Grillfun logo

Bast BBQ Kokoskool Review

Bast BBQ Kokoskool
banner inamood

Ik ben door de eigenaar van Bast gevraagd om de kokoskool te testen en mijn bevindingen op te schrijven. Als BBQ blogger vindt ik het altijd een uitdaging om nieuwe producten te testen of zoals bij Bast dat ze het product hebben verbeterd. Ze hebben namelijk het recept van de kokoskool aangepast.

Om te beginnen eerst de feiten en de info uit het boekje van Bast om een indruk te geven waar Bast voor staat en wat de specificaties zijn van de kokoskool.

Product info

 • Minder rook
 • Tot wel 3 branduren per kg
 • Het brand constanter
 • 100% natuurlijkproduct
 • Het behoudt de typische gril smaak
 • We gebruiken de noot, niet de boom
 • Maatschappelijk verantwoord
 • Reduceert de kokosnootbasten afvalberg in Indonesië

Beter voor het Milieu

De kokosnootbast blijft als afvalproduct over. Hiervan worden BAST bbq-kokoskool briketten gemaakt. Deze blijken bovendien veel betere brandt eigenschappen te hebben dan reguliere houtskool. Door het gebruik van BAST bbq-kokoskool wordt in Indonesië de kokosnootbasten afvalberg verminderd en hoeven er geen bomen gekapt te worden tbv houtskool. Voor elke kilo houtskool is vijf keer zoveel hout nodig. Dan barbecueën Nederlanders jaarlijks meer dan 28.000 bomen op. Voor kokoskool is 3 KG kokosbast nodig en daarnaast groeit drie tot vier keer per jaar een nieuwe oogst aan een boom. Verbeter de wereld, start met barbecueën 😉

Social Bewust

Jeroen Janssens als oprichter van BAST wil iets terug doen voor zijn geboorte land Indonesië en is daarom begonnen met de productie van een milieuvriendelijker kool dan er momenteel wordt gebruikt door veel barbecue liefhebbers. Het gehele product wordt in Indonesië gemaakt en verpakt tegen een faire prijs. Dit komt ten goede aan de lokale boeren en bedrijfjes. Daarnaast werkt BAST aan betere arbeidsomstandigheden en productiemethoden.

kokosbast

Specificaties Kokoskool

 • Vochtgehalte max. 8%
 • As max. 8%
 • Volatile max. 13%
 • Koolstofgehalte max. 71%
 • Calorische waarde min. 7000 kcal/kg

Kokoskool test en bevindingen

Kokoskool is een hard materiaal waardoor het de eigenschappen heeft om lang te branden maar wat langer nodig heeft om op temperatuur te komen. Dit is heel normaal en je ziet het ook bij de hardere soorten houtskool. Ik heb op drie manieren getest om de kokoskool aan te krijgen, namelijk:

 1. Op de ouderwetse manier door een piramide te maken met twee aanmaakblokjes van geperst karton er tussen.
 2. In een brikettenstarter door de kokoskool plat te leggen.
 3. In een brikettenstarter door de kokoskool rechtop te plaatsen.
BAST kokoskool

Methode 1:

Methode 1 duurde voor mij veel te lang. Ik heb hier 1 kg kokoskool genomen deze opgestapeld als een piramide met twee aanmaakblokjes van geperst karton. Je zag met deze methode dat er wel een aslaagje ontstond aan de zijden in de binnenkant maar dat het heel lang duurde voordat de kokoskool echt op temperatuur was. Het duurde meer dan 45 minuten voordat de kokoskool echt goed aan was. Hierdoor dacht ik, dit moet anders en ga het met een brikettenstarter proberen.

Methode 2:

Methode 2 ging een stuk beter en dacht laat ik hier eens een temperatuur tabel van maken gezien meten is weten. Ik heb dit keer 2 kg kokoskool in een brikettenstarter gedaan met twee aanmaakblokjes van geperst karton eronder. De kokoskool lag plat bij deze methode en heb de brikettenstarter omgeschud in mijn barbecue na 15 minuten. Vanaf dit punt ben ik gaan meten met twee digitale temperatuurmeters in mijn barbecue. De resultaten zijn te zien in onderstaande tabel.

TijdTemperatuur
 Omgevingstemperatuur bij start test 6 graden Celsius
 Na 5 minuten 74 graden Celsius
 Na 10 minuten 105 graden Celsius
 Na 15 minuten 136 graden Celsius
 Na 20 minuten 167 graden Celsius
 Na 25 minuten 200 graden Celsius
 Na 30 minuten 225 graden Celsius
 Na 35 minuten (Op dit punt heb ik de luchttoevoer gesloten) 229 graden Celsius
 Na 60 minuten 232 graden Celsius
 Na 90 minuten 207 graden Celsius
 Na 120 minuten 185 graden Celsius

Je kunt aan de temperatuurtabel zien dat de kokoskool goed heet wordt en het nog steeds lang duurt voordat deze op temperatuur is. Dit is natuurlijk afhankelijk wat je doel is. Ga je een low en slow sessie doen dan heb je minder kokoskool nodig en is de temperatuurtabel misschien weer heel anders.

Methode 3

Na methode 2 dacht ik doe ik iets fout gezien het zolang duurt en na een gesprek met Jeroen heb ik besloten om de kokoskool rechtop te zetten in de brikettenstarter. Door het gat in het midden van de kokoskool van Bast krijg je een soort schoorsteen waardoor de kool van binnenuit start. Nu heb ik ongeveer 2 kg kokoskool genomen en rechtop gezet in de brikettenstarter met twee aanmaakblokjes van geperst karton eronder. Je ziet direct het verschil en de vlammen komen boven de brikettenstarter uit. Na een kwartier heb ik de brikettenstarter omgeschud en de temperatuur gemeten in mijn barbecue. Na 5 minuten was deze reeds boven de 200 graden Celsius wat deze methode de juiste maakt om de kokoskool snel op temperatuur te krijgen. Binnen 20 minuten was mijn barbecue op temperatuur.

Bij het starten viel mij ook op dat de kokoskool een beperkte rook afgifte had van nog geen 5 minuten. Rook komt natuurlijk ook van de aanmaakblokjes waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan. Toen de aanmaakblokjes na 5 minuten uit waren was de rook ook volledig verdwenen.

Ik had gelezen op de website van BBQ-Helden dat bij hun test met kokoskool bijna geen vlammen ontstaan tijdens het barbecueën van speklappen. Natuurlijk moest ik dit ook even testen en wat mij opviel ten opzichte van normale briketten of houtskool is dat de vlammen wel ontstaan maar niet aanblijven. Hierdoor hoef je de speklappen niet steeds te verplaatsen. Bij de test die ik heb gedaan was de kokoskool wel op zijn hoogste temperatuur en vrij kort boven de kokoskool. Dit had ik bewust gedaan voor een maximaal resultaat. Normaal gesproken plaats je het rooster iets hoger of verspreid je de kokoskool.

Kokoskool vuur test

Voor- en nadelen op een rijtje

Kokoskool is bij uitstek geschikt voor lange barbecue sessies. Ik heb een low and slow sessie gedaan op de Weber Master Touche 57 GBS met de kokoskool. Ik had één kolenbakje van de Weber gevuld met de kokoskool door deze rechtop te zetten in de houder. Op de barbecue ging ik aan de slag met spareribs doordat deze ongeveer 6 uur op de barbecue moeten en bij uitstek geschikt zijn voor zo’n test. Vaak gebruik je voor een low and slow sessie de snake methode maar dit had ik bewust niet gedaan. Ik bracht de temperatuur van de barbecue naar de 110 graden en zorgde dat de temperatuur stabiel bleef door eigenlijk maar vijf keer de deksel te open en te spelen met de lucht toevoer van de barbecue. Ik was verbaasd dat ik geen één keer kolen hoefde bij te vullen en dat gedurende het hele proces de barbecue mooi stabiel op temperatuur bleef. In totaal heb ik meer dan 6,5 uur kunnen barbecueën op deze kolen en ik verwacht dat ik nog wel een uur had door kunnen gaan maar de spareribs waren klaar en het was tijd op te eten :). Op de dag van de test was het buiten 16 graden en mijn barbecue is ingebouwd in een meubel en staat vrij van weer en wind wat natuurlijk van invloed kan zijn op de duur.

Naar mijn idee zijn het prima kolen om lekker low and slow mee te barbecueën.

Voordelen

 • Minder rook zoals ze aangeven is zeker een feit en ook zo prettig voor de buren.
 • De kokoskool heeft geen chemische geur tijdens het ontsteken doordat het 100% natuurlijk is. Hierdoor heb je absoluut geen schadelijke gassen die de smaak van het vlees of andere gerechten van de barbecue aantasten.
 • Doordat je langer kunt barbecueën en de temperatuur mooi stabiel blijft gebruikt men minder kolen. Ze zijn dan wel iets duurder dan normale briketten maar ik verwacht dat je zelfs minder gebruikt waardoor het juist weer goedkoper wordt. Natuurlijk is dit ook een beetje appels met peren vergelijken gezien er zoveel verschillende briketten op de markt zijn met verschillende prijzen. Ga je echter voor kwaliteit briketten dan verwacht ik dat de kosten niet veel van elkaar afwijken.
 • Kokoskool brand langer onder normale omstandigheden en de tijd van 2,5 uur wordt ruim gehaald.
 • De kokoskool brand volledig op wat zorgt voor alleen een aslaag in de barbecue. Aangegeven wordt dat er 6% as overblijft na het barbecueën. Dit hebben we natuurlijk gemeten en kwamen tot de conclusie dat bij 2 kg kokoskool er 181 gram as overblijft. Na even rekenen is dit na mijn meting 9,05%. Dit is dus meer dan de fabrikant aangeeft. Bij mijn volgende barbecue sessie ga ik dit nogmaals testen tot ik drie metingen heb gedaan voor een volledig beeld.
 • Bijna geen asdeeltjes die omhoog komen tijdens het verplaatsen van de kolen of tijdens het bijvullen. Dit komt natuurlijk ten goede aan de gegrilde producten.
 • De kokoskool geeft nog steeds de barbecuesmaak aan de producten op de barbecue.
 • Verpakking van de Bast kokoskool is stevig en mooi opgestapeld met een informatie boekje over Bast met specificaties en recepten.
 • De kokoskool is goed verkrijgbaar bij diverse winkels en onlineshops.

Nadelen

 • Een nadeel heb ik niet echt kunnen vinden behalve dat ik misschien de info mis in het meegeleverde boekje wat de beste manier is om de kokoskool aan te maken. Ik kan me voorstellen voor mensen die het de eerste keer gebruiken dat het vreemd is waarom het zolang duurt voordat de kolen op de juiste temperatuur zijn. Persoonlijk zou ik die info toevoegen aan het boekje.

Mijn oordeel

Ik ben blij verrast met deze kokoskool van Bast en ga ze zeker vaker gebruiken. Barbecue je al met kolen of met briketten dan is de overstap niet zo moeilijk naar kokoskool. Bekijk de voordelen en zoals Jeroen zegt “Verander de wereld positief en start met barbecueën” op kokoskool gezien hiervoor geen bomen worden gekapt.

Disclaimer:

Deze blog is gemaakt in samenwerking met BAST. Als foodblogger Grillfun heb ik de kokoskool gratis mogen ontvangen om te testen en om er een review over te schrijven. Deze blog bevat mijn persoonlijke mening over de kokoskool.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *