Grillfun logo

Boekreview: Man Eat Plant

Man Eat Plant review
banner inamood

Onlangs ontving ik het boek Man Eat Plant van uitgever Kosmos. Het boek is geschreven door Lisette Kreischer en Maartje Borst. Lisette schreef reeds eerder vegan kookboeken en probeert met deze uitvoering vegan stoer te maken en interessant voor mannen. In het kookboek staan niet alleen recepten maar ook interessant interviews met diverse personen.

Jullie denken nu zeker waarom ga je een review schrijven over een vegan kookboek terwijl bijna alle recepten op mijn website vlees bevatten? Dat is makkelijk gezien eten voor mij bestaat uit meer dan vlees en ik graag dingen ontdek waar ik niet mee bekend ben. Of het nu vegatarisch is of de veganistische keuken, ik ben overal voor te vinden zolang de smaken maar kloppen en het gerecht lekker is. Mij verander je echt niet tot een veganist maar om een kookboek review te schrijven ga je gewoon de gerechten proeven die erin staan. Je kunt namelijk niks zeggen over een kookboek als je niet geproefd hebt wat erin staat. Tenminste zo denk ik erover 😉 

De review

Het kookboek Man Eat Plant begint gelijk met een quote van Derek Sarno hoe wij Nederlanders in het algemeen denken over de veganistische keuken of levensstijl.

Plantaardig eten is saai en smaakloos, en alle vegans zijn hippies. 

Dit is inderdaad iets wat ik zelf hoor en merk. Laatst plaatste ik een foto op Instagram van een veganische burger met paddenstoelen en daarna de loaded macho nachos uit het boek. Hierop kreeg ik een aantal privé berichten die er inderdaad niet om liegen. Natuurlijk kreeg ik ook positieve berichten waar ik juist de energie uithaal.

Koken gaat om smaak en beleving en dat komt echt wel naar voren in dit geweldige kookboek. Wanneer je het boek opent en naar de recepten kijkt zie je mooie stoere foto’s die met veel aandacht zijn gemaakt. Het komt robuust over waardoor je direct trek en zin krijgt om er iets uit te maken. Er staan diverse gerechten in die je kunt bereiden op de barbecue, zoals;

  • Tempeh Saté
  • Mixed Garden Grill
  • Sticky & Spicy BBQ Pinapple
  • Beercan Cabbage
  • Bloody Smoky Beets
  • Drie BBQ sauzen
  • Diverse burgers
  • Vegan Pizza
  • Loaded Macho Nachos
spinazie burger

Welke gerechten maakte ik uit Man Eat Plant

Uit het kookboek heb ik twee gerechten gemaakt om te kijken of de samenstelling klopt en of het goed omschreven is zodat iedereen het kan maken. Zelf maakte ik de “Wicked Shroom Buns” en de “Loaded Macho Nachos”.

Beide gerechten waren een succes en goed omschreven in het recept. Mijn vrouw en ik hebben erg genoten van de twee gerechten. De burger was echt super smakelijk en makkelijk te maken op de barbecue. Je kunt deze ook gewoon zoals beschreven in het recept maken in de oven. De Nachos waren echt goddelijk als ik dat zo mag noemen. Het smaakte zoals chili con carne maar dan zonder vlees. Zelfs mijn oudste zoon van 18 vond het super. 

Vegan paddenstoelen burger

Conclusie

Het is naar mijn idee echt een super toevoeging op mijn kookboeken collectie. Zelf heb ik reeds diverse vegetarische kookboeken gezien zelfs ik niet elke dag een stuk vlees eet. Dit was mijn eerste ervaring met de veganistische keuken en ga zeker vaker gerechten uit dit boek maken. Als je goed naar de recepten kijkt zijn het eigenlijk al vaak gerechten die we zelf maken, maar dan als bijgerecht. Het Mixed Garden Grill recept is zo’n voorbeeld want vaak grill ik groenten op de barbecue en serveer deze als bijgerecht. De Beercan Cabbage is een gegrilde bloemkool die we het afgelopen jaar regelmatig hebben gezien in diverse Facebook groepen. Wij doen er een laagje bacon om, gezien het anders saai klinkt en meer smaak krijgt. Wanneer ik dit recept zie met een saus van bier en diverse kruiden ga ik me me direct afvragen hoe zal dit smaken. Op de foto ziet het er super uit.

Wat wel wennen is met de veganistische keuken, is dat je niet alle ingrediënten kunt krijgen in de supermarkt om de hoek. Je moet dan naar een grote supermarkt gaan of naar een speciaalzaak. Zelf kon ik alles vinden bij de grote Jumbo in Breda. Maar volgens mij is dit iets algemeens wanneer je een recept maakt uit een kookboek. Vaak loop ik tegen ingrediënten aan die moeilijk verkrijgbaar zijn of maar je net iets meer moeite voor moet doen. Dit is ook iets wat koken voor mij leuk maakt. 

De recepten zijn echt super in dit kookboek en vindt persoonlijk de interviewen die erin staan met diverse personen niet mijn ding. Ik snap waarom ze erin staan maar vindt meer dat de gerechten moeten spreken waarom je veganistisch wil koken en niet om dierenleed te voorkomen of dat je beter in je vel gaat zitten als veganist. Ik had liever andere verhalen in het boek gezien of een andere benadering. 

Man Eat Plant is een mooie aanwinst voor mijn collectie en ga zeker vaker een gerecht maken uit dit kookboek

Groetjes Grillfun!

Disclaimer: 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met Kosmos uitgevers. Als foodblogger Grillfun heb ik het boek gratis mogen ontvangen om er een review over te schrijven. Deze blog bevat mijn persoonlijke mening over het boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *