Grillfun logo

CHEESY ‘JUICY LUCY’ BURGER

Juicy Lucy burger
  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    10 min
  • Porties
    3
banner inamood

Wie is er nu niet gek op een lekkere sappige burger? Deze juicy lucy burger is er eentje die ik zeker vaker ga bereiden op de BBQ. Oorspronkelijk komt de juicy lucy burger uit Minneapolis en is in feite een burger pattie die gevuld is met kaas. In dit recept heb ik gekozen voor Cheddar kaas, maar je kunt iedere smeltkaas gebruiken die jezelf lekker vindt.

Wie de juicy lucy burger als eerst heeft bereid blijft een vraag omdat twee eigenaren van een bar in Minneapolis beweren dat zij de eerste waren. Het blijft echter een heerlijke burger om te maken en wie de eerste was maakt mij persoonlijk niet veel uit. Tijdens de bereiding moet je wel goed opletten dat de de burger gesloten is. Zelf heb ik er eerst een gehaktbal van gemaakt en sommige andere maken twee burger patties en maken een rand rondom eentje en plaatsen dan de burgers op elkaar. Dit heb ik ook geprobeerd maar was niet echt een succes. Voor mij werkte het om er eerst een gehaktbal van te maken en deze te vullen. Daarna nogmaals door de handen te rollen zodat de burger is gesloten.

De topping kun je natuurlijk zelf bepalen maar zelf vindt ik een eenvoudige burger lekker en gebruik vaak juist geen burger broodje. Er zijn zoveel andere lekkere broodjes die je kunt gebruiken die voor een geweldige smaak verandering zorgen.

Dit recept maakte ik voor Kamado Express wat zoals velen weten de webwinkel is van BBQ-shop The Fire Station in Kaatsheuvel. Kamado Express heeft veel recepten speciaal geschreven voor de keramische BBQ en ik voeg daar nu iedere maand als Pitmaster Partner nieuwe recepten aan toe.

  Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 4 dikke plakken cheddar kaas
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel worcestershire saus
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 4 hamburger broodjes
  • fijn gesneden ijsbergsla
  • 1 grote ui
  • augurk
  • 1 grote vleestomaat
  • BBQ saus Greasy spoon

  Benodigdheden

  • kamado
  • snijplank
  • mes
  • eetlepel / theelepel
  • weegschaal
  • kom

Een heerlijke burger gevuld met cheddar kaas is toch echt wel de Juicy Lucy burger! Lees alles over hoe je deze geweldige burger maakt.

    RECEPT INSTRUCTIES

    Stap 1
    zelf burger maken

    Voorbereiding

    1. Neem ten eerste een kom en meng het gehakt samen met de geperste knoflook, worcestershire saus, paprikapoeder, chilipoeder, zout, versgemalen peper, een ei en een beetje paneermeel. Meng alles goed door elkaar en voeg paneermeel toe tot het gehakt niet meer plakt aan je vingers.
    2. Maak twee of drie gehaktballen van het gehakt en snijd plakken van de cheddar kaas. Stop de kaas in het midden van de gehaktbal en rol nogmaals door je handen zodat de gehaktbal geheel gesloten is. Druk vervolgens de gehaktbal plat tot een burger pattie.
    3. Snijd de vleestomaat en de augurk in plakken.
    4. Pel de ui en snijd in ringen.

    Stap 2
    burger kamado

    Bereiding Juicy Lucy burger

    1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 200 graden. Je kunt ook een gietijzeren rooster gebruiken dan krijg je mooie grillmarks op de burger.
    2. Wanneer de temperatuur van 200 graden is bereikt leg je de burgers op het rooster en bakt beide zijden voor ongeveer 2 minuten. De ui bak je in een skillet of op een plancha met een beetje olijfolie tot ze mooi verkleurd zijn.
    3. Verplaats de burgers naar het indirecte gedeelte en bak tot ze gaar zijn. Het kan zijn dat de Cheddar kaas een weg uit de burger vindt maar daar is weinig aan te doen.
    4. Snijd de broodjes open en strijk de binnenzijde in met een beetje olijfolie. Grill de broodjes heel even boven het directe gedeelte van de barbecue.
    5. Wanneer de burgers klaar zijn kun je de burger bouwen door te starten met een beetje saus op het broodje, sla, tomaat, burger pattie, augurk, gebakken ui en natuurlijk de lekkere Greasy spoon saus!

    Succes met de bereiding en veel Grillfun!

    Disclaimer

    Dit recept is gesponsord door Kamado Express en The Fire Station, de kamado winkel uit Kaatsheuvel.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept