Grillfun logo

Review OFYR

ofyr
banner inamood

Het OFYR kooktoestel heb ik nu reeds een aantal maanden in mijn bezit, en dan wordt het natuurlijk tijd voor een review. Het OFYR kooktoestel is echt een geweldige manier om eten te bereiden. Ik zie het meer als terug gaan naar de basis en spelen met vuur, wat ik super vindt. Temperatuur beheersing is hierin belangrijk omdat je niet alleen kunt grillen op de bakring maar ook eten kunt bereiden boven vuur. Je kunt het totaal niet vergelijken met barbecueën omdat de manier van bereiden gewoon anders is. Op social media wordt het vaak een OFYR BBQ genoemd maar dat is niet juist omdat het principe totaal anders is. De beleving is ook anders want als je de BBQ aan hebt tijdens een familie BBQ dan staat bij mij niemand om de BBQ. Het mooie is dat bij een OFYR de mensen vanzelf rondom het kooktoestel komen staan en het direct een sfeer geeft. Door het vuur en de gezelligheid van de mensen om je heen is het een geweldige manier om eten te bereiden.

HET VERHAAL van de OFYR

De OFYR is de creatie van Hans Goossens, een Nederlandse ondernemer en design liefhebber met een passie voor gezelligheid in de tuin. Net voor zijn pensioen was hij opzoek naar een design barbecue waar hij gezellig met zijn vrienden op kon koken. Deze moest strakke lijnen hebben die naadloos bij zijn tuin zouden passen en het hele jaar buiten kan staan. Het moest lijken op een soort sculptuur, het resultaat is het bekende OFYR kooktoestel met zijn unieke kegelvorm design. De OFYR is gemaakt van ruig Corten staal dat door het weer een gave roestige patina look krijgt.

HET CONCEPT volgens OFYR

Wat ligt er nou ten grondslag aan de interesse voor de OFYR? Wij schrijven het toe aan het unieke, functionele en mooie design. Die met elkaar een nieuwe manier van buiten koken en entertainen bewerkstelligen.
Kwaliteit is hierbij uiteraard ook een belangrijk onderdeel, zodat de OFYR jaren lang de bijzondere momenten kan ondersteunen.

ofyr recept
ofyr recept 3
ofyr recept 2

Cortenstaal

De OFYR kan in alle weersomstandigheden buiten blijven staan en hoeft niet afgedekt te worden. De sokkel en vuurschaal van de OFYR zijn namelijk gemaakt van een koperhoudende staalsoort (corten). Cortenstaal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Na verloop van tijd krijgt het staal een mooie, natuurlijke patinalaag.

Koken op de OFYR

Inmiddels heb ik diverse gerechten gemaakt op de OFYR, en iedere keer leer je weer bij hoe je het product het beste kunt bereiden. Op Youtube staan reeds diverse filmpjes van OFYR hoe je bijvoorbeeld het beste een steak kunt bereiden of andere producten. Na het kijken van de video’s ben ik aan de slag gegaan met het kooktoestel. Het grote verschil met een barbecue, is de manier van bereiden. Een dikke steak gaat bijvoorbeeld op de barbecue eerst indirect en daarna grillen we hem heet af. Op de OFYR is de bereiding anders gezien we eerst de steak direct op de bakring leggen en daarna verhogen door er bijvoorbeeld kruiden onder te leggen of een rookplankje. Op deze manier gaar je de steak langzaam tot de gewenste kerntemperatuur en maakt het product geen contact met de bakring. Je moet wel regelmatig de steak draaien omdat deze anders aan één zijde meer hitte krijgt. Je kunt hem ook verder garen boven de grill die je er los bij kunt kopen. Ik verwacht dat je hem ook eerst indirect kunt garen op de grill. Echter dit is iets wat ik nog niet geprobeerd heb.

Op mijn site kun je diverse OFYR recepten vinden en hieronder heb ik er een aantal staan. Druk op de foto en je gaat direct naar het recept. Kijk anders onder het menu OFYR recepten voor al mijn recepten die gemaakt zijn op de OFYR.

Welk soort hout gebruik je voor de OFYR

De brandstof voor een OFYR is hout niet meer en niet minder. Er zijn natuurlijk diverse soorten hout, maar welke kun je nu het beste pakken? Zelf gebruik ik altijd eiken of beuken hout omdat deze hard is en een langere brandduur geeft dan andere soorten hout. Tevens is het grote voordeel dat dit soort opbrand en veranderd in kolen en niet uit elkaar valt als as zoals bijvoorbeeld essenhout.

Pluspunten

  • Wat ik persoonlijk een zeer groot plus punt vindt is het bak oppervlak wat je tot je beschikking hebt. Je kunt gewoon een complete maaltijd verzorgen vanaf de OFYR. Wanneer ik een complete maaltijd wil bereiden op de barbecue moet ik al snel twee barbecues aansteken.
  • Sfeer en gezelligheid is belangrijk bij het bereiden van voedsel voor grotere groepen mensen. Dit is iets wat een OFYR echt uitstraalt. Mensen komen om het kooktoestel staan met hun drankje en je kunt ze betrekken in wat je gaat maken. Daardoor is het ook nog eens super gezellig en ben je niet alleen bezig. Mensen willen graag helpen om bijvoorbeeld eens iets om te draaien.
  • Design! Ja wanneer deze in je tuin staat heb je niet alleen een geweldig kooktoestel maar ook nog een sculptuur wat een echte blikvanger is. Ik heb nu direct het plan om volgend jaar de hele tuin te veranderen zodat de OFYR nog beter past in mijn tuin.
  • Het schoonmaken van de het kooktoestel na gebruik is super makkelijk. Je verwijderd alle etensresten met een spatel en wrijft hem in met zonnebloem olie na gebruik. Meer is er niet nodig en de volgende keer kun je hem gewoon weer gebruiken.
kruiden ofyr
lamsrack van de ofyr

Kosten

Er zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar van de OFYR en de basis uitvoering kosten 1795 euro. Dit is de classic uitvoering met een diameter van 850 mm en een gesloten sokkel. Je hebt ook een afmeting groter met een diameter van 1000 mm. Er zijn diverse uitvoeringen met alleen een sokkel die voorzien is van een ruimte voor houtopslag of geheel gesloten. Tevens is hij verkrijgbaar in de bekende cortenstaal look of in het geheel zwart. Er zijn ook uitvoeringen met een werktafel waar het kooktoestel opstaat. Dit is natuurlijk super handig zodat je ook de voorbereidingen naast het kooktoestel kunt doen. Er zijn ook losse werktafels van de OFYR beschikbaar die je kunt plaatsen naast de OFYR op sokkel. Er zijn zelfs mooi stellingen voor je houtopslag. Naast de diverse uitvoeringen zijn er ook accessoires te koop waarvan ik zeker de grill kan aanbevelen gezien je makkelijk een dutch oven kunt plaatsen boven het vuur.

Conclusie:

Tja de conclusie. Deze is niet echt moeilijk gezien het gewoon een geweldige manier is om je eten op te bereiden. Ben je een groot fan van design en kook je graag met vuur dan is het OFYR kooktoestel echt iets voor jou.

Ik wil OFYR worldwide en OFYR Nederland bedanken voor deze geweldige samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *