Grillfun logo

Review: Bodrog Hibachi

bodrog hibachi
banner inamood

Van het bedrijf Bodrog Smoker uit Hongarije ontving ik de Bordrog Hibachi om te testen. Hier zeg ik natuurlijk geen nee tegen gezien ik graag nieuwe producten test voor bedrijven. De Hibachi grill van Bodrog is een kickstarter project. Tegenwoordig is dit een goede manier om iets nieuws te lanceren. Klik op de link om deel te nemen aan het kickstarter project en maak een keuze zodat jij ook deze geweldige nieuwe Hibachi grill ontvangt.

Over Bodrog

Het bedrijf Bodrog is ontstaan door Zsolt Horváth en KicsiZso die na zijn
gastronomie opleidingen een ontbijtrestaurant is begonnen. In 2014 kwam het barbecue virus naar Hongarije en Zsolt was één van de eerste die dit oppakte in Hongarije. Hiervoor had hij een offset smoker nodig maar die ware nog nergens te koop. Zijn oom heeft daarom een offset smoker gebouwd zodat hij kon starten met barbecueën. Op deze manier is hij in aanraking gekomen met deze heerlijke manier van eten bereiden. Op een gegeven moment is het een bedrijf gestart met het verkopen van offset smokers en vandaar de naam Bodrog Smoker. Nu is het tijd voor iets nieuws met de naam Bodrog Hibachi.

hibachi werkt

Wat is Hibachi

Hibachi is het Japanse woord voor vuur kom wat een traditionele manier van koken is in Japan. De hibachi kan bestaan uit een ronde, cilindervormige of een rechthoekige kookunit met een open bovenkant. De kookunit is gemaakt van hittebestendig materiaal, en is zo ontworpen dat je kunt koken op houtskool. Bovenop de kookunit kun je een grillrooster plaatsen om te kunnen grillen. Dit komt dus overeen met wat wij kennen als een barbecue.

Wat ik heb kunnen vinden op internet is dat de Hibachi grill zijn oorsprong vindt tussen 794 en 1185 v.C. tijdens de Heian periode. Volgens de geschiedenisboeken zou de Hibachi grill zijn gebruikt door Samurai soldaten. In Noord Amerika refereert Hibachi naar een klein fornuis waar op gekookt wordt met houtskool. In Japan noemen ze dit ook wel shichirin wat weer verwant is aan een ijzeren bakplaat die in het Japans teppan wordt genoemd. Volgen jullie het nog ….?

Ik dacht leg even in het kort de geschiedenis uit van de Hibachi grill zodat je een idee hebt wat het is.

Bodrog Hibachi Grill

Nu komt Bodrog met een Hibachi Grill die naar mijn idee super handig is. Zeker als je opzoek bent naar een kleine grill om mee te nemen op vakantie of in de natuur.

uit elkaar
in elkaar

Eigenschappen

 • Klein en ligt zodat je hem overal mee naar toe kan nemen. Ze hebben zelfs een uitvoering met een handige tas.
 • Gemaakt van inox roestvrij staal waardoor hij de tand des tijds kan doorstaan.
 • Roest niet en is makkelijk schoon te maken. Hij kan zelfs in de vaatwasser.
 • Hij is voorzien van twee losse bakken waardoor je een scheiding hebt van de binnenste en buitenste bak. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant minder warmte opneemt.
 • Met slechts 0,5 kg houtskool kun je rond de 1,5 uur barbecueën.
 • Je kunt hem helemaal uit elkaar halen waardoor hij makkelijk mee kan in je handbagage. Op deze manier ga je nooit meer op vakantie zonder barbecue.
 • Je kunt er van alles op bereiden zolang het maar niet indirect hoeft.

Mijn ervaring

Toen ik mijn pakket binnenkreeg was ik direct verrast door het formaat en hoe dik het pakket was. Ik dacht direct dit is ideaal om mee op vakantie te nemen. Zeker gezien we drie kinderen hebben en er eigenlijk nooit plek is voor een barbecue. De hibachi heeft een formaat van 330 mm lang en 160 mm breed. De dikte van het pakket is net 20 mm als je hem helemaal uit elkaar hebt gehaald. Een ideaal formaat dus om in je rugzak mee te nemen als je gaat kamperen in de natuur.

De lucht opening aan de zijkanten zorgen voor een goede luchtcirculatie waardoor hij binnen 10 minuten aan is en klaar voor gebruik. Er zit tevens een handig rooster bij met bakplaat. Voorzij net als bij een barbecue het rooster en de bakplaat van een beetje olie en je kunt starten met je eerste gerecht. Wanneer je iets minder houtkool onder de bakplaat legt kun je eerst het vlees boven het rooster leggen en daarna nog even langzaam laten door garen op de bakplaat. Op deze manier verbrand je eten niet en kun je hem veelzijdig inzetten. Je kunt inderdaad met een halve kilo houtskool ongeveer 1,5 uur gebruik maken van de hibachi. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk voor vier tot zes personen eten kunt bereiden op de hibachi.

Wanneer je de hibachi voor het eerst in elkaar gaat zetten moet je even goed kijken welke onderdelen bij elkaar horen. Maar als je er een beetje handig in bent staat hij binnen vijf minuten in elkaar op tafel.

vuurbox

Een ander groot voordeel van de hibachi wat nog niet eens in de specificatie staat is dat je hem ook kunt gebruiken als Yakitory grill. Haal het rooster eraf en leg je Yakitory spiezen erop. Nu kun je dus zonder dat je nog een BBQ moet aanschaffen ook genieten van deze bereidingsmethode.

Volgens de handleiding kun je hem gewoon schoonmaken in de vaatwasser. Dit ga ik binnenkort eens testen en vul de review hiermee aan. Op het gebied van barbecue spullen leg ik eigenlijk niks in de vaatwasser en was het gewoon op de hand af.

De hibachi kun je gewoon op een houtentafel proberen gezien er een grote luchtspleet zit tussen de tafel en de barbecue. Ik zou hem echter niet gebruiken op een kunststoftafel gezien hij helemaal van roestvrij staal is gemaakt. Mijn infrarood meter is zelf defect maar komt als het goed is begin volgende week binnen. Ik ga dan snel eens de temperatuur meten van de behuizing en de tafel.

Conclusie

De Hibachi grill van Bodrog is een mooie compacte tafelgrill die je makkelijk mee kunt nemen op vakantie. Dit is voor mij echt een mega plus punt van deze geweldige compacte grill. Ja je hoort het al dat ik enthousiast ben over deze hibachi. Hieronder een lijst met persoonlijke voor- en nadelen:

Voordelen

 • Ideaal om mee te nemen.
 • Goede luchtcirculatie waardoor hij snel aan is.
 • Uitstekende warmte verdeling over de grillplaat.
 • Ook te gebruiken als Yakitory grill.
 • Snel in elkaar te zetten.
 • Gemaakt van goede kwaliteit en voelt heel degelijk.

Nadelen

 • Misschien voor de meeste hete enige nadeel dat je niet indirect kunt grillen.
 • Het is even wennen wanneer je niet gewend bent om direct te grillen

Over de nadelen heb ik even moeten nadenken gezien je natuurlijk niet perse indirect hoeft te grillen. Tegenwoordig barbecueën namelijk de meeste mensen nog gewoon direct in Nederland. Als je gewend bent om veel indirect te barbecueën is het natuurlijk wel weer even wennen als je een kleine barbecue gebruikt waarbij de afstand tot het vlees zo’n 60 mm bedraagt. Alles draait om controle en het goed inschatten wat de hitte met je product doet. Dit is natuurlijk niet anders bij andere barbecues.

Ik kan hierdoor deze Hibachi van Bodrog zeker aanbevelen, en jullie gaan hem zeker nog vaker zien. Wanneer ik straks vier weken met vakantie ga naar Kroatië gaat hij zeker mee. Op deze manier kun je natuurlijk ook prachtige foto’s maken bij het strand of in de natuur wanneer het toegestaan is.

Disclaimer:

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Bodrog Smoeker en mocht hiervoor de Hibachi gratis ontvangen. Ik krijg geen vergoeding voor deze review en alles is geschreven naar eigen inzicht door het gebruik van het product.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *