Grillfun logo

Arrosticini van Spiedini.nl

Arrosticini
banner inamood

In februari van 2019 contacteerde het bedrijf Spiedini.nl uit Breda mij met de vraag of ik hun product Arrosticini en L’Amburger eens wilde testen. Als foodblogger zeg ik hier natuurlijk geen nee tegen. Ik besloot om eerst een gesprek te hebben met één van de eigenaren gezien ik graag kennis maak met het gezicht achter een bepaald merk. Er was gelijk een klik, en toen had ik het product nog niet eens geproefd :).

Zoals jullie misschien al weten ben ik gek op Italiaans eten en eigenlijk de hele levenswijze. Dit komt vooral door de inspiratie die ik krijg van Jamie Oliver en Gennaro Contaldo. Zij hebben een hele belangrijke rol gespeeld in de liefde die ik heb voor het koken. Met de L’Amburger heb ik reeds een heerlijke Italiaanse Burger gemaakt waarvan het recept natuurlijk al online staat.

Wat is Arrosticini

Wat is nu eigenlijk Arrosticini (Je spreekt het uit als Ar-ros-tie-tsjie-nie)?

Ja dat is een hele goede vraag want ik wist het ook niet tot ik in contact kwam met de heren van Spiedini. Er zijn reeds heel veel mensen die dit lekkere spiesje hebben kunnen proeven op de Weber Fandag en hebben misschien wel gemerkt dat ik het totaal niet kan uitspreken. Dus dat wordt nog wat oefenen :). Voordat ik ga uitleggen wat het nu precies is kun je misschien het onderstaande filmpje bekijken zodat je weet hoe het gemaakt wordt.

Een Arrosticini is een spiesje van schapenvlees. De oorsprong van deze delicatesse komt uit Abruzzo. Herders vertrokken met hun schaapkuddes vanuit de bergen naar zee om te overwinteren. Tijdens deze tocht vielen schapen om van ouderdom of andere ongemakken. Het was natuurlijk zonde om niks met het vlees te doen van deze schapen en zo is heel in het kort de Arrosticini ontstaan. Arrosticini is 11 centimeter vlees (1 x 1 cm) aan een stok van 25 centimeter. Afwisselend vlees en vet. Het weegt tussen de 22 en 25 gram. Verboden om er iets anders dan zout of peperincino a l’olio op te serveren. Het bevat namelijk zoveel smaak dat het zonde is om er een sausje bij te serveren.

De geschiedenis van Arrosticini

Abruzzo was vroeger een zeer arme, onherbergzame streek in Italië. Van de ruige bergen rondom l’Aquila tot de uitgestrekte stranden bij (hoofdstad) Pescara. De voornaamste inkomstenbronnen waren visserij aan de kust en schapenhouderij in de bergen. Herders vertrokken in het najaar met hun schaapkuddes vanuit de bergen naar de kunst om te overwinteren. De herders waren opzoek naar weides waar hun schaapkuddes konden grazen. Niet alle schapen overleefde deze tocht waardoor de herders deze dieren verkochten aan de dorpelingen. De dorpelingen maakte van deze schapen allerlei lekkere gerechten. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk benutten van het schaap waardoor ze het vlees en het vet aan takken rijgen. Heerlijk genieten bij het kampvuur met een takje met schapenvlees. Op deze manier bleef je lekker warm en had je wat te eten. Op deze manier is de traditie ontstaan van de Arrosticini. Natuurlijk is het product steeds verder ontwikkeld om de beste smaak te krijgen. Hiervoor zijn allerlei schapen en lammeren geprobeerd om de beste Arrosticini te maken. Tegenwoordig wordt deze gemaakt van het vlees van een gecastreerd ram (hamel – ovino castrato)

Arrosticini op de master touch
Spiedini.nl

Arrosticini nu

Tegenwoordig is er een complete industrie ontstaan rondom dit traditionele gerecht. Van handgemaakte stokjes van grootmoeder of de dorpsslager tot complete machinale snijd- en rijgstraten waar de stokjes diepgevroren uitkomen zoals te zien is in het filmpje. Het vlees en de apparatuur om Arrosticini te bereiden komen nu vaak uit de regio Pescara. Deze delicatesse wordt over de hele wereld geëxporteerd.

Wist je dat er zelf restaurants en foodtrucks zijn in Nederland waar je dit heerlijke stukje vlees kunt proeven? Ja echt er zijn in Nederland inmiddels diverse locaties. Druk op de link en je kunt zien waar je dit heerlijke stukje vlees kunt proeven (Arrosticini in Nederland)

Arrosticini op de Barbecue

Hoe bereid je nu eigenlijk dit spiesje op de barbecue. Het is heel makkelijk je kunt ze namelijk bevroren erop leggen en dan tijdens het barbecueën ze los halen van elkaar of je kunt ze ontdooien vooraf in de koelkast. Je hoeft ze niet vooraf op kamertemperatuur te laten komen gezien ze maar rond de 20 gram zijn. Het lekkerste is natuurlijk boven kolen en dan maar heel even. Maximaal twee minuten per kant als ze ontdooid zijn boven directe hitte. Een beetje zout erover en je kunt genieten van dit heerlijke spiesje met schapenvlees.

Wie zijn Spiedini.nl

Eddy Goossen & Ivo Boschman uit Breda komen al jaren tijdens de zomervakantie in Abruzzo. Een fantastisch deel van Italië dat nog redelijk onbekend is bij Nederlanders. Met prachtige natuur, heerlijke stranden, hoge bergen, geweldige inwoners en verrukkelijk eten. En dat laatste is de reden om Spiedini op te richten.

Spiedini is Italiaans voor spiesje. Arrosticini in ons geval. Een heerlijke delicatesse van geroosterd schapenvlees aan een stokje, met een vleugje zout – en geen saus! Daar willen we Nederland van laten genieten. Zoals de Italianen zeggen: “Arrosticini, piacere di conoscerti!”. Oftewel, een aangename kennismaking met de Arrosticini Experience. Bon appetito!

Disclaimer: 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Spiedini.nl en heb hiervoor hun product gratis mogen ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *