Grillfun logo

Zelf jalapeno cheddar worst maken

zelf worst maken
 • Voorbereiding
  1 uur
 • Bereiding
  15 min
 • Porties
  4

Zelf worst maken voor op de barbecue is iets wat ik altijd al wilde proberen. Nu kreeg ik een tijd geleden een bericht van mijn maat Marco van MarcoBBQ.nl met de vraag of ik zin had om eens een dagje worst te maken met een aantal andere personen bij smaaklokaal Crole Hoeve. Hier zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Naast Marco was Kenneth van Chefs BBQ Table ook aanwezig om een aantal heerlijke worsten te maken. Hij heeft helaas geen blog maar je kunt hem wel vinden op Facebook of Instagram.

Bij het smaaklokaal Crole Hoeve kun je samen koken, samen proeven en samen meer te weten komen over het prachtige vlees van hun natuurrunderen. Tijdens een workshop bij Crole Hoeve leer je hoe het uitbenen van een natuurrund in zijn werk gaat. Het vlees ga je dan natuurlijk bereiden op een barbecue of kamado. Bij ieder gerecht wordt een bijpassende wijn of bier geschonken. Ben je opzoek naar iets anders dan een barbecue workshop? Check dan eens de agenda op hun website.

broodje worst

Zoals ik eerder aangaf heb ik nog nooit worst gemaakt. Wanneer je nog nooit iets hebt gemaakt kijk ik meestal in mijn kookboeken of ga opzoek op het internet. Hierna wordt het recept aangepast naar mijn eigen smaak of verzin een lekkere combinatie.

Het idee van de dag was om diverse soorten worst te maken die men kan gebruiken voor de workshops die ze geven bij de Crole Hoeve. We hadden diverse soorten vlees zoals wildzwijn, hert, rund en varkensvlees. Naast de Crole Hoeve werd er ook vlees geleverd door Rob van het bedrijf Op het Erft.

Mac’s BBQ Pit

Om de worst niet te verpesten bedacht ik me dat ik de Jalapeno Cheddar wordt ga maken van Mac’s BBQ pit. Een Jalapeno Cheddar worst ligt namelijk hier regelmatig op de barbecue. Na overleg met Marcel mag ik het recept ook met jou delen op mijn website. Ben je opzoek naar andere varianten van worst of heerlijke recepten. Kijk dan eens op de website van Marcel. Er staan een aantal recepten op om worst zelf te maken of juist burgers. In dit recept leg ik uit hoe ik de worst heb gemaakt. Wanneer je nu zelf worst wil gaan maken adviseer ik om het gehele artikel te lezen over zelf worst maken op de website van Marcel.

Marcel bedankt voor het heerlijke recept, het is een super lekkere worst geworden voor op de BBQ.

  Ingrediënten

 • 1200 gram procureur
 • 300 gram rugspek
 • 350 gram cheddar
 • 6 Jalapeño peppers
 • 26 gr zout – (14 gr per kg vlees)
 • 4 Zwarte peper – 4 pinches
 • 30 – 50 ml Koud water
 • 1 pakje varkens darmen
  (9m kaliber 32/34)

  Benodigdheden

 • barbecue
 • grote bak voor het vlees
 • weegschaal
 • maatbeker
 • gehaktmolen
 • stopbus
 • kom
 • mes
 • snijplank

Ben je toevallig nog opzoek naar een geweldig broodje worst? Check dan mijn recept eens “het lekkerste broodje worst

Zelf worst maken is echt geweldig en super simpel. Maak jou ideale BBQ worst en experimenteer met smaken! Check dit recept als basis.

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  worstdeeg

  Voorbereiding zelf worst maken

  1. Leg de varkensdarmen eerst minimaal een half uur in een schaaltje met water. De darmen worden namelijk bewaard in zout, en dit moet je eraf spoelen voordat je ze gaat gebruiken.
  2. Snijd vervolgens de jalapeno pepers en de cheddar fijn. Jalapeno pepers zijn niet altijd vers verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt ze dan ook uit pot nemen.
  3. Snijd het vlees en vet in kleine stukken zodat ze makkelijk in de molen passen.
  4. Maal vervolgens de helft van het vlees en vet met de molen en leg de worstdeeg in een bak.
  5. Maal de andere helft van het vlees samen met de helft van de cheddar en voeg deze worstdeeg ook toe in de bak.
  6. Meng alles goed door elkaar en voeg nu het zout, peper, cheddar en jalapeno pepers toe en meng nogmaals goed door elkaar.

  Stap 2
  zelf-worsten-deeg-maken

  Het maken van de worsten

  1. Voor het beste resultaat kun je de worstdeeg een dag in de koeling zetten zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken. Dit is natuurlijk niet mogelijk op zo'n dag maar ga ik zeker de volgende keer doen.
  2. Wat ik altijd aanbeveel of je nu worst maakt of burgers. Neem een beetje van het worstdeeg en bak dit even in een pan en proef. Op deze manier kun je de smaak nog aanpassen. Het zou namelijk zonde zijn als je de worst niet lekker vindt.
  3. Nu is het tijd om de darmen te spoelen. Neem het uiteinde en houd deze open. Schep er een beetje water in of houd de darm onder de kraan. Spoel de gehele darm schoon zodat er geen zout meer inzit.
  4. Maak de pijp van de stopbus vochtig met wat water, en schuif de darm voorzichtig erover, tot de gehele darm erop zit.
  5. Vul de stopbus met het worstdeeg, en het beste is om dit te doen met twee personen. Zo kan één persoon de worst vullen en de andere persoon draait aan de hendel van de stopbus. Let bij het vullen op dat er geen lucht komt in het deeg. Geleid de worst door een beetje tegen druk te zetten zodat je mooi gevulde worsten krijgt. Let echter op dat je de worst niet te strak vult omdat er nog ruimte vrij moet zijn om de worsten te kunnen slingeren.
  6. Slingeren houdt in, dat je met beide duim en wijsvingers de lengte van de worst bepaald, door er voorzichtig in te knijpen. Draai rond en je hebt een worst. Doe dit voor de gehele lengte maar maak ze niet te klein omdat de worsten nog krimpen tijdens de bereiding.
  7. Je kunt hierna met een mes de worsten van elkaar los maken of bijvoorbeeld op deze manier houden en roken. Zelf heb ik ze los gemaakt en bereid op de barbecue.

  Stap 3
  varkensdarm

  Worst bereiden op de BBQ

  1. Je kunt worst natuurlijk op diverse manieren bereiden zoals roken of lekker op de barbecue.
  2. Maak de barbecue aan met een temperatuur van rond de 180 graden. Zorg voor twee zones om direct en indirect te kunnen barbecueën.
  3. Leg de worsten boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Wanneer je de worsten direct boven de kolen legt kan de varkensdarm knappen.
  4. Gaar de worsten eerst indirect voor ongeveer 15 minuten en grill ze daarna nog even af boven het directe gedeelte.

  Recipe Reviews

  • J.Jansen

   Tof, die gaan we zeker proberen
   Welke maat schijf heb je gebruikt in de gehaktmolen

   • Grillfun

    Bedankt, helaas weet ik niet welke maat het was gezien het op een dagje worst maken was bij een bedrijf. Het stond allemaal klaar en zelf heb ik geen gehaktmolen helaas.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept