Grillfun logo

Pulled pork van de gas BBQ

pulled pork gas bbq
 • Voorbereiding
  15 min
 • Bereiding
  8 uur
 • Porties
  8
banner inamood

Pulled pork bereiden op een gas BBQ waarom niet? Het is helemaal niet moeilijk en je kunt er zelfs een rooksmaak aangeven door gebruik te maken van een smokerbox of smoke tube.  De smokerbox vul je met houtsnippers en in een smoke tube gaan pellets. Beide zijn in diverse smaken verkrijgbaar en geven dus een rooksmaak aan je vlees. Kies een rooksmaak die jezelf lekker vindt, en op de achterzijde van de zakken staat vaak voor welk soort vlees de smaak geschikt is.

Wanneer je pulled pork wilt gaat bereiden op een gas BBQ wijkt het niet veel af ten opzichte van een houtskool BBQ. Het enige verschil is de brandstof die je gebruikt. Zorg ervoor dat je voldoende gas in je tank hebt voor een sessie van ongeveer 8 tot 10 uur. 

Waar moet je opletten

Je hebt natuurlijk verschillende gasbarbecues van Weber, sommige hebben twee branders en andere hebben er meer. Het is belangrijk dat jouw gasbarbecue meerdere branders heeft en het liefste drie of vier zodat je niet teveel last hebt van stralingswarmte van de branders die aan zijn tijdens de bereiding. 

Pulled pork bereiden we indirect op de gasbarbecue net als bij een houtskool BBQ. Bij een gasbarbecue zet je de buitenste branders aan en plaats je de procureur in het midden van de BBQ. Heeft je gasbarbecue maar één brander? Dan plaats je de procureur boven de brander die uit is. Het is dan wel belangrijk dat je af en toe het vlees draait zodat beide zijden gelijkmatig kunnen garen. 

Roken in een GAS BBQ

Tijdens het roken van de procureur moet je erop letten dat je voldoende rook krijgt. Houd daarom de smokerbox in de gaten en wanneer je ziet dat er geen rook meer komt vul je de smokerbox bij. Zelf heb ik de Weber Genesis II EP-335 wat een gasbarbecue is met vier branders. Ik merkte tijdens de bereiding dat één smokebox eigenlijk niet voldoende is. De volgende keer plaats ik er twee zodat ik voldoende rook krijg tijdens de bereiding.

Je gaat in totaal ongeveer 3 uur roken en daarna pak je de procureur in met slagerspapier of aluminiumfolie. Het grote verschil tussen inpakken of juist niet inpakken is de bereidingstijd. Door het inpakken verkort je de bereidingstijd en men zegt dat daardoor ook het vlees sappiger blijft. Zelf nog nooit het verschil geprobeerd maar dat ga ik misschien nog wel een keer uitproberen. Het verschil tussen slagerspapier en aluminiumfolie is dat slagerspapier ademt en aluminiumfolie niet. Je krijgt daarom bij slagerspapier een mooiere bark zoals wij dat noemen en met aluminiumfolie stoom je het vlees meer. Hierdoor zie je ook vaak dat ze de procureur nog een uur op de BBQ leggen en inwrijven met saus. Het voordeel van aluminiumfolie is dat deze de kortste bereidingstijd heeft maar persoonlijk kies ik tegenwoordig altijd slagerspapier.

Injecteren of niet

Het injecteren van de procureur is een persoonlijke keuze en dit keer heb ik het niet gedaan. Het vlees had een mooie marmering en voldoende vet waardoor ik ervoor heb gekozen om het niet te doen. Injecteren doe je eigenlijk om het vlees smaak te geven zoals het marineren. Vet heeft ook smaak en lost op tijdens de bereiding. Of je het nu wel of niet doet daar zijn de meningen over verdeeld. Je kunt beide eens proberen en proeven wat voor jou het beste werkt.

Dit recept maakte ik voor de Weber Original Store & Grill Academy wat zoals velen weten de Weber winkel is van Nederland in Amersfoort. Ik voeg iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten toe aan hun website!

Ingrediënten

 • 2,5 kg procureur
 • dry-rub
 • barbecuesaus
 • slagerspapier
 • witte broodjes
 • coleslaw

  Benodigdheden

 •  Weber gasbarbecue
 •  lekbak
 • vorken
 • rookhout
 • smoke box
Pulled pork bereiden van procureur op een gas BBQ is helemaal niet moeilijk. Lees het allemaal stap voor stap in dit gas BBQ recept!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  procureur gas bbq

  Voorbereiding

  1. Haal de procureur een dag voor de bereiding uit de koeling om te marineren. Verwijder harde stukken vet en eventueel vlies van de procureur gezien deze niet oplossen tijdens de bereiding.
  2. Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie en strooi gelijkmatig de dry rub over de procureur.
  3. Wikkel het vlees in met vershoudfolie en leg het voor 24 uur in de koeling om te marineren.

  Stap 2
  pulled pork van de weber gas bbq

  Bereiding Pulled Pork op de gas BBQ

  1. Open de gasbarbecue en verwijder één van de roosters omdat we de smokebox gaan plaatsen op een flavorizer bar. Vul de smokebox met de gewenste smaak en plaats een lekbak onder de roosters waar je de procureur gaat plaatsen.
  2. Maak de BBQ aan door één of twee branders aan te maken en stel deze in op de kleinste stand. Regel de temperatuur tussen de 120 en 140 graden.
  3. Haal de procureur uit de koeling en leg het vlees op het rooster boven de lekbak en sluit de deksel van de barbecue.
  4. Controleer regelmatig of er nog voldoende rook komt uit de smokerbox en laat de procureur 3 uur garen op de ingestelde temperatuur.
  5. Wikkel het vlees na 3 uur in met slagerspapier en voorzie het vlees van een kerntemperatuurmeter. Sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur van de procureur rond de 93 graden is. Controleer of de procureur mals is door er met een prikker in te steken. Je mag geen weerstand voelen wants anders moet de procureur nog even verder garen.
  6. Haal de procureur van de barbecue en open het slagerspapier zodat het vlees even kan uit dampen en niet verder kan garen. Pak het vlees weer in na ongeveer 5 minuten en leg het in een koelbox voor ongeveer een uur.
  7. Na het wachten kun je dan eindelijk het vlees met twee vorken uit elkaar trekken zodat je pulled pork hebt.
  8. Neem de hoeveelheid pulled pork en meng deze met een opgewarmde barbecuesaus. De rest laat je afkoelen en kun je invriezen in bijvoorbeeld een ziplock zakje.
  9. Nu kun je het broodjes maken met pulled pork en coleslaw. Meestal neem ik een witte bol maar je kunt ieder broodje gebruiken wat je lekker vindt.

  Maak er genoeg zodat iedereen kan genieten van het heerlijke broodje pulled pork van de gas BBQ. Succes met de bereiding en veel Grillfun!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door de Weber Original Store & Grill Academy uit Amersfoort.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept