Grillfun logo

Review Envirofit M5000: Ideaal om buiten te koken

Envirofit M5000
banner inamood

Wat is er nu mooier dan koken boven vuur? Inderdaad bijna niks, gezien je vuur moet beheersen door het controleren van de vlam is de techniek totaal andere dan met de BBQ. Van buitenkookproducten.nl ontving ik de Envirofit M5000 om te testen en om er iets over te schrijven.

Natuurlijk zeg ik hier geen nee tegen en heb hem uitvoerig getest. Maar voordat we gaan starten met mijn bevindingen willen jullie natuurlijk eerst weten wat nu eigenlijk een Envirofit M5000 is.

Envirofit

Envirofit is een Amerikaanse organisatie welke zich richt op het ontwikkelen en produceren van non-food producten met een lage milieu belasting. In samenwerking met de afdeling Energy Conversion Laboratory van de  Colorado State University en Shell Foundation heeft Envirofit onder andere kook- en barbecuesystemen ontworpen die design, duurzaamheid, kwaliteit en toepasbaarheid samen brengen.

De Envirofit M5000 is een rocket stove niet meer en niet minder. Het doel van de rocket stove of houtstove is om met sprokkelhout gerechten te bereiden boven vuur. Met de stove kun je eigenlijk alles wat je nodig hebt als je gaat kamperen of als je het leuk vindt om met hout te koken. Op de stove kun je grillen, maar ook bakken, wokken en stoven doordat de Envirofit geschikt is voor iedere pan. Je kunt er dus alles mee bereiden zoals het stoven van gerechten in de Dutch Oven of juist een makkelijk wok gerecht. Grillen is mogelijk met de Go Grill die niet standaard mee wordt geleverd in het pakket. De Envirofit is dus een multifunctioneel kooktoestel.

Zelfs met kinderen kun je veilig koken op de stove, vuur is natuurlijk altijd spannend en wat is er nu leuker om samen takjes te zoeken en een mooi stukje vlees te bereiden op de Envirofit.

De Envirofit kun je gebruiken op een stabiele ondergrond voor de tent of onder de overkapping thuis. Door de keramische bodem is de warmte overdracht naar de vloer beperkt waardoor het niet noodzakelijk is om hem te gebruiken op gras of op zand. Je kunt hem dus ook lekker gebruiken op je terras.

Hoe werkt de Envirofit M5000?

Plaats de stove op een stabiele ondergrond en zet hem zo neer dat er geen wind in de vuurkamer komt. Plaats een aanmaakblokje in de stove en steek deze aan. Vervolgens legt men sprokkelhout onderin de stove waardoor binnen een minuut er een mooi vuur ontstaat en de stove klaar is voor gebruik. Bij het starten is het belangrijk dat er droog hout wordt genomen maar als hij goed aan is kun je zelfs vochtig tot nat hout gebruiken.

Tijdens het gebruik van de stove heb je geen last van rook. De speciale rand en vormgeving van de verbrandingskamer zorgt ervoor dat de schadelijke gassen worden teruggeleid naar het vuur zodat een bijna volledige verbranding mogelijk is. De stove reduceert gassen en schadelijke rook tot 80% en het verbruik van hout kan tot 60% worden teruggebracht.

Tijdens het koken met de stove kun je hout toevoegen naar wens, en zo zelf het vuur controleren en de temperatuur boven de stove. Ben je klaar met koken laat hem dan opbranden en afkoelen. Na gebruik is hij makkelijk schoon te maken met een borstel en eventueel met een vochtige doek.

Doorsnede rocket stove

Bovenstaande afbeeldingen geven de werking weer van een rocket stove. De afbeeldingen heb ik ontvangen van Stove and Grill.

Go Grill

Met de Go Grill kun je de Envirofit ook gebruiken als barbecue maar dan lekker gestookt op hout. Met de deksel van de Go Grill kun je de luchtuitlaat regelen zodat je de temperatuur kunt regelen om bijvoorbeeld een stuk vlees low and slow te bereiden.

De Go Grill is uitgevoerd in verschillende delen en het is belangrijk om eerst de gietijzeren vlamverdeler (diffuser) te plaatsen op de Envirofit gezien deze zorgt voor de perfecte warmte verdeling. Verder wordt er een houder geleverd waar het gietijzeren rooster ingelegd wordt. Het is mogelijk om deze te voorzien van de deksel die mee geleverd wordt. Het gietijzeren rooster is ideaal om mooie grillmarks te realiseren op een stuk vlees.

Eigenschappen Envirofit Rocket Stove M 5000:

 • Gewicht: 4,5 kg
 • Hoogte: 28 cm
 • Doorsnede: 32 cm.
 • Kleur: zwart
 • Keramische bodemplaat
 • Gietijzeren top plaat,
 • Stalen buitenkant afgezet met uitwendige hittebestendige handvatten,
 • Lichtgewicht en hittebestendig isolatiemateriaal,
 • Gepatenteerd metaal legering voor bekleding vuurkamer,
 • Lichtgewicht bodemplaat gemaakt van hittebestendige samengesteld steen.
 • Veilig en gecontroleerd koken
 • 80 % minder CO2 uitstoot dan op open vuur
 • Binnen 1 minuut een hoge temperatuur en gereed om op te koken!
 • Gassen en schadelijke rook met 80 % gereduceerd
 • Tot 60 % minder houtverbruik, uiterst efficiënt!
 • Kooktijd met 50 % versneld!
 • Compact en licht genoeg om makkelijk mee te nemen
 • Hightech, lange levensduur

Er zijn diverse uitvoering van de Envirofit zo kun je hem bestellen voor toepassing met hout zoals de M5000 maar er zijn ook uitvoeringen die alleen geschikt zijn om te gebruiken met briketten of kolen. De uitvoering met hout kun je natuurlijk ook vullen met briketten. Tevens is hij verkrijgbaar in twee kleuren zoals mijn uitvoering in het zwart of in het oranje. Er zijn diverse accessoires zoals de Go Grill en het dubbel kooktoestel.

Mijn bevindingen van de Envirofit M5000

Zoals jullie weten ben ik echt gek op het spelen met vuur en zeker in combinatie met het bereiden van eten erboven. Toen ik de Envirofit M5000 ontving van Buitenkookproducten.nl dacht ik eerst, wat is die klein! Dat is natuurlijk omdat een barbecue veel groter en hoger is. Natuurlijk moest ik hem gelijk uitproberen maar door het weer moest ik toch een weekje wachten. Als eerste test heb ik een eendenpoot stoofpot gemaakt in de Dutch Oven. Gezien deze minimaal 4 uur boven het vuur moet was ik wel benieuwd hoeveel hout ik nodig had voor deze kooksessie. Ze zeggen 60% minder hout verbruik, maar het is natuurlijk testen en dan pas geloven of het ook echt klopt.

Ik heb vier blokkenhout genomen en deze klein gemaakt zodat er makkelijk meerdere naast elkaar kunnen. Het soort hout wat ik gebruikte was eikenhout. Om het hout aan te maken heb ik kleine stukjes hout genomen met een aanmaakblokje. Ik moet zeggen hij was echt super snel aan. Mijn Dutch Oven (24 inch) heb ik boven op de Envirofit M5000 geplaatst en stond zeer stabiel op de grond. Op het begin moest ik wel even wennen om de temperatuur stabiel te houden voor het stoven gezien het echt als een raket gaat. Door te spelen met de hoeveelheid hout was de temperatuur makkelijk te regelen. In totaal heb ik voor het gerecht de stove 4,5 uur gebruikt en had maar 4 blokken hout nodig. Dit is echt helemaal niks in vergelijk met als je een vuurtje maakt en daarboven gaat koken.

Mijn buren waren ook heel erg blij doordat alleen in het begin tijdens het aanmaken rook van de rocket stove kwam en daarna helemaal niet meer. Ik heb wel eikenhout gebruikt wat droog was.

De Go Grill werkte ook super om op te barbecueën en de vlamverdeler verdeelde de warmte mooi over het gehele rooster. Persoonlijk heb ik nog geen low and slow sessie gedaan op de Go Grill maar gewoon wat paprika’s gegrild, worstjes en saté.

Dutch Oven gerecht

Conclusie

Het is echt een geweldig product als je veel buiten wilt koken op vuur. Je bespaart aanzienlijk in de kosten voor hout gezien je echt veel minder gebruikt dan wanneer je de Dutch Oven boven het vuur moet hangen. Het product is degelijk gebouwd en makkelijk schoon te maken.

Het enige minpunt wat ik me kan voorstellen is dat je erbij moet blijven om de vlam in de gaten te houden als je bijvoorbeeld gaat stoven. Persoonlijk vindt ik dit geen minpunt gezien ik graag buiten ben als ik kook met vuur. Tijdens het kamperen ga je namelijk ook niet naar binnen om TV te kijken ;).

Kook je veel met een Dutch Oven dan is dit echt een uitkomst voor jou of het nu hout gestookt is of het type met briketten.

Succes en veel Grillfun!!!

Disclaimer: 

Deze review is gemaakt in samenwerking met Buitenkookproducten.nl

2 Comments

 • Roza , 25/09/2020 @ 11:33

  Goedemiddag,

  Wat een mooie uitleg en wat ziet dat er goed uit!

  Ik heb een vraagje, welke dutch oven gebruikt u en wat is de diameter en gewicht van deze dutch oven?
  Hoeveel kilo kan de stove hebben?

  • Grillfun , 25/09/2020 @ 13:34

   Beste, Bedankt voor de positieve feedback. Het formaat maakt niet zoveel uit maar het is belangrijk dat u een Dutch Oven gebruikt met voetjes eronder. Zelf heb ik diverse maten en als ik me niet vergis was deze 5 of 7 liter. Gewicht weet ik zo niet maar ze kunnen heel wat hebben en zijn ontworpen voor dit soort gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *