiGrill Elite. Je denkt vast en zeker, wat heeft deze OptiGrill nu te maken met barbecueën. In het kort gezegd met barbecueën niks maar ik wilde hem wel heel graag testen. De rede hiervoor is heel simpel. Regelmatig heb ik na het barbecueën vlees over. Dit omdat we het soms niet allemaal op kunnen eten. Een goede grill die je binnen kunt gebruiken is dan onmisbaar. Tijdens mijn lunch maak ik namelijk heel graag gerechten met de resten vlees. Je moet dan denken aan tosti’s, panini’s of zelfs en wrap. Daarnaast heb ik niet altijd zin om de barbecue aan te maken als ik bijvoorbeeld een hamburger wil maken of juist even een steak als de rest van mijn gezin niet thuis is. Voor dit soort toepassingen is de OptiGrill wat mij betreft ideaal. Ook als je bijvoorbeeld in een appartement woont en niet mag barbecueën op jouw balkon. Je kunt er zoveel meer mee dan ik hierboven beschrijf en daarom deze review.

burger maken optigrill elite

De OptiGrill Elite

Laat ik beginnen met dat er diverse uitvoeringen zijn van de OptiGrill. Je hebt de OptiGrill Elite zoals ik heb getest, en de normale Optigrill. Het verschil is dat de Elite is uitgevoerd met een display met touche screen en de normale is uitgevoerd met druktoetsen. Dit is wat ik optisch kan zien als verschil. Verder heb ik geen vergelijk gemaakt tussen de diverse modellen. Wanneer je ze zelf wilt vergelijken staat op de website van Tefal een handige tabel.

De mogelijkheden van deze intelligente grill

Wanneer je de grill aanmaakt via de start knop komt er een menu met alle opties van de grill. Je zult versteld staan wat de mogelijkheden zijn van de grill. Bij Tefal hebben ze het handig ingedeeld per product groep. Je hebt de keuze uit, steak, burger, kip, worst, spek, vis, schaaldieren, tosti, aardappelen, paprika, tomaat, aubergine en nog een menu om zelf de temperatuur in te stellen voor als je bijvoorbeeld wafels wilt gaan bakken. Het is namelijk zo dat je heel handig de grillplaat eruit kunt klikken en vervolgens deze kan vervangen voor bijvoorbeeld een bakplaat voor wafels.

Optigrill tefal
Optigrill elite tefal

Hoe werkt de OptiGrill nu precies

Het is eigenlijk heel simpel en het wijst zich allemaal vanzelf. Je zet de OptiGrill aan en kiest de juiste bereiding. Daarna begint de grill met opwarmen en geeft een piep signaal als de juiste temperatuur is bereikt. Je plaatst het product zoals een steak of een tosti en sluit de deksel. Nu gaat de grill de dikte berekenen van het product dat op de grillplaat ligt. Hierna begint de teller af te tellen en geeft aan hoelang het nog duurt voordat je steak klaar is. Zelf eet ik mijn steak het liefste medium en de grill geeft netjes in het display de garing aan. Bij iedere garing krijg je een signaal te horen. Je kunt dan de steak eraf halen bij de gewenste garing. Heeft iemand de steak liever iets gaarder dan laat je de steak er gewoon op liggen. Op de barbecue maken we gebruik van een kerntemperatuur meter maar hier gaat het allemaal vanzelf.

steak optigrill

Ben je klaar met grillen? Dan schakel je de grill gewoon uit, en wanneer je nog meer wilt grillen ga je voor een tweede ronde. De OptiGrill geeft aan wanneer je weer een nieuw product erop kunt leggen en vraagt er zelfs naar. Wacht tot de grill weer op temperatuur is en je kunt weer beginnen met grillen.

Schoonmaken

Tefal zegt het al zelf met hun slagon “Tefal denkt ook aan alles”! Het schoonmaken is net zo eenvoudig als het bereiden van een lekker stuk vlees of juist iets anders. Door de hoek waaronder de grillplaat staat valt al het vet netjes in de opvang bak. Deze kun je makkelijk eruit klikken en zelfs in de vaatwasser zetten nadat je het vet hebt verwijderd. Het schoonmaken van de grillplaten is net zo makkelijk. Aan de zijkant zitten twee knopjes waarmee je de grillplaat loskoppelt. Dit kun je doen voor beide grillplaten. Was ze daarna af onder een hete kraan en plaats ze terug in de grill. Het is echt een kwestie van 10 minuten voordat je hele Optigrill weer schoon is.

schoonmaken grill
grillplaat loshalen

Wafels maken op de OptiGrill Elite

Om wafels te maken heb je een speciale grillplaat nodig die je los kunt bestellen. Eerst dacht ik hoe gaat dit nu werken omdat de grill onder een kleine hoek staat. Het deeg loopt eruit en je hele keukenblad zit ermee onder. Echter zit aan de onderzijde van de grill een soort klep die je omhoog kunt zetten zodat de grill recht staat. Plaats de grillplaten om wafels te bakken en stel de temperatuur in met de hand. Laat de grill opwarmen en schenk het deeg erin voor wafels. Wacht een aantal minuten en je hebt heerlijke wafels. Op het begin was het even spelen met de hoeveelheid deeg maar door de handige lepel weet je precies hoeveel deeg er per vorm in moet.

De wafels zijn echt geweldig en een goeie toevoeging aan het gehele systeem.

Mijn eigen ervaring tijdens het testen

Inmiddels heb ik de OptiGrill elite nu meer dan 3 maanden in gebruik. Ik zeg altijd, als je iets wilt testen moet je het goed doen en de tijd ervoor nemen. Ondertussen heb ik de grill al heel vaak gebruikt. Met vaak bedoel ik echt heel vaak, ook omdat mijn kinderen hem graag gebruiken tijdens de lunch of mijn dochter om wafels te bakken.

Het maken van een tosti geloof ik wel en heb er inmiddels genoeg gemaakt. Waar ik vooral naar benieuwd was is de functie om een steak te maken of een burger. Bij een burger gebruik ik natuurlijk ook de spek functie. Waar ik verbaasd over was is hoe goed je een steak kunt bereiden op de OptiGrill. Ik legde er drie steaks op van ongeveer 15 mm dik die op kamer temperatuur waren. Ik stelde de grill in op steak en wilde deze graag medium grillen. Na ongeveer 4 minuten begon de grill te piepen en waren de steaks als het goed is medium. Ik sneed de steak door de helft en was echt verbaasd dat de steak perfect was gegrild. Er zaten mooie grill strepen op en de garing was precies zo als ik wilde.

Deze test was dus gelukt en ging verder met testen door de burger optie te gebruiken. Ik legde de burger erop en deze kwam er ook perfect uit. Hierna nog even de spek grillen en ik kon genieten van een heerlijke burger. Dit allemaal in een zeer korte tijd.

Conclusie OptiGrill Elite

burger optigrill

Het is inderdaad geen barbecue maar daarom wilde ik hem ook niet testen. Alles wat ik bereid heb op de OptiGrill gaf precies het resultaat wat ik verwachte. Snap nog steeds niet goed hoe ze weten wat de garing is van het vlees maar het resultaat mag er zijn. Ik kan de OptiGrill echt aanbevelen als je net als ik wilt genieten van de resten vlees die je overhoud of als je even geen zin hebt om de barbecue aan te maken. Het is echt een ideaal apparaat als je niet mag barbecueën op jouw balkon of als je niet goed bent in het bereiden van vlees tot perfectie. Ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen een steak perfect medium kan bakken in de pan. Dan is dit echt een uitkomst voor jouw want hiermee gaat het zeker goedkomen. Je kunt dan de bijgerechten gewoon bereiden op het fornuis en het vlees in de OptiGrill. Voor mij persoonlijk is het echt een super gave toevoeging in de keuken. Zelfs mijn kinderen gebruiken de grill minimaal 1 keer in de week. Mijn dochter maakt het liefste wafels om mee te nemen naar school.

Wil je de actuele prijs weten van de OptiGrill? Klik dan op de link die naar het product gaat op de website van bol.com, OptiGrill Elite bij bol.com. De link is een affiliate link waardoor ik een percentage ontvang van bol.com maar voor jouw geen extra kosten met zich mee brengt.

Mijn idee is om een aantal lunch recepten te schrijven waarbij ik gebruik heb gemaakt van de resten vlees en de OptiGrill. Binnenkort ga ik hiermee een begin maken en maak speciaal hiervoor een nieuwe categorie aan.

Disclaimer:

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Tefal Nederland en bevat mijn persoonlijke mening over hun product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *