Grillfun logo

Review: Prisirie Sparerib Saus

prisirie
banner inamood

Een aantal weken geleden werd ik benaderd door Schaniro of ik de nieuwe sauzen wilde proberen van Prisirie. Als barbecue liefhebber kon ik hier natuurlijk geen nee tegen zeggen en zeker omdat ik gek ben op tropische smaken. Het is natuurlijk ook altijd leuk om iets nieuws te proberen.

Prisirie

Het woord Prisirie als merknaam is leuk gekozen gezien het aardig, grappig, leuk, pret maar voornamelijk plezier en vrolijkheid betekent. Met de naam proberen ze passie, plezier en vrolijkheid aan tafel te brengen bij iedereen.

De smaak van de sauzen die ze maken kennen hun oorsprong in Suriname. Wanneer ik aan Suriname denk, denk ik vooral aan lekker eten en de geur ervan. Mijn buren die inmiddels zijn verhuisd kwamen ook uit Suriname. Het was altijd genieten wanneer ze weer in de keuken stond want je kunt het ruiken door de hele straat. Lekker aan de slag met verse producten en specerijen. Het is daarom ook niet vreemd dat de oorsprong van de sauzen al een lange weg hebben afgelegd doordat het recept al jaren in de familie zit. Koken zit namelijk in het bloed bij veel Surinamers en wordt doorgegeven van generatie tot generatie. Zo is de familie Schaniro begonnen met het verkopen van sappen, diverse gerechten en gebak met ingrediënten van hun eigen grond in de buurt waar ze opgroeide. Jaren later zijn ze geëmigreerd naar Nederland en begonnen ze hier ook met de verkoop van eten op diverse festivals. Nu is het dan zover om iedereen te laten genieten van de authentieke tropische smaken. Dat is de reden om het merk Prisirie te lanceren en de eerste sauzen op de markt te zetten. Inmiddels zijn er drie sauzen op de markt:

  • Tropische ketchup
  • Merenguenaise
  • Spareribs saus

Habanero peper

De habanero peper is wat de sauzen de tropische en bijzondere smaak geeft. Wist je dat de habanero peper één van de heetste pepers ter wereld is. De peper is verkrijgbaar in de kleuren rood, geel, bruin of oranje en zijn allemaal zeer pittig. Hij heeft de vorm van een minipaprika maar haal ze niet door elkaar want je weet niet wat je overkomt na een hap. Deze chilipeper is familie van de Madame Jeanet, Trinidad Scorpion en de Carolina Reaper. De Carolina Reaper is misschien wel de bekendste peper gezien dit de heetste peper ter wereld is.

Pepers worden gemeten met de Scovilleschaal die de hitte van de peper aangeeft. De waarde van de Habenero peper is 100.000  tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. 

sparerib saus

Sparerib saus van Prisirie

Je denkt vast na het lezen van het verhaal over de peper dat de saus extreem pittig is. Dit is echter niet het geval want ik ben helemaal geen fan van extreem pittig eten. In de saus wordt de peper namelijk vooral gebruikt voor de tropische smaak en niet om de saus pittig te maken. Voor mij moet een saus mooi in balans zijn op het gebied van smaak. Sommige sauzen, zonder een bepaald merk te noemen zijn voor mij veel te pittig en niet mooi in balans. Een ander belangrijk kenmerk voor een saus die aangemerkt wordt als sparerib saus is dat de saus bij het moppen geen strepen echter laat. Dit ziet er namelijk niet mooi uit op het vlees of de foto. Vaak warmen we hiervoor de saus op of verdunnen de saus iets. Dit is gelukkig niet noodzakelijk bij de Sparerib saus van Prisirie. Je kunt de saus direct op de spareribs gieten en met een mopkwast de saus verdelen over de spareribs. Na drie keer moppen in de laatste fase van de bereiding heb je een heerlijke tropische smaak op je spareribs. Je proeft echt de tropische smaak die ze zelf aangeven. Veel sauzen zijn voor mijn gevoel te pittig of proeven veel te zoet. Deze sparerib saus is voor mij daarom ook een saus die ik vaker ga gebruiken. Hij is mooi in balans en smaakt heerlijk en anders dan de andere sauzen die ik reeds heb geproefd.

De sparerib saus kun je natuurlijk ook gebruiken op andere gerechten die wij als barbecue liefhebbers regelmatig maken. Denk hierbij eens aan Pulled Pork of Gevulde ananas met kip of andere gerechten waar je een tropische smaak aan wilt geven.

Waar zijn de sauzen verkrijgbaar?

De sauzen zijn verkrijgbaar in diverse winkels en natuurlijk online te bestellen. Voor een compleet overzicht van de verkooppunten kun je klikken op onderstaande link.

Verkooppunt Prisirie

Disclaimer:

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Prisirie en bevat mijn persoonlijke mening over de saus die ik heb getest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *