Grillfun logo

Review: Weber Master Touch Premium

Weber Master Touch Premium
banner inamood

Ongeveer twee maanden geleden ontving ik van Weber de nieuwe Master Touch Premium (echt gaaf!). Natuurlijk kun je pas een oordeel geven over een nieuwe BBQ na een grondige test. In deze review ga ik alle nieuwe features beschrijven en mijn ervaring. Inmiddels heb ik diverse gerechten gemaakt van spareribs tot hamburgers en heb alle mogelijkheden getest. Op deze manier kun je zelf beslissen of de nieuwe Weber Master Touch Premium iets voor jou is.

Ik kan je alvast één ding verklappen deze Master Touch Premium heeft diverse eigenschappen van de Weber Summit wat de kamado van Weber is. Hier staat al een review van op mijn website, klik hier voor de review over de Summit!

Wat zijn alle nieuwe features van de Weber Master Touch Premium?

– Scharnierende deksel
– Kolenring met heatdiffuser (warmteverdeler)
– Igrill houder
– P vormige ventilatiegaten
– Nieuwe styling

Scharnierende Deksel

We starten direct met de grootste innovatie van de nieuwe Weber Master Touch Premium. Zoals je ziet heeft deze nu een scharnierende deksel wat een groot verschil is ten opzichte van het vorige model. Hier is direct ook veel om te doen op internet en wekt veel vragen op bij de nieuwe bezitters. Veel mensen hebben het probleem dat de deksel niet goed sluit en daardoor rook lekt en valse lucht aanzuigt. Er staan reeds diverse filmpjes op Youtube dat je de veren kunt omdraaien voor de perfecte sluiting van de deksel. Nu heb ik hier totaal geen problemen mee gehad gezien ik de deksel met twee personen heb gemonteerd. Je monteert de deksel zoals beschreven in de handleiding of zoals weergegeven in het onderstaande filmpje van Weber. Het grote verschil is je zet de houder nog niet geheel vast aan de ketel. Je laat iemand anders de deksel erop drukken en draait dan alles netjes vast. Op deze manier sluit de deksel perfect en hoef je geen veren los te halen die onder spanning staan. Dit lijkt mij een stuk veiliger dan al die adviezen om een veer om te draaien.

Het scharnierende deksel is een mooie toevoeging ten opzichte van het vorige model. Het grote voordeel hiermee is dat je de deksel niet hoeft weg te leggen en zeker als je de Master Touch gaat inbouwen in een buitenkeuken. De deksel kun je eenvoudig eraf halen door één vleugelmoer los te draaien zodat je nog steeds de rotisserie kunt gebruiken op je BBQ. Je haalt de deksel eraf en legt deze vervolgens bovenop de ring van je rotisserie.

Weber Master Touch Premium deksel
Weber Master Touch Premium scharnier
Weber Master Touch Premium rotisserie

Kolenring met heatdiffuser (warmteverdeler)

Wanneer je de doos openmaakt valt gelijk de grote metalen plaat op in de verpakking met bijbehorende ring. Dit is een ander groot voordeel van de nieuwe Master Touch Premium en misschien wel het belangrijkste onderdeel voor ons als barbecue liefhebbers. Je kunt hier bijna het gehele grilloppervlak van je BBQ mee veranderen in een indirecte zone. Dit is natuurlijk superhandig gezien je zo veel meer plek hebt om bijvoorbeeld spareribs of pulled pork te maken. Het is vooral bedoeld voor low and slow sessies maar hier kom ik op terug bij de conclusie.

Met de kolenring hoef je niet verder na te denken en je kunt op een eenvoudige manier de snake of minion methode toepassen tijdens het barbecueën. Bij de snake methode leg je de briketten in de buitenste ring met bijvoorbeeld op drie plekken wat rookhout. Bij de minion methode leg je de briketten in de binnenste ring met wat rookhout. Deksel erop schuiven open en je kunt starten bij de gewenste temperatuur. Vergeet niet om de warmteverdeler erop te leggen en het rooster! Op deze manier kun je makkelijk het vlees roken en heb je nog steeds maximale controle over de temperatuur van je BBQ.

kolenring
diffuser
rooster

Overige opties zoals Igrill houder en P vormige ventilatiegaten

Igrill houder

Een andere verbetering is de Igrill houder die direct zichtbaar is aan de buitenzijde van de BBQ. Bij het vorige model had je vaak een tafeltje nodig of iets anders om de Igrill op te leggen. Dit is nu verleden tijd met de Igrill houder, je plaatst nu je Igrill op de houder en je hebt zelfs vier openingen om je probes in te steken zodat je ze ook niet kwijtraakt. Vooralsnog is deze houder niet los verkrijgbaar. Weber kennende zal deze misschien toch verkrijgbaar zijn gezien je hem ook als sparepart kunt bestellen.

Ventilatiegaten Weber Master Touch Premium

Iets wat misschien niet opvalt zijn de P vormige ventilatiegaten die bij mij reeds bekent zijn van de Weber Summit. Het grote voordeel hiervan is dat je de luchttoevoer nu eenvoudiger kunt knijpen waardoor de Master Touch Premium eenvoudig in te regelen is voor een low and slow sessie. Op deze manier raakt de luchttoevoer ook minder snel verstopt dan bij het vorige model. Wat ook een handige toevoeging is zijn de symbolen aan de voorzijde van de luchtschuif. Op deze manier hoef je niet meer met een watervaste stift te markeren wat de stand is van de luchttoevoer in je BBQ en kun je het makkelijk aflezen.

Overige Styling Weber Master Touch Premium

Naast de toevoeging waar we als barbecue liefhebber echt iets aan hebben is de styling veranderd. Het ziet er net allemaal wat stoerder uit zoals het grote embleem bij de thermometer met Weber erop. De wielen zijn voorzien van vette velgen en er zitten diverse handvatten op met het Weber logo. Op deze manier is hij net even iets meer afgewerkt en heb je een gave BBQ in je tuin. Verder beschikt de Weber Master Touch Premium nog steeds over de handige aspan zodat je op eenvoudige wijze de BBQ van binnen kunt schoonmaken.

weber label
igrill houder
aspan

Conclusie Weber Master Touch Premium

Het is een super gave nieuwe barbecue geworden die er een stuk stoerder uitziet als het vorige model. Ik heb reeds veel plezier beleeft aan de nieuwe Master Touch Premium tijdens het bereiden van diverse gerechten. Het belangrijkste voordeel voor mij is dat je bijna het gehele rooster indirect kunt gebruiken. De kolenring is ook super handig om te gebruiken tijdens het roken van bijvoorbeeld spareribs en pulled pork in de eerste 2 á 3 uur. Bij het gebruik van de heatdiffuser moet je wel opletten met de temperatuur van de BBQ. Het is natuurlijk geen geïsoleerde plaat en wanneer je barbecue boven de 120 á 130 graden komt gaat er teveel warmte door de heatdiffuser waardoor je eten aan de onderzijde kan verbranden.

Het scharnierden deksel is ook super handig voor normaal gebruik en bij de juiste montage sluit hij gewoon perfect. Hij is eraf te schroeven tijdens het gebruik van een rotisserie zodat je hem nog steeds kan gebruiken als deksel. Nu kom ik gelijk bij een klein nadeel van de deksel. Wanneer je gebruik maakt van een rotisserie heb je twee handen nodig om de deksel eraf te halen. Vroeg tilde ik de deksel eraf met één hand en controleerde met een temperatuurmeter of de kerntemperatuur hoog genoeg was van de kip. Nu moet ik eerst de deksel eraf halen en ergens neerleggen en kan dan pas gaan meten. Het is een klein nadeel maar dat is te overzien :).

Verder vindt ik het een perfecte toevoeging aan mijn collectie van Weber barbecues. Je kunt er nog steeds alles mee en al je GBS accessoires zijn gewoon te gebruiken op de nieuwe Master Touch Premium. Alle features zijn echt een positieve toevoeging waardoor je nog meer fun krijgt tijdens het bereiden van een heerlijke maaltijd.

Disclaimer:

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Weber Nederland en mocht hiervoor de Master Touch Premium ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *