Grillfun logo

BBQ meubel voor Weber Master Touch 57cm

BBQ meubel

Al jaren was het voor mij een droom om een meubel te maken voor mijn Weber BBQ. Nu had ik al een kleine gemaakt naast mijn houtoven. Na het ontvangen van de Weber Master Touch 57 met GBS werd het tijd om een wat grotere buitenkeuken te maken. Het is natuurlijk super handig om naast jou barbecue ook een werkblad te hebben waar je spullen op kunt zetten en waar je lekker je producten kunt voorbereiden voor op de BBQ.

Ben je toevallig benieuwd naar de nieuwe Weber master touch premium? Natuurlijk heb ik er een review over geschreven die je kunt bekijken door op de link te klikken Review: Weber Master Touch Premium.

Nu ben ik eerst op onderzoek gegaan gezien ik een BBQ meubel wilde maken van steigerhout. Voor mij moest het voldoen aan een aantal voorwaarden, namelijk;

 • Goede werkhoogte
 • Kastjes om je spullen in op te bergen
 • Werkblad dat makkelijk schoon te houden is
 • Ruimte voor twee barbecues

Gezien het BBQ meubel voor mijn Weber bij mij een vaste opstelling heeft zijn wieltjes niet noodzakelijk. Het leuke aan dit ontwerp is, dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je het maakt en of je er wieltjes onderzet of niet. Uiteindelijk heb ik dan ook gekozen voor een hoek opstelling doordat ik ook een plaats wilde creëren voor de Weber Summit. Deze heb ik bewust niet ingebouwd gezien er wieltjes onder zitten, en als ik ga roken hem achter in de tuin kan zetten.  Voor mij was het wel belangrijk dat het grill oppervlak op dezelfde hoogte zit dan het werkblad. Hierdoor heb ik ervoor gekozen om de Weber Summit op een platvorm te zetten zoals weergegeven op de foto.

Voor het werkblad heb ik gekozen voor grote vloertegels die ik met een bovenfrees heb verzonken in het werkblad. Ik heb gekozen voor hardgebakken vloertegels gezien deze sterker zijn en minder snel beschadigen dan een normale vloertegel.

Welke materialen heb je nodig

 • Vloerbalken 65 x 65 mm
 • Voldoende steigerhout
 • Steigerhouten latten
 • Schroeven in diverse lengtes
 • Scharnieren
 • Eventueel beits om het BBQ meubel te schilderen
 • Transparante lak voor het werkblad
 • Vloertegels maat 500 x 500 mm
 • drempelhoek 6 stuks van 25 mm
 • Afkortzaag
 • Accuboormachine
 • Decoupeerzaag
 • Bovenfrees

Bouwen BBQ meubel Weber

Voordat we gaan starten met bouwen is het natuurlijk belangrijk om te starten met een tekening. In onderstaande afbeeldingen staan de maten die ik heb aangehouden om tot dit meubel te komen. Het onderstaande ontwerp is alleen van het gedeelte waar de Weber Master Touch word ingebouwd. Wil je ook een hoekkeuken maken? Dan kun je met deze basis het ontwerp uitbreiden gezien de techniek identiek is.

schets bovenaanzicht
voorzijde

Na het bepalen en tekenen van het ontwerp kunnen we starten met zagen en bouwen. In onderstaand filmpje word stap voor stap beschreven hoe ik tot dit ontwerp ben gekomen. Het is echt super eenvoudig en alleen de afmetingen zijn anders. Op deze manier heb ik mijn hele buitenkeuken gemaakt en kun jij met succes je eigen BBQ meubel maken.

We starten met het frame voor de vloer en zorg ervoor dat deze waterpas op de grond ligt. Dit is belangrijk gezien we niet willen hebben dat als je gaat barbecueën in een skillet dat de olie aan één kant ligt van de pan maar mooi gelijk verdeelt is. Plaats hierna de vier vloerplanken en start daarna met het maken van het frame. Het is handig om het plaatsen van het frame even te doen met twee personen zodat het ook mooi recht erop komt. Vergeet niet om alle gaten even netjes voor te boren. Ook is het belangrijk om de afstand aan te houden met de latten zoals beschreven in het filmpje gezien de deuren anders niet meer dicht gaan.

Stap-1
Stap-2

Bovenzijde frame maken

Na een paar uurtjes werken staat nu het gehele frame en is het tijd voor de bovenzijde van het meubel. Zaag de steigerplanken op maat en zaag de uiteinde in een hoek van 45 graden. Schroef de bovenzijde vast via de onderzijde zodat je geen schroeven ziet aan de bovenzijde. Plaats op de plek waar de barbecue komt een dwarslat aan de onderzijde en schroef hierop een steigerplank met de juiste lengte.

BBQ meubel, weber inbouwen

Dit moet overeenkomen met de diameter van de barbecue. Het doel is om een opening te maken van 610 mm waar de Weber inpast met voldoende speling. Maak een ronde cirkel op een stuk karton met een diameter van 610 mm. Leg deze op de plaats waar de barbecue moet komen en teken het geheel af. Zaag deze vervolgens uit met een decoupeerzaag. De barbecue wordt in hoekijzers (drempelhoek) gehangen van 25 mm lang op zes plaatsen. Schroef deze aan de onderzijde van het werkblad zodat hij achter de rand van de barbecue blijft hangen. Dit is weer een stuk wat super handig is om met twee personen te doen.

beugel

bbq meubel weber Stap 3
bbq meubel weber stap 4

Na het plaatsen van de barbecue en de tegels is het handig om de twee tussenschotten te plaatsen en te voorzien van plankjes en eventueel twee deurtjes. In het filmpje vind je de beschrijving van deze stap. Wil je het meubel verven dan zou ik dat eerst doen gezien je nu overal makkelijk bijkomt. Maak daarna de tussenschotten en verf deze voordat je ze gaat plaatsen. Hierna plaats je alles op de juiste plaats en meet je uit hoe groot de deuren moeten worden voor het meubel. Houd rekening met de scharnieren die je kiest.

Succes met het maken en zie graag jullie versie van dit BBQ meubel.

10 Comments

 • Esther Beekhof , 22/05/2020 @ 21:30

  Wat een gave buitenkeuken. Wij zijn bezig er een te bouwen. Maar wij vragen ons af hoeveel speling de barbecue nodig heeft. Wij houden nu 1,5 cm aan, aan elke kant. Verbrand het hout niet door de hitte van de barbecue?

  Groet, Esther

  • Grillfun , 23/05/2020 @ 17:57

   Hall Esther, bedankt we zijn er ook erg blij mee :). De afstand van 1,5 cm is voldoende en het hout verbrand niet. Heb hem zelf al meer dan 2 jaar in gebruik zonder brand of schoei plekken. Succes met het maken. Groet, Michael

 • Martijn Geerlings , 24/05/2020 @ 14:26

  Kun je een foto maken van waar de ring van de deksel zich bevond en is deze nog zichtbaar?

  • Grillfun , 25/05/2020 @ 05:41

   Hallo Martijn, Ik heb rondom de deksel een afstand van tussen de 1,5 a 2 cm. Ik zal even kijken of ik vandaag een foto kan maken en stuur deze dan naar jou.

 • J.A. Slurink , 11/06/2020 @ 08:30

  Zoiets wil ik maken, ziet er tof uit.

  Waar staat de Weber op? Hoe zit die bevestigd in het frame? Ik neem aan dat je daar iets voor verzonnen hebt om verschuiven van de Weber binnen het frame tegen te gaan.

  • Grillfun , 11/06/2020 @ 09:45

   Beste, de ophanging is gedaan met een aantal hoekbeugels die vallen in de rand van de BBQ waardoor de BBQ ook niet meer kan bewegen. Ik maak vanavond even een foto en plaats deze in het artikel zodat je het kunt zien. Is wel een goede aanvulling. Groetjes Michael

   • Suzan Bezemer , 04/07/2020 @ 12:25

    Hoi Michael,
    Heb je toevallig voor mij ook die foto van de montage van de bbq?

    • Grillfun , 05/07/2020 @ 06:59

     Hallo Suzan, ik heb een foto toegevoegd van de beugel waarop de BBQ rust. Je legt de BBQ gewoon op een aantal van deze beugels en dan blijft hij er netjes inhangen met voldoende afstand van de rand. Meer foto’s heb ik niet van de montage. Wanneer je de montage gebruikt uit het filmpje moet het duidelijk zijn hoop ik want die heb ik zelf ook gebruikt. Het enige verschil is de afmeting. Succes

 • Henry , 07/02/2021 @ 21:18

  Hallo, deze ga ik zeker maken 🙂 Bedankt voor de goede tip! Ik heb nog een tweetal vragen:

  1) Aan de achterkant van de Weber zit standaard een ring waar je de deksel tijdelijk kunt plaatsen tijdens het openen van de BBQ. Ik neem aan dat je deze niet gebruikt? Ik zit er dan zelf aan te denken om deze aan de zijkant van de meubel te hangen maar dan verliest de BBQ tijdens het optillen en ophangen van het deksel wel iets meer egergie denk ik. Als er nog iemand een tip heeft :)?
  2) Heb je de voorkant open waar de BBQ zit? Ik zit er zelf aan te denken om deurtjes voor te plaatsen maar vraag me dan af of de BBQ wel genoeg lucht krijgt.

  Alvast bedankt voor de reactie!

  • Grillfun , 08/02/2021 @ 12:21

   Hallo Henry, bedankt voor je bericht. Om antwoord te geven op je vragen heb je gelijk met de eerste vraag. Je kunt inderdaad een bevestiging maken aan de zijkant van het meubel voor de deksel. Je verlieft hierdoor natuurlijk warmte maar dat is het zelfde als je het gebruikt op de Weber. De tijd is natuurlijk iets langer maar maakt niet veel uit verwacht ik. Ik hield hem meestal vast om even snel te meten of om iets om te draaien. Wanneer het langer duurde legde ik de deksel op het meubel of de grond. Niet ideaal dus ik zou gaan voor een ophanging aan de zijkant. Voor vraag 2 kan ik kort zijn. Het is belangrijk dat je het openlaat voor de luchtdoorstroming. Wanneer je er een deurtje voor maakt kan het zijn dat de BBQ te weinig lucht krijgt waardoor je problemen krijgt om de temperatuur stabiel te houden. Succes met maken en als je vragen hebt hoor ik het wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *