Grillfun logo

Yakitori van Kippendijen met Tare

Yakitori
 • Voorbereiding
  40 min
 • Bereiding
  10 min
 • Porties
  4

Yakitori is een Japanse vorm van gespiesd kippenvlees en is te vinden in diverse vormen. Je kunt het maken met kippendijen zoals in dit gerecht maar je kunt ook bijvoorbeeld kipfilet gebruiken of zelfs kippenvleugels. Je voorziet de kip namelijk tijdens de bereiding van een tare wat een zoete saus is die ze in Japan steeds aanvullen. Persoonlijk lijkt het mij niet echt hygiënisch en daarom zou ik het zelf nooit doen. Schenk de saus in een kom die je gebruikt tijdens het grillen en bewaar de rest in een afgesloten pot in de koeling. In Japan vullen ze hem steeds aan om een mooiere smaak te krijgen die steeds beter wordt. Het is zelfs zo dat de saus op die manier jaren mee kan gaan.

voorbereiding
kip spiesjes

Het recept in dit artikel heb ik niet zelf verzonnen en komt uit het boek Yakitori & Korean BBQ waar ik een tijd geleden een review over schreef. Hier staan diverse gerechten en technieken in die wij bijvoorbeeld in Europa nauwelijks gebruiken.

In Japan gebruiken ze een Yakitori grill waar je de spiesen oplegt. Het voordeel van deze grill is dat de spiesen niet verbranden. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon bereiden op een normale barbecue. Het grote verschil is echter dat je de spiesen vaak moet draaien voor het gewenste effect, en dat is wat lastiger op een barbecue naar mijn mening. De Yakitori staat daarom ook op de juiste hoogte om dit zo makkelijk mogelijk te maken voor de Yakitori meester. Je kunt natuurlijk zelf ook een Yakitori bouwen met vuurvaste stenen of een plantenbak. In de link vindt je hoe deze wordt gemaakt echter vind ik het persoonlijk levensgevaarlijk hoe het beschreven wordt in dit artikel en heb daarom de beheerder ook een bericht gestuurd. Je moet nooit binnen gaan barbecueën want in Nederland overlijden er genoeg mensen die binnen gaan barbecueën op houtskool.

Barbecue nooit binnen in huis het is levensgevaarlijk.

  Ingrediënten

 • 1 kg kippendijen
 • 1 kipkarkas
 • 500 ml mirin
 • 400 ml sojasaus
 • 300 ml sake
 • 1 bosje lente-ui
 • 5 teentjes knoflook
 • 50 gram gemberwortel

  Benodigdheden

 • Yakitori grill of barbecue
 • satéstokjes
 • snijplank
 • mes
 • mopkwast
 • kom
 • maatbeker
 • pan

Traditionele bereiding van een yakitori gerecht met kippendijen en een heerlijke zelfgemaakte tare saus voor op de barbecue of yakitori grill.

  RECEPT INSTRUCTIES

  Volg onderstaande stappen om dit heerlijke gerecht te maken. Succes met de bereiding en veel Grillfun! Bij vragen kun je altijd mailen.

  Stap 1
  grillen

  Bereiding Tare / Yakitori-saus

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Neem vervolgens het kipkarkas en leg de botten in een ovenschaal of op bakpapier en plaats deze voor 20 minuten in de oven tot ze een mooie donkere kleur krijgen.
  3. Neem vervolgens een pan en schenk hierin de mirin, sojasaus en sake en voeg de botten toe uit de oven.
  4. Snijd de lente-ei en de gember in ringen en snipper de knoflook teentjes fijn en voeg ze aan de saus toe.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur sudderen tot de helft van de saus is ingekookt.
  6. Zeef de saus in een pot en laat deze afkoelen. Het is genoeg saus voor meerdere grill sessies.

  Stap 2
  kipgehakt rolletjes

  Voorbereiding Yakitori

  1. Leg de satéstokjes minimaal 10 minuten in het water zodat je minder kans hebt op verbranding.
  2. Neem ten eerste de kippendijen en maak ze schoon door het loszittend vet te verwijderen. Bij Yakoitori gaat het meer om de kunst, bereiding en de eenvoud.
  3. Snijd vervolgens mooie blokken van de kippendijen en vouw ze dubbel en rijg ze aan een spies.
  4. Je kunt er zoals ik gedaan heb nog een dikke lente-ui tussen doen. Op deze manier krijg je "Negima" wat vrij vertaald is dij met negi. Negi is moeilijk verkrijgbaar en daarom gebruikte ik lente-ui.

  Stap 3
  Yakitori gerecht

  Bereiding Yakitori

  1. Gezien de meeste geen Yakitori grill hebben zou ik gewoon lekker de barbecue aan maken voor directe hitte. Je kunt ook zelf een Yakitori grill maken met vuurvast stenen maar direct op de barbecue werkt ook perfect zonder deksel. Het nadeel van direct op de barbecue is dat de stokjes kunnen verbranden.
  2. Leg de spiesen op de barbecue boven directe hitte en als ze loslaten kun je ze omdraaien en voorzien van de eerste laag Tare saus. Dit kun je het beste met een mopkwast doen.
  3. Strijk de kippendijen iedere keer in als je de spies omdraait en let goed op dat ze niet verbranden. De kunst is eigenlijk om de spiesen regelmatig te draaien net zoals een Yakitori meester doet. De kippendijen zijn klaar bij een kerntemperatuur van 72 graden.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept