Grillfun logo

Stoofpot met Kip uit de Dutch Oven

Stoofschotel met kip dutch oven
  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Porties
    4

Lekker genieten van de buitenlucht bij een warm vuurtje dat wil toch iedereen! Het liefste ga ik dan lekker koken met de Dutch Oven,dit keer maakte ik een lekker eenvoudige stoofpot met kip.

Wijn Tips: Bij gestoofde kip drink ik persoonlijk het liefste een droge witte wijn die een niet te hoog zuurgehalte heeft. Het lekkerste om bij dit soort gerechten te serveren is dan een Chardonnay. Wil je liever iets anders dan is een Viognier ook een goede keuze. Ben je geen fan van witte wijn, neem dan een lekkere Pinot Noir.

  Ingrediënten

  • 6 kippendijen of 500 g kipfilet
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 200 g tomatenblokjes
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 g champignons
  • klont boter
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml crème fraiche
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • zout en versgemalen peper
  • 200 g rijst 

  Benodigdheden

  • Dutch Oven 14 inch
  • Snijplank
  • mes
  • eetlepel
  • theelepel
  • houtenlepel
  • kom 

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1

    Voorbereiding

    1) Was de paprika's en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.

    2) Snij de paprika in blokjes en snipper de ui en knoflook.

    3) Maak de champignons schoon en snij ze in vieren.

    4) Kruid de kippendijen of de kipfilet met zout en versgemalen peper.

    Stap 2
    dutch oven

    Bereiding Stoofpot in de Dutch Oven

    5) Gerechten maken in de Dutch Oven kan op drie manieren, boven vuur, met briketten of in de barbecue. In dit gerecht heb ik gekozen om het klaar te maken boven vuur. Als je de beschreven temperaturen gebruikt kan het niet mis gaan.

    6) Maak een vuur en hang de Dutch Oven er boven en smelt en klont boter.

    7) Leg de kippendijen of de kipfilet erin en braad deze in de Dutch Oven in circa 5 minuten rondom bruin.

    8) Haal de kip uit de Dutch Oven en leg ze op een snijplank of kom.

    9) Fruit nu de ui aan samen met de paprika, knoflook en de kruiden en roer alles goed door elkaar.

    10) Voeg na ongeveer twee minuten de tomatenblokjes toe samen met de kippenbouillon.

    11) Breng het geheel nu aan de kook zonder deksel en voeg de kippendijen of kipfilet toe en laat het gedurende een uur rustig pruttelen zodat de saus kan indikken en de kip gaar kan worden. Let op, het moet dus net koken bij een temperatuur van rond de 110 graden.

    12) Voeg ongeveer na 45 minuten de champignons toe samen met de crème fraiche.

    13) Kook in de tussen tijd de rijst (ongeveer 30 minuten van te voren).

    14) Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met een papje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels water. Schenk deze beetje voor beetje erbij tot men de gewenste dikte heeft.

    15) Serveer de stoofpot met kip uit de Dutch Oven lekker met rijst en brood.

    Succes met het maken en veel Grillfun !!!!

    Recipe Reviews

    • Danny

      Heb het klaargemaakt met briquetten , maar is moeilijk om 110 ° als voorschreven te halen , heb het deksel er opgezet, is wel kokend.
      Maar zou handig zijn mochten jullie een aantal briquetten opgeven om deze temperatuur te hebben. Nb heb de dutch oven rechtstreeks er op gezet.

      • Grillfun

        Bedankt voor de tip. Het is echter inderdaad lastig omdat je eerst de kip gaat bakken en daarna juist willen hebben dat het niet echt kookt. Je kunt dan wat briketten verwijderen om de temperatuur omlaag te krijgen. Zo doe ik het wanneer ik alleen briketten gebruik.

    • Arie

      Bedankt voor het recept. Was heerlijk. Heb ipv in de pan bakken eerst de kippendij gerookt met eikenhout en daarna grillen tot een bruinkorstje. Verder het recept gevolgd. Temperatuur was inderdaad lastig, maar waar meet je die? Het resultaat was in ieder geval smakelijk. Voor herhaling vatbaar.

      • Grillfun

        Bedankt Arie!

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *