Grillfun logo

Kalfs Ossobuco met gegrilde polenta

kalfs ossobuco
 • Voorbereiding
  15 min
 • Bereiding
  3,5 uur
 • Porties
  4
banner inamood

Een echte Italiaanse klassieker die nog ontbrak op mijn website is kalfs ossobuco! Van ossobuco zij n net als alle recepten veel varianten in omloop en dat vind ik persoonlijk zo geweldig aan recepten. Iedereen maakt zijn eigen variant of het nu streken zijn of het geheime recept van oma. Ik maakte een variant met tomaten omdat ik tomaten super vind smaken in Italiaanse gerechten. Naast de kalfs ossobuco serveerde ik polenta en die maakte ik natuurlijk ook op de barbecue. Er zijn diverse soorten polenta en ik maakte de stevige variant zodat je er plakken van kan snijden en vervolgens kan grillen op de barbecue. Wil je toch gaan voor een smeuïge polenta, voeg dan meer bouillon toe dan volgens de beschrijving van het recept.

Je hoeft bij de kalfs ossobuco natuurlijk geen polenta te serveren. Niet iedereen is er namelijk fan van! Denk aan pasta of aardappelpuree. Het past allemaal bij dit heerlijke gerecht. Wanneer je dit gerecht wil maken op de barbecue is het belangrijk dat je een dutch oven hebt. Het gerecht moet namelijk uren stoven boven het vuur. Het handige aan de dutch oven van Weber is dat je de deksel ook kunt gebruiken als skillet. Ik grilde bijvoorbeeld de kalfsschenkel in de deksel.

Dit recept maakte ik voor de Weber Original Store & Grill Academy wat zoals velen weten de Weber winkel is van Nederland in Amersfoort. Ik voeg iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten toe aan hun website!

Ingrediënten

 • 100 gram bloem
 • 5 kalfsschenkel
 • 2 eetlepels boter
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 liter runderbouillon
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 2 middelgrote wortels
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 ui
 • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
 • 2 laurierblaadjes
 • zout en versgemalen peper

Ingrediënten polenta

 • 400 ml kippenbouillon
 • 400 ml halfvolle melk
 • 170 gram polenta (maisgries)
 • 40 gram ongezouten roomboter

  Benodigdheden

Een echte Italiaanse klassieker kalfs ossobuco bereid op de BBQ met polenta. Bereid de ossobuco in een dutch oven op de BBQ!

  RECEPT INSTRUCTIES

  Stap 1
  kalfsschenkel bbq

  Voorbereiding

  1. Neem ten eerste het vlees uit de koeling. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog.
  2. Breng het vlees op smaak met zout en versgemalen peper. Bedek het vlees vervolgens met een beetje bloem.
  3. Schil ligt de bleekselderij zodat de draden weg zijn en snijd in plakken.
  4. Maak daarna de wortel schoon en snijd in plakken.
  5. Pel de ui en snipper fijn.
  6. Maak de polenta volgens de beschrijving op de verpakking door kippenbouillon en melk rustig aan de kook te brengen.
  7. Voeg vervolgens de polenta toe en blijf voor ongeveer 10 minuten roeren terwijl de polenta rustig kookt.
  8. Roer ten slotte de roomboter door de polenta en schenk de polenta in een ovenschaal bedekt met vershoudfolie. Op deze manier kun je de polenta makkelijk uit de ovenschaal halen.

  Stap 2
  kalfs ossobuco weber

  Bereiding kalfs ossobuco

  1. Maak ten eerste de BBQ aan door de branders boven het GBS systeem aan te maken.
  2. Plaats vervolgens de deksel van de dutch oven omgedraaid op het GBS systeem.
  3. Wacht tot de deksel heet is en smelt een klont boter in de deksel. Leg vervolgens de kalfsschenkel in de deksel en bak beide zijden bruin in een aantal minuten. Haal de kalfsschenkel uit de deksel en leg het vlees in de dutch oven.
  4. Plaats nu de dutch oven op het GBS systeem en verwijder de deksel. Schenk vervolgens 1,5 liter runderbouillon toe samen met alle groenten en specerijen. Breng het geheel aan de kook.
  5. Plaats de deksel op de dutch oven zodat het geheel sneller kookt. Draai de branders iets terug zodat de ossobuco langzaam gaart en pruttelt. Wacht nu ongeveer 3,5 uur en controleer of het vlees inmiddels van het bot valt.
  6. Controleer de dikte van de saus! Wanneer deze nog niet dik genoeg is haal je de deksel van de dutch oven en laat je de ossobuco rustig verder koken tot er genoeg vocht is verdampt.
  7. Haal de polenta uit de ovenschaal en snijd in gelijke stukken.
  8. Wrijf de polenta in met een beetje olijfolie zodat deze niet gaat plakken. Grill de polenta boven het GBS systeem voor ongeveer 2 minuten per zijde.
  9. Verwijder ten slotte de laurierblaadjes en het bot van de kalfsschenkel en serveer direct. Proef wel nog even of het gerecht goed op smaak is. Voeg anders eventueel nog een beetje zout en versgemalen peper toe.

  Serveer de ossobuco direct met de gegrilde polenta. Succes met de bereiding en veel Grillfun!

  Disclaimer

  Dit recept is gesponsord door de Weber Original Store & Grill Academy uit Amersfoort.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept