Grillfun logo

Review: Cookperfect

cookperfect
banner inamood

Onlangs ontving ik de Cookperfect van het bedrijf Badé. Badé is de importeur van vele barbecue producten in Nederland waaronder ook de Cookperfect. Mij is gevraagd om deze thermometer te testen, waar ik natuurlijk geen nee tegen zeg. In dit artikel geef ik jullie mijn ervaring en bevindingen van deze kerntemperatuurmeter die toch weer iets nieuws heeft ten opzichte van andere merken.

De Cookperfect is een Deens product waar de nodige ontwikkeling aan vooraf ging. Zelf zeggen ze dat het een revolutionaire thermometer is door de ingebouwde intelligentie. Of dat waar is gaan we natuurlijk uitgebreid testen. De ontwikkeling van de Cookperfect is gestart in juni van het jaar 2015. Na de hele ontwikkeling is het product in februari van 2018 op de markt gekomen. Het heeft dus jaren geduurd voordat het product gereed was voor de markt. Dit geeft ook wel aan dat er serieus over nagedacht is en dat het bedrijf echt iets anders op de markt wilde brengen. De Cookperfect is wereldwijd te koop en natuurlijk ook in Nederland bij diverse bedrijven. Ben je opzoek naar een verkooppunt? Klik dan op de link cookperfect retailers.

Cookperfect verpakking

De Cookperfect

De Cookperfect wordt geleverd in een mooie stabiele verpakking. Wanneer je het doosje openmaakt en alles eruit haalt valt het direct op dat het zeer compleet wordt geleverd. Je krijgt één temperatuursensor, batterijen en zelfs een schroevendraaier om de batterijen te plaatsen. Om de batterijen te plaatsen is het nodig om de achterzijde los te schroeven met de schroevendraaier. Plaats de deksel terug en je kunt beginnen om de app te installeren op je smartphone. Het product is niet voorzien van een display die de kerntemperatuur aangeeft waardoor je een app moet installeren. Zelf heb ik een Iphone, en het installeren en zoeken van de app ging zonder problemen.

Zilver uitvoering

Standaard uitvoering

mat zwart uitvoering

Black Edition

De Black edition heb ik getest tijdens een event bij The Fire Station in Kaatsheuvel.

Gebruik Cookperfect

Wat opvalt bij de Cookperfect is dat je geen aan of uit knop hebt. Zodra je een sensor in één van de twee aansluitingen stopt gaat de ontvanger automatisch aan. Deze gaat vervolgens verbinding proberen te zoeken met jou smartphone. Wanneer hij geen verbinding kan maken schakelt de ontvanger na 10 minuten weer uit om batterijen te sparen. De levensduur is volgens de gebruikershandleiding rond de 150 uur. Aan de bovenzijde zitten LED lampjes die je aangeven dat de sensor actief is en dat hij verbinding zoekt / heeft met de ontvanger. Volgens Cookperfect heb je een bereik tot 120 meter met bluetooth.

Er zijn twee aansluitingen maar er wordt één sensor bij het product geleverd. Dit is geen probleem door de intelligentie in de sensor. Je kunt er altijd voor kiezen om een extra sensor te bestellen.

De ontvanger is voorzien van een handige magneet zoals sommige andere merken hebben. Op deze manier kun je de ontvanger ergens bevestigen mits de barbecue dat natuurlijk toelaat. Het is een sterke magneet waardoor de ontvanger goed blijft plakken. In de gebruikershandleiding die mee wordt geleverd kun je alles vinden over het gebruik en om jou op weg te helpen met de Cookperfect. De gebruikershandleiding is geschreven in het Engels, Deens, Zweeds en Duits. Nederlands ontbreekt in de gebruikershandleiding. Het is overzichtelijk opgesteld en voorzien van afbeeldingen waardoor het makkelijk te begrijpen is als je geen Engels kunt lezen.

cookperfect bereiding shortribs

Intelligente temperatuursensor

Wat de Cookperfect eigenlijk zo uniek maakt is de manier waarop de temperatuur gemeten wordt. Je hebt in één sensor vijf meetpunten. Dit is direct ook de oorzaak waarom de sensor iets dikker is dan we gewend zijn van de meeste temperatuurmeters. In de sensor zitten namelijk de diverse meetpunten. Een ander voordeel is dat aan de achterzijde van de sensor ook een meetpunt zit waardoor de omgevingstemperatuur van de BBQ wordt meegenomen. Op deze manier heb je eigenlijk maar één sensor nodig en niet twee losse om ook de omgevingstemperatuur te meten. Het meetbereik van de sensor is van -40 tot +300 graden. Wat het een ideale sensor maakt voor alle toepassingen bij het bereiden van eten. Op de sensor is een ring gemarkeerd die aangeeft dat de sensor minimaal zover in jou vlees of vis moet zitten om te kunnen meten.

Smartphone app

Je kunt de app makkelijk vinden voor Apple en Android producten. Wanneer je de app opent zie je direct welke sensor verbonden is met de ontvanger. Hierna kun je makkelijk instellen wat je gaat bereiden. Er zijn diverse opties zoals rund, varken, gevogelte, vis en zelfs lam. Selecteer wat je gaat bereiden en stel in hoe je het vlees wil hebben. Je kunt kiezen tussen diverse opties zoals bijvoorbeeld medium. Het voordeel van de Cookperfect app is dat je ook een alarm kunt instellen. Bijvoorbeeld een aantal graden onder de kerntemperatuur zodat je het product daarna kan af grillen. Dit is natuurlijk super handig voor de diverse barbecue technieken die we gebruiken of het bereiden van het vlees en het aflakken ervan. Op die manier vergeet je het zeker niet wat bij mij soms wel eens gebeurd.

Er is ook een quick start waardoor je direct kunt starten na het instellen van de gewenste eindtemperatuur. Wanneer je nu start met de bereiding valt het direct op dat je twee temperaturen inbeeld krijgt. Je ziet namelijk op je telefoon de “kerntemperatuur” en de “omgevingstemperatuur”. Het laatste is super handig gezien de analoge temperatuurmeter in de deksel van de BBQ afwijkt van de temperatuur boven het grillrooster.

scherm 1
scherm 4
scherm 2

Wat mij nog meer opvalt is dat de “verwachte eindtijd” wordt weergegeven op het scherm. Na een minuut of 5 wordt hier de tijd getoond waarop de app verwacht dat de bereiding klaar is. Dit is natuurlijk een indicatie en wordt tijdens de bereiding ook bijgesteld. Het heeft natuurlijk met veel factoren te maken, zoals dat de temperatuur van je BBQ gelijk moet blijven. Tevens is het niet geschikt voor ieder stuk vlees zoals bijvoorbeeld pulled pork waarop een gegeven moment de kerntemperatuur in de “zone” komt en niet meer stijgt. Maar voor de meeste soorten moet het geen probleem zijn en een goede indicatie geven.

Bereik Cookperfect

Volgens de beschrijving van de Cookperfect is het bereik 120 meter. Persoonlijk vindt ik bij alle temperatuurmeters dat ze te optimistisch zijn met het bereik. Misschien in ideale condities is de afstand 120 meter maar dat hebben we eigenlijk nooit. De ontvangst is wel heel stabiel en heb zelf getest met de barbecue achterin de tuin op een afstand van 15 meter terwijl ik in de keuken sta. Dan praten we over een afstand van ongeveer 25 meter met een muur en geïsoleerd glas ertussen. Wanneer ik nu naar zolder ga verlies ik de verbinding. Wat ik wel heel positief vond is dat de app aangeeft met een alarm dat de verbinding verbroken is. Dit heb ik eerder nog niet gezien bij andere fabrikanten.

Conclusie

Het grootste voordeel van de Cookperfect vindt ik de mogelijkheden in de app en dat het bereik zeer stabiel is. Je hebt zoveel extra mogelijkheden waardoor je perfect kunt instellen wat er allemaal nodig is. Dit is extra fijn wanneer het bijvoorbeeld koud of regenachtig is. Op deze manier hoef je de temperatuur niet regelmatig te controleren en krijg je een alarm bij de volgende stap.

Misschien een klein minpunt voor sommige is dat je altijd een smartphone nodig hebt bij het gebruik van de Cookperfect. Dit komt natuurlijk doordat er geen display op de ontvanger zelf zit. Maar voor de meeste moet dit geen probleem zijn.

De Cookperfect is daarom voor mij ook een zeer geslaagd product met handige extra mogelijkheden die andere fabrikanten niet hebben.

cookperfect gegrilde kip

Disclaimer

Deze review is gesponsord door Badé, de importeur van de Cookperfect. In deze review geef ik mijn persoonlijke mening over het gebruik van het product. Ik wil hierbij Badé bedanken voor het mogelijk maken van deze review.

2 Comments

  • Hans Kelderman , 01/07/2021 @ 07:49

    Zal best een leuk ding zijn…. als de app zou werken. En dat doet die niet. Op geen enkel apparaat aan de praat te krijgen. En de meter werkt niet zonder app.

    • Grillfun , 01/07/2021 @ 09:27

      Dat is niet best Hans! Persoonlijk had ik die problemen niet die je beschrijft. De meter werkt inderdaad niet zonder de app maar is tegenwoordig met heel veel thermometers helaas. Ik zou even naar het bedrijf gaan waar je hem hebt gekocht zodat ze het kunnen oplossen of omruilen voor een nieuwe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *