Grillfun logo

Le Nez Wijnen

Le-Nez-Wijnen
banner inamood

Hoe gaaf is het dat je als foodblogger gericht op barbecueën met vaak een wijnspijs combinatie wordt gevraagd om een artikel te schrijven over Le Nez wijnen. Natuurlijk zeg ik hier geen nee tegen omdat naast barbecueën mijn grote passie wijn is.

Voor mijn volgers en lezers die het nog niet wisten, ik maak zelf ook wijn voor eigen consumptie van de druiven die ik kweek. Tevens ben ik jaren lid geweest van Wijnmakers Kring West Brabant. Maar nu genoeg over mezelf en laten we starten met de geschiedenis van Le Nez en wat men kan verwachten van deze wijn.

Voordat ik het vergeet je kunt deze heerlijke wijnen online kopen bij Vivino. De directe links en prijzen naar de wijnen die ik heb mogen proberen staan natuurlijk in dit artikel.

Geschiedenis Le Nez

José Galante Wijnmaker

De geschiedenis van Le Nez start natuurlijk bij de makers José Galante en Vincent Chansault. José Galante is geboren en getogen in Mendoza, het meest erkende wijnbouwgebied van Argentinië. Hij leerde zijn ambacht in Mendoza en leidde de Catena Zapata Group voor meer dan dertig jaar in Argentinië en werkte samen met een groot aantal internationale wijnconsultants. Met meer dan 40 jaar ervaring is José Galante de vader van de moderne wijnproductie in Argentinië. De invloed van Galante heeft ervoor gezorgd dan de wijnmakers in Argentinië anders zijn gaan denken. Door dit proces zijn de Argentijnse wijnen getransformeerd en op het internationale toneel verschenen bij ons als consument. In 2010 ging José aan het werk als hoofd wijnmaker bij Bodegas Salentein.

Nu creëert hij de prachtige wijnen van Le Nez, waarbij hij de passie van nieuwe wereldwijnen combineert met de expertise van oude wereld. Samen met de toonaangevende Franse wijnmaker Vincent Chansault maken ze een assortiment van drie verschillende soorten wijn die opvallen en de traditionele wijnverwachtingen uitdagen en een uitzonderlijke kwaliteit leveren.

Le Nez

Waar staat Le Nez eigenlijk voor? Dat is niet zo moeilijk want hun slogan zegt eigenlijk alles.

Franse wijnen gemaakt met Argentijse passie“.

Er worden drie verschillende reeksen wijn geproduceerd door Le Nez en beslaan een breed scala aan prijspunten en wordt geschonken bij diverse drinkgelegenheden. Le Nez biedt ruimdenkende wijnliefhebbers een nieuwe en opwindende manier om van hun favoriete drankje te genieten. Van het speelse en toegankelijke MOMENTS tot de hedendaagse klassiekers uit de biologische Français collectie en de premium wijn Imperium. De verschillende terroirs van de Languedoc komen tot leven in deze levendige wijnen van Le Nez.

Ik hoor jullie al denken wat betekent “terroirs”? Terroirs is de volledige natuurlijke omgeving waarin een bepaalde wijn wordt geproduceerd, inclusief factoren zoals de bodem, topografie en het klimaat.

Van Le Nez heb ik een aantal wijnen mogen ontvangen uit de Le Nez Français serie, namelijk;

Cabernet Franc

De Cabernet Franc is een voorouder van de Cabernet Sauvignon en komt oorspronkelijk uit de Loire. In het verleden werd deze oude variëteit gebruikt als een veiligheid gewas in de Bordeaux regio voor het geval de Cabernet Sauvignon zijn ideale rijpheid niet zou bereiken. Bij Le Nez hebben ze een veel groter doel van het gebruik van deze druif, namelijk een verbazingwekkende 100% biologische Cabernet-franc die haar volle potentieel toont. Ze oogsten deze variëteit in hun woongebied Brugairolles waar de bodem vooral uit zandsteen bestaat. Hoewel het zelden wordt geteeld in deze regio, bloeit het en geeft het hun het perfecte sap voor het creëren van een onderscheidende Cabernet-franc. 20% van deze wijn is gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten en 80% in 1 en 2 jaar oude vaten. De wijnen worden gerookt en gebotteld volgens de biodynamische kalender.

Eigenschappen & Smaakcombinatie

Deze prachtige wijn, geteeld in een ongewone regio voor Cabernet Franc, toont een levendige kleur, aroma’s van aardbeien en rijp rood fruit. Het heeft een frisse en vrolijke stijl, frisse zuurgraad, goed gewicht en een perfect uitgebalanceerde afwerking. Mooi in combinatie met gegrild vlees, wild, wild zwijn en kaas.

Prijzen

  • Gouden medaille op Mundus Vini in 2017.  
  • Zilveren medaille op de International Wine Challenge in 2017.  
  • Zilveren medaille tijdens de Decanter World Wine Challenge.

Conclusie

Deze wijn is echt heerlijk en ik serveerde er pork belly burnt ends bij en dat is echt een super combinatie. Zoals in de beschrijving staat is deze wijn uitermate geschikt voor gegrild vlees en ik kan me hier echt in vinden. De balans van de wijn is voor mij super gezien je niet overmatig de rijping op eikenhout proeft. Je proeft het wel maar is niet zoals bij veel rode wijnen te nadrukkelijk aanwezig waardoor de smaak gaat overheersen. Gezien ik natuurlijk vaak gegrild vlees eet ga ik deze wijn zeker vaker openmaken bij een mooi stuk vlees. Wil je hem zelf eens proberen druk dan snel op onderstaande link en verras jezelf met een mooie wijn.

Le Nez Français: Cabernet Franc kun je bestellen door op de naam te klikken en kost momenteel 14,99 euro.

Pork Belly Burnt Ends

Classique Rouge

Gemaakt door zorgvuldig geselecteerde druivensoorten van verschillende terroirs en het creëren van de perfecte mix die het beste van de Languedoc naar boven brengt. Deze wijn is een eigentijdse blend van: Syrah, Grenache Noir, Carignan en Mourvèdre. Een niet-traditionele mix. De druiven komen van een van onze favoriete locaties in La Livinière, gecombineerd met druiven van prachtige biologische wijngaarden in Corbière en Roussillon. Geteeld op een hoogte van ongeveer 200 meter boven zeeniveau, met zand- en kalkbodems. De wijn wordt gedurende 9 maanden sur lie in gebruikte eiken vaten bewaard. Voordat de Classique Rouge wordt gemengd, worden alleen de beste vaten geselecteerd en vervolgens nog eens 2 maanden op een groot vat verouderd. De wijn wordt gebotteld met lichte filtratie om de kleur en textuur maximaal te houden.

Wat betekend “sur lie”? Sur Lie is het wijnbereidingsproces van ouder wordende wijn “op de droesem”. Gelei zijn de dode gistcellen en / of druivendeeltjes die vallen wanneer een wijn fermenteert. Wanneer een wijn sur lies wordt gerijpt, betekent dit dat de wijnmoer achterblijft in de wijn tijdens het ouder worden. Hierdoor blijft de wijn in contact met de dode gistcellen, waardoor smaken, aroma’s, diepte en complexiteit worden toegevoegd.

Eigenschappen & Smaakcombinatie

Het resultaat van het werken met druiven uit verschillende terroirs en het kiezen voor een ongewone blend resulteert in een volle en levendige rode wijn. Met een expressieve neus van rood en zwart fruit, peper, kruiden en tabak, een slepend mondgevoel, goed geïntegreerde tannines en een lange, zachte afdronk. Verbazingwekkend in combinatie met geroosterd rundvlees, rood vlees als geschroeide entrecote met rode wijnsaus of een gekruid lamsrack.

Prijzen

  • Zilveren medaille op Mundus Vini in 2017.  
  • Zilveren medaille op de Decanter World Wine awards in 2017.

Conclusie

Mijn eerste wijn spijs combinatie voor dit gerecht moet ik nog gaan maken maar ik weet 100% zeker dat ik hier geen wijnsaus van ga maken omdat deze gewoon te lekker is. Je proeft echt het volle van rood fruit met rijpe tannine wat het tot een heerlijk glas wijn maakt met een mooie afdronk. Toevallig heb ik nog een mooie ribeye roast liggen in de vriezer die ik binnenkort eens op de barbecue ga leggen in combinatie met deze wijn wordt het echt een feest. Wil je hem zelf eens proberen druk dan snel op onderstaande link en verras jezelf met een mooie wijn.

Le Nez Français: Classique Rouge kun je bestellen door op de naam te klikken en kost momenteel 10,99 euro.

Classique Blanc

Gemaakt door het gebruik van de beste druiven die de regio te bieden heeft en door geselecteerde variëteiten zorgvuldig te mengen om de natuur van de regio Languedoc te weerspiegelen. Deze wijn is een eigentijdse “klassieke” mix van: Grenache Blanc / Gris, Maccabeu, Marsanne, Roussanne en Chenin Blanc. “Grenache Blanc / Gris”? Welnu, deze twee soorten worden samen geplant in een vreemde wijngaard en we houden er van. Ze worden allemaal in één keer geoogst en gefermenteerd. De druiven komen van een grote diversiteit aan terroirs in Roussillon en Malepère. De wijn wordt gerijpt in betonnen eieren en een verscheidenheid van vaten. Voor het mengen worden alleen de beste vaten geselecteerd en vervolgens 1 maand op een groot vat gerijpt voordat deze wijn wordt gebotteld.

Eigenschappen & Smaakcombinatie

Het resultaat van de out-of-the-box wijnbereiding, een diversiteit aan terroirs en een creatieve melange van druiven is een goudkleurige en aromatische wijn met een geweldige persoonlijkheid. Rijk en vol van kracht in de mond met grote diepte, gewicht en concentratie en een subtiele hint van eikenhout. Perfect te combineren met romige visgerechten, kwartel en kalkoen. Verhoogt elk wijn en dinermoment.

Prijzen

  • Gouden medaille op Mundus Vini in 2016.
  • Zilveren medaille op de International Wine Challenge in 2017.

Conclusie

Bij de meeste gerechten die ik maak wordt een combinatie gemaakt met een rode wijn. Dit is natuurlijk logisch omdat Rode wijn nu éénmaal het beste bij vlees van de barbecue past. Echter drink ik het liefste een Blanc zeker op een mooie lente avond of in de zomer in combinatie met een licht gerecht met bijvoorbeeld vis. Deze blanc heeft een fruitige smaak met een zachte afdronk en als je drinkt met je ogen dicht, lekker buiten in de tuin voelt het net of je in Zuid Frankrijk zit. Wil je hem zelf eens proberen druk dan snel op onderstaande link en verras jezelf met een mooie wijn.

Le Nez Français: Classique Blanc kun je bestellen door op de naam te klikken en kost momenteel 10,99 euro.

Wil je meer weten over Le Nez en hun wijnen? Kijk dan eens op hun website www.lenez-wines.com 

Wijngaard Le Nez Wijnen

Disclaimer: 

Dit artikel is gemaakt in opdracht van Le Nez wines en bevat betaalde promotie maar geeft mijn eigen mening over de smaak van de wijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *