Grillfun logo

Hunter Gather Cook review

Hunter Gather Cook
banner inamood

Ik ben in april 2016 samen met mijn zoon op cursus geweest bij Nick Weston van Hunter Gather Cook in Engeland. De cursus bestond uit het villen en opdelen van een hert, kruiden zoeken in het bos, vuur maken en het maken van een cocktail.

Nick Weston heeft een boek geschreven over het overleven in de natuur en zijn ervaringen van hoe hij een jaar leefde in de bossen van Engeland. Mijn zoon leest graag dat soort boeken maar ook bijvoorbeeld de SAS Survival Guide. Hierdoor kwam ik op het idee om een cursus te boeken bij Hunter Gather Cook en samen een weekend met mijn zoon naar Engeland te gaan. Voor mij is het natuurlijk ook super gezien er diverse manieren van buiten koken voorbij komen en ik graag naar Jamie’s Italian wilde in Brighton gezien een Instagram vriend Chris daar werkt. Nick Weston heeft verschillende koks die hem helpen tijdens zo’n dag en toevallig volg ik ze allemaal op Instagram wat het zeker speciaal maakt.

Keuken Hunter Gather Cook

Mijn zoon is een groot fan van Nick en volgt hem al Jaren op Instagram. Hij heeft van ons dit als verjaardagscadeau gekregen. Wat het extra speciaal maakte is dat Nick Weston hem zijn boek cadeau heeft gegeven met een persoonlijke boodschap erin. Hij was helemaal gelukkig om het boek te krijgen op zijn verjaardag met als kers op de taart een weekend naar Engeland met zijn vader en de cursus bij Hunter Gather Cook.

Cursussen

Bij Hunter Gather Cook kun je diverse cursussen volgen voor diverse seizoenen. Alles heeft te maken met een buiten ervaring en hoe je buiten kunt koken. Je kun een privé cursus volgen maar ook bijvoorbeeld een stukje teambuilding. Hunter Gather Cook is ook te vinden op diverse festivals in en rondom Engeland, zoals bijvoorbeeld Meatopia.

Ik volgde samen met mijn zoon een seizoencursus. Er zijn bij Hunter Gather Cook diverse cursussen waarvan je drie soorten hebt, namelijk lente, zomer of een herfst cursus.

Het seizoen heeft te maken met welk soort vlees of gevogelte of dat je bijvoorbeeld kruiden gaat zoeken of padenstoelen.

Een lente cursus (maart en april) bestaat uit:

 • Butchery – Fallow Deer
 • Wilde lente kruiden wandeling
 • Wilde cocktail workshop
 • Workshop Vuur maken
 • Buiten koken – Vuur en rook

Een zomer cursus (mei tot juli) bestaat uit:

 • Butchery – konijn en forel
 •  Wilde kruiden wandeling
 •  Wilde cocktail workshop
 •  Workshop Vuur maken
 •  Buiten koken – klei oven en heet roken

Een herfst cursus (september tot november) bestaat uit:

 • Butchery – Fazant, Patrijs of eend
 •  Wild fruit en padenstoelen wandeling
 •  Wilde cocktail workshop
 •  Workshop Vuur maken
 •  Buiten koken – vuur en rook

De cursus dag bij Hunter Gather Cook

Mijn zoon en ik sliepen op een kleine boerderij in Sussex in een tentje. Waar we ons in hadden vergist was de temperatuur gezien het best koud kan zijn in april in Engeland. Dit mocht echter de pret niet onder drukken en na een ontbijt zijn we richting Barcombe Mills gereden. Dit is een klein dorp in oost Sussex waar de cursus van Hunter Gather Cook plaats vindt. Na een half uurtje rijden waren we al op de plaats van bestemming maar konden het gebied niet vinden waar we moesten zijn. Blijkbaar geeft de TomTom dus niet precies aan waar je moet zijn omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn. Na een klein beetje stres heb ik Nick gebeld waar we zitten en waar we naartoe moesten rijden. Door de telefoon hadden we gelukkig de locatie snel gevonden. Je komt het landgoed oprijden en denkt gelijk WOW wat mooi. Aan de rechterzijde lag een prachtig meer met bos en een oude boerderij. De locatie is echt top en je zit na een paar minuten lopen midden in de natuur van Sussex.

buiten koken

Toen we aankwamen (iets voor 10-en) werden we gelijk ontvangen door Nick en liepen we met de andere 12 cursisten richting de locatie waar de cursus werd gegeven. We begonnen met thee of koffie wat natuurlijk gemaakt werd boven vuur. Eerst even kennis maken met de andere cursisten en wat mij meteen opviel, we waren niet de enige uit een ander land dan Engeland. Er was ook een vrouw bij uit Duitsland en de rest kwam uit Engeland.

Toen we aankwamen lopen zagen we natuurlijk ons avondeten al hangen aan de boomhut. Na een korte introductie wie wij zijn begon Nick Weston aan zijn verhaal over het jagen van herten in Engeland. Hij vertelde met veel passie over het jagen en liet ons zijn jachtgeweer zien en waarom hij jaagt met demper bijvoorbeeld. Het doel is bij het jagen om het dier te doden met een hoofdshot gezien je op die manier geen ledenmaten beschadigd die je erna op je bord krijgt. Het voordeel van een hoofdshot is dat het dier direct dood is en onnodig lijdt en bij een shot in het hart kan het langer duren. Een ander voordeel van een hoofdshot is dat je op die manier goed kan controleren of het dier gezond is en dat er verder niks beschadigd is waardoor je eigenlijk alles kunt opeten op het hoofd na. De herten bij Hunter Gather Cook komen allemaal van dezelfde jager die een vergunning heeft om het evenwicht in het gebied te handhaven. Net zoals in Nederland met de damherten hebben ze op sommige plaatsen in Engeland ook een overvloed aan herten.

Na de uitleg begonnen we aan het echte werk het villen van het hert. We kregen eerst uitleg hoe je moet villen en waarom hij het op die manier uitvoert. Daarna mochten we allemaal een stuk van het hert villen wat toch een ervaring is die je niet snel vergeet. Later in de cursus kregen we uitleg van Dustin James hoe je de huid kan drogen zodat je er bijvoorbeeld een tas van kan maken. Na het villen begonnen we met het opdelen van hert en kregen we uitleg over alle stukken vlees van het hert. Eigenlijk heel simpel de uitleg hoe je het ook in de koeling vindt in de supermarkt met de benamingen erbij. Zelf heb ik met een machete de ribben losgemaakt van het karkas.

Nick Weston

Tijdens het opdelen ben ik gaan kijken bij Dougychef hoe hij de poot ging uitbenen en vervolgens ging inwrijven met een kruidenmengsel en daarna met slagerstouw ging opbinden. 

Daarna was het vlees klaar om in een schaal te gaan met wilde knoflook. We gingen de poot klaar maken in een ondergrondse oven.

De cursus gaat echt over de butchery van het hert en de andere wildlife onderdelen en dus niet over het koken. Door mijn interesse in koken ben ik echter op een gegeven moment gaan kijken hoe ze het eten gingen bereiden. Je kon de chefs alles vragen en je kreeg netjes overal antwoord op. Na het opdelen van het hert was het tijd om uitleg te krijgen over de bereiding in de ondergronds oven. Gezien het vlees low and slow onder de grond ongeveer drie uur nodig heeft om gaar te worden liet hij ons zien hoe hij het doet en met welke materialen.

Hij vertelde er een leuk verhaal bij over zijn ervaring bij het tv-programma Shipwrek waar hij aan mee heeft gedaan.

Na de uitleg kregen we ons middageten wat een heerlijk stuk vlees was dat bereid is caveman style (direct op de kolen).

Toen we met z’n alle hadden gegeten waren we klaar voor een boswandeling waar we uitleg kregen over alle kruiden en planten die je kon eten in dit gebied. 

We kregen zelfs uitleg welke planten je het beste kunt geven aan mensen die je niet meer over de vloer wil hebben. Het was voor iedereen een schok dat er een plant is die precies lijkt op een wilde soort van munt die je kunt eten maar bij deze plant ga je dan dood bij inname van een paar blaadjes. Ik stond er versteld van dat er zoveel kruiden en planten groeien in Engeland die je gewoon kan eten en kan gebruiken in je gerechten.

In Nederland is dat ook maar gezien we zelf niet in een bosrijke omgeving wonen is dat natuurlijk lastig zoeken. Ik heb me voorgenomen om mij volgend jaar iets meer te gaan verdiepen in planten die gewoon overal groeien die je kunt eten. Op die manier krijgt je eten toch een extra dementie.

Kruiden zoeken tijdens de cursus

Na de wandeling konden de chefs aan de slag om eten te gaan maken met de kruiden die we geplukt hadden. Deze gingen ze gebruiken in de gerechten die we kregen tijdens het avondeten.

Door de wandeling had ik super veel energie en ideeën omdat ik zo onder de indruk was door de smaken en de verhalen van Nick Weston.

Hierna gingen we over naar de volgende persoon vol met magie. We kregen een vuur maak cursus van Dustin James. Je kunt hem vinden onder de naam  Bushcrafttools op internet. Toen hij begon met praten viel me mond bijna open dat je met zoveel passie kan praten over vuur! Je kreeg uitleg over vuur maken op de meest aparte manieren waarvan ik nog nooit had gehoord. Toen we weer thuis waren in Nederland hebben we gelijk een fire piston besteld, deze word gebruikt om vuur te maken met lucht frictie. Ook mochten we natuurlijk allemaal zelf vuur maken met een magnesiumstick.

Je merkte aan hem dat hij nog uren had kunnen vertellen maar het was tijd om een cocktail te maken. Mijn zoon is nog geen 18 en had geluk want hij mocht verder met vuur maken 1 op 1 met Dustin toen wij een Whisky Sour gingen maken met als toevoeging rook.

Bushcrafttools

 Het was een lekkere cocktail moet ik zeggen en heb erg genoten van alles wat ons die dag is geleerd.

Na alle indrukken was het tijd om te gaan eten en kregen we drie gangen met hert. Hieronder zie je de diverse gerechten die we hebben gegeten.

Gerecht 4
Tartaar van hert
Gerecht 3
herten rug filet
Gerecht 1
Hertenpoot

Toen alle cursisten weg waren hebben mijn zoon en ik nog even bij gekletst met de crew over de dag. Na 19.00 uur zijn we voldaan en vol van energie weer terug gereden naar de camping waar we zaten.

Deze dag was om nooit meer te vergeten!

Ik hoop om volgend jaar weer eens terug te gaan naar Hunter Gather Cook maar dan voor een andere cursus en waarschijnlijk neem ik mijn zoon weer mee.

Conclusie

Ben je opzoek naar een cursus waar alles inzit van koken met wat de natuur te bieden heeft tot het zelf maken van vuur? Dan is het echt een cursus voor jou en het geld dubbel en dwars waard. Hij heeft diverse cursussen dus overleg met Nick Weston welke cursus bij jou past en ik zou zeggen probeer het en je zult een geweldige ervaring rijker zijn.

Bekijk de website van Hunter Gather Cook om te zien wat hij allemaal te bieden heeft of bekijk zijn YouTube kanaal voor een indruk. Hieronder staan een aantal foto’s van onze cursusdag. Je kunt erop klikken zodat ze groter worden.

Website: www.huntergathercook.com  

YouTube: huntergathercook

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog een goede indruk hebben gekregen over de cursus en dat jullie hebben genoten van mijn ervaring. Ben je opzoek naar een cursus kijk dan eens op deze BBQ site of voor BBQ recepten.

Groetjes Grillfun!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *